09.04.2018.

Predsjednik Vujanović u Mostaru
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bio je na radnoj večeri koju je u Mostaru organizaovao član predsjedništva BiH Dragan Čović a na kojoj su bili predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Predsjendik Federacije BiH Marinko Čavara i predjedavajuća Parlamentarne skupštine BiH Bojrana Krišto. opširnije
09.04.2018.

Mostar: Vujanović - Čović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović susreo se danas u Mostaru sa hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodinom Draganom Čovićem.
Nakon sastanka, date su izjave za medije.


Čović:
Želim da iskažem svoje zadovoljstvo što je predsjednik Crne Gore, prijatelj ne samo predsjednik Crne Gore, gospodin Filip Vujanović danas ovdje sa nama. Ovo je već postalo, da kao pravi Mostarac, bude tu radicionalno. Uz Sajam gospodarstva, ali ne samo Sajam gospodarstva, uz sve ono što obilježavamo u BiH, je uvijek drag gost. Jedno veliko hvala što se odazvao i ovaj put da provedemo zajedno danas i sjutra na otvaranju Sajma.

Činimo sve da odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine budu svaki dan na jednoj višoj razini. Danas nemamo apsolutno ni jedno otvoreno pitanje. Ona ključna pitanja, koja smo nekad imali, mogu biti za primjer svima. To je da smo riješili pitanje granice bilateralno, bez bilo kakvog uticaja iz vana. I, kažem, bio bih presretan, kad bi na sličnoj nekoj relaciji mogli riješiti pitanje sa druga dva susjeda, da ih ostavimo iza sebe. Jer ona će nam trebati, svakako, kad je u pitanju Evropska unija. Jer je to jedan uvjet. A ja bih rekao danas da bez tih graničnih otvorenih pitanja idemo dalje ka Evropskoj uniji. I kad sam već kod Evropske unije, ja sam informirao gospodina Vujanovića o onome što mi danas radimo u BiH , o problemima koje imamo. Jednako tako, izborna je kampanja i u Crnoj Gori. Istina, tamo samo predsjednička, a kod nas malo složenija, za 10-ti mjesec. Zamolio sam da nam budu partneri i kad je u pitanju naš evropski put. Ja vjerujem da ćemo mi u narednih 2 mjeseca aktivirati MAP. Crna Gora je već članica NATO saveza. Tako da mislim da danas možemo puno stvari preuzeti,da ne kažem praktično, učiti, educirati se sa onima koji su već prošli jedan put, da ne ponavljamo isti teret i ne nosimo sve one zapreke koje će nam stajati na putu. U njima se snalazimo ili ne snalazimo. I činjenica je da smo jedan prijateljski odnos, koji traje već dugo vremena, transformirali kroz suradnju naših razina vlasti, kako razina države, tako i ovog lokalnog, tako da se s vremena na vrijeme sretnemo. I poziv gospodinu Vujanoviću i sjutra kad ne bude na ovim funkcijama, uvijek je dobrodošao u svoj Mostar.

Vujanović: Zahvaljujem posebno na ovoj posljednoj poruci. Dakle, sa mojim prijateljem Draganom Čovićem je bilo uvijek zadovoljstvo razgovarati i u svojstvu člana Predsjedništva i Predsjedavajućeg Predsjedništva, a iznad svega, prijatelja, koji poznaje i region i Crnu Goru i koji je posvetio mnogo toga da se naprave izvanredni odnosi između naše dvije države. I ja mu zahvaljujem na svemu onome što je činio za naše dobre odnose. A konstatovati je da su oni, zaista, izvanredni, da su bez otvorenih pitanja, da imaju širok prostor saradnje. Danas smo razgovarali o toj saradnji u oblasti evropskih integracija. Mi smo potpisali Memorandum o saradnji. Formirao se odgovarajući zajednički Odbor. Mi smo spremni da učinimo sve, naše iskustvo da prenesemo i da ubrzamo evropski put BiH, znajući da je to ono što je interes ne samo Bosne i Hercegovine, nego i ukupnog regiona. Razgovarali smo i o pitanjima infrastrukture i njenog unapredjenja i konstatovali da tu postoji širok prostor da se nešto uradi. Vjerujem da će se nastaviti na tim velikim projektima infrastrukture kako bi naši gradjani bili bliži, kako bi lakše, brže i jeftinije dolazili i kako bi ekonomije bolje saradjivale. Još jedna velika zahvalnost za poziv i veliko zadovoljstvo što sam ovdje. opširnije
07.04.2018.

Predsjednik Vujanović prisustvovao svečanoj sjednici SO Ulcinj
Želim građanim i građankama Ulcinja, odbornicima, predsjedniku Skupštine opštine i predsjedniku Opštine da čestitam praznik da iskažem poštovanje za ono što je učinjeno i uvjerenje da će ovi sjajni projekti koji su promovisani ostvariti svoju svrhu i valorizovati velike vrijednosti turizma Ulcinja. Raduje me da će jedan svjetski brend "Karisma" već od ove godine promovisati ono što je bogata turistička ponuda Ulcinja. Imao sam sjajan sastanak sa predsjednikom, predsjedikom Skupštine opštine i njegovim timom. Vidim da se veoma pažljivo priprema ova turistička sezona i očekujem da će bogatstvo Ulcinja dobiti svoju vrijednost za sve građane Ulcinja. Raduje me da je ovo praznik koji najavljuje jednu novu vrijednost Ulcinja i u to ime želim svim građanima i građankama Ulcinja da ponovim čestitku praznika i da zaželim bolji kvalitet života na ovom prostoru.

Pitanje novinara: Čime ćete se baviti nakon isteka mandata, ostajete li u politici?

Odgovor Predsjednika: Pa, vidjećemo. O tom, po tom. Neka prvo mandat istekne pa ćemo nakon toga da sve vidimo. Ja zahvaljujem svima koji su u ovom mom mandatu pružili podršku ovome što sam radio, a uvjeren sam da se prepoznalo da se to radilo u korist svih građana Crne Gore. opširnije
07.04.2018.

Čestitka Predsjednika Crne Gore povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa
Svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori čestitam Vaskrs i upućujem iskrene želje za mir, toleranciju, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

Neka dan Hristovog vaskrsenja podstakne u nama najplemenitija osjećanja, a domove ispuni radošću i ljubavlju za bližnje. Želim da ovaj veliki praznik svojom plemenitom porukom osnaži solidarnost, čovjekoljublje i dobrotu – te iskonske vrijednosti koje doprinose da živimo u slozi i međusobnom poštovanju.

Radujmo se ostvarenju tih neprolaznih vrijednosti i učinimo da Crna Gora uvijek bude primjer međukonfesionalne i multietničke harmonije. Slijedimo taj put i zajednički gradimo ljepšu budućnost za sve u Crnoj Gori.

U to ime još jednom vam čestitam Vaskrs – veliki hrišćanski praznik. opširnije
04.04.2018.

Predsjednik Vujanović uručio orden Crnogorske zastave I reda predstavniku Privredne komore Crne Gore u Dubaiju
Danas u Podgorici Predsjednik Crne Gore uručio je orden Crnogorske zastave I reda predstavniku Privredne komore Crne Gore u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dr Nikolasu Alisi. Odlikovanje je predložio Kliničko bolnički centar Crne Gore kao izraz poštovanja i zahvalnosti donacije vrijedne oko 400.000 eura za kupovinu magnetne rezonance Institutu za bolesti djece. Dodjeljujući odlikovanje Predsjendik je dr Alisi iskazao uvažavanje i za snažan doprinos unapređenju privrednih odnosa Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata. opširnije
31.03.2018.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku povodom katoličkog Uskrsa
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom velikog praznika katoličkog Uskrsa, Nadbiskupu barskom i primasu srpskom Roku Đonlešaju i Biskupu kotorskom Iliji Janjiću.

„Svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti, svještenstvu i Vama lično čestitam Uskrs i upućujem iskrene želje da radost velikog praznika doprinese posvećenosti u očuvanju povjerenja, tolerancije i poštovanja za bližnje – tih iskonskih vrijednosti na kojima smo utemeljili našu prošlost i gradimo srećnu budućnost.

Neka nas vječna simbolika žrtvovanja za opšte dobro učvrsti u opredjeljenju da budemo bezrezervno posvećeni zajedničkom napretku za sve naše ljude i Crnu Goru,

U to ime još jednom vam čestitam Uskrs, uz želje da sve domove ispuni radost velikog praznika i duh neprolaznih hrišćanskih vrijednosti.“ opširnije
30.03.2018.

Predsjednik Vujanović čestitao jevrejski praznik Pesah
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Jaši Alfandariju, predsjedniku Jevrejske zajednice Crne Gore, povodom jevrejskog praznika Pesah.

„Svim građanima i građankama Crne Gore jevrejske vjere, pripadnicima i pripadnicama Jevrejske zajednice i Vama lično, čestitam Pesah i upućujem iskrene želje za mir, dobro zdravlje i sreću.

Neka nas neprolazne poruke velikog praznika osnaže da istrajemo u afirmaciji međukonfesionalne tolerancije i identitetskih osobenosti.

Poštovanje različitosti trajno je dobro i predstavlja civilizacijsku tekovinu na kojoj gradimo međuetničku harmoniju. Slijedimo taj put u ljepšu i prosperitetniju budućnost svih naših građana i Crne Gore.

U to ime još jednom Vam čestitam Pesah, veliki jevrejski praznik“. opširnije
29.03.2018.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Tunisa u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Tunis Sejfa Alah Režeba, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je odnose Crne Gore i Tunisa ocijenio prijateljskim. Naglasio je potrebu dinamiziranja političkog dijaloga u cilju snaženja ukupne saradnje. Naglasio je potrebu boljeg međusobnog informisanja o mogućnostima uspostavljanja saradnje u sferi ekonomije. Saopštio je spremnost Crne Gore za zaključivanje međudržavnih ugovora za podsticanje i regulisanje saradnje. Ukazao je na važnost saradnje u kulturi za snaženje ukupne saradnje.

Ambasador Režab je istakao interes Tunisa za intenziviranjem saradnje sa Crnom Gorom. Prezentovao je konkretne mogućnosti u tom pogledu i iskazao spremnost da svoju diplomatsku misiju posveti tom cilju. opširnije
29.03.2018.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kraljevine Tajland u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Tajland Đakrit Srivalija, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je istakao interes Crne Gore za kontinuitetom dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Tajlanda. Ocijenio je da bi međusobnu ekonomsku saradnju trebalo osnažiti. U tom kontekstu iskazao saglasnost Crne Gore sa predlozima Tajlanda za intenziviranje saradnje u oblasti turizma, energetke, industrije i transporta. Konstatovao je potrebu daljeg zaključivanja međudržavnih sporazuma u cilju podsticanja saradnje.

Ambasador Srivalija saopštio da dvije prijateljske države imaju širok prostor mogućnosti za unapređenje saradnje, ističući da će svoju diplomatsku misiju u Crnoj Gori posvetiti tom cilju. opširnije
29.03.2018.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kube u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Kube Gustava Trista del Toda, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima Crne Gore i Kube. Ukazao je na potrebu širenja prostora saradnje i njenog intenziviranja. Ocijenio važnim nastavljanje procesa zaključivanja međudržavnih ugovora. Istakao potrebu snaženja ekonomske saradnje, naglašavajući važnost međusobnog informisanja o njenim mogućnostima, kroz saradnju privrednih komora, te organizovanjem biznis foruma i prezentacija.

Ambasador del Todo saglasio se sa ocjenom odnosa dvije države. Ocijenio je da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje, posebno u ekonomiji i saopštio da će tome posvetiti svoju diplomatsku misiju. opširnije
29.03.2018.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Italije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Italije Luke Želiolija, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi.

Predsjednik je iskazao visoko poštovanje za tradicijonalno prijateljske i sadržajne odnose Crne Gore i Italije. Ocijenio je da intenzivan politički dijalog, uključujući i razmjenu posjeta na najvišem nivou, značajno afirmiše stabilnost i saradnju u širem regionu. Konstatovao je da saradnju dvije zemlje podstiču međudržavni ugovori zaključeni u brojnim oblastima i naglasio interes Crne Gore za implementaciju Sporazuma o strateškoj saradnji zaključen između dvije vlade. Naglasio je vrijednost ekonomske saradnje, posebno strateških projekata podmorskog kabla i istraživanje nafte i gasa na crnogorskom primorju. Ukazao na širok prostor mogućnosti za dalje unapređenje ekonomske, kulturne, obrazovne i naučne saradnje. Saopštio zadovoljstvo vojnom saradnjom između dvije države - NATO saveznice. Iskazao je zahvalnost Crne Gore za kontinuiranu podršku Italije našem pristupnom procesu Evropskoj uniji.

Ambasador Želioli se saglasio sa ocjenom odnosa dvije države. Iskazao je zadovoljstvo ukupnom saradnjom, kao i potrebu njenog daljeg intenziviranja. Saopštio je da će njegova diplomatska misija biti posvećena snaženju saradnje i prijateljstva dvaju država. opširnije
27.03.2018.

Predsjednik Vujanović primio ministra odbrane Gruzije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas ministra odbrane Gruzije, Levan Izoria.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da je posjeta ministra odbrane doprinos unapređenju ukupnih odnosa dvije države i istovremeno podsticaj za saradnju u oblastima gdje postoji zajednički interes. Prije svega, treba iskoristiti prostore za saradnju u oblasti ekonomije, posebno turizma, i omogućiti da se iskoriste zajednički potencijali. U tom smislu iskazao je značaj organizacije biznis foruma, uz uključenje privrednih komora dvije države, sa šansom da se razmijene informacije o mogućnostima i pravcima te saradnje. U odnosu na oblast odbrane saopštio je spremnost za saradnjom.

Ministar odbrane Gruzije Levan Izoria se saglasio da postoji prostor za saradnju u brojnim oblasti posebno u sferi ekonomije i da u tom smislu saradnja dvije Vlade, i privrednih komora ima poseban značaj i vrijednost. Ocijenio je svoj sastanak sa ministrom odbrane veoma korisnim i naglasio raspoloženje za unapređenjem saradnje i u oblasti odbrane. opširnije
26.03.2018.

Predsjednik Vujanović primio je predstavnike “Nacionalne organizacije za rijetke bolesti Crne Gore“
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je predstavnike “Nacionalne organizacije za rijetke bolesti Crne Gore“, nevladinog socijalno-humanitarnog udruženja, kao dobrovoljnog saveza osoba oboljelih od rijetkih bolesti, članova njihovih porodica i udruženja građana, kao partnerske Asocijacije za rijetke bolesti ,,Perspektiva 29. februar’’.

Izvršna direktorica ove Nacionalne organizacije za rijetke bolesti dipl. biolog Nataša Bulatović obavijestila je o vrijednosti i značaju nedavno održane Nacionalne konferencije o rijetkim bolestima “ Na putu ka EU-Crna Gra i rijetke bolesti “ i zaključcima tog skupa, uz očekivanje da će država Crna Gora i naše društvo dati veći značaj potrebama osoba oboljelih od rijetkih bolesti, saglasno činjenici da je EU tokom poslednje dvije decenije, prepoznala rijetke bolesti kao jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Takođe, iskazala je očekivanje da se prije svega obezbijedi prostor za rad ove organizacije, kao i fond koji bi se bavio institucionalnim djelovanjem radi obezbjeđenja adekvatne finansijske i ukupne podrške.

Predsjendik Crne Gore je iskazao maksimalno razumijevanje i podršku ovoj organizaciji koju je na pomenutoj konferenciji saopštio njegov savetnik dr Amer Halilović . Takođe je izrazio očekivanje značajnije podrške vrijednim aktivnostima ove organizacije, u interesu liječenja osoba oboljelih od rijetkih bolest, a posebno djece, i kao i svih aktivnosti, sadržanih u Strategiji za rijetke bolesti Crne Gore i Akcionom planu , koje se odnose na prevenciju i ukupno djelovanje države i društva radi obezbjeđivanja maksimalne pažnje ovoj osjetljivoj kategoriji društva. opširnije
20.03.2018.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas, u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori, Vinćenca Del Monaka.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da su u petogodišnjem mandatu ambasadora Vićenca Del Monaka značajno unaprijeđeni odnosi Crne Gore i Italije. Unapređenju tih odnosa važan doprinos je dala zvanična posjeta Predsjendika Italije Serđa Matarele Crnoj Gori nakon 32 godine od predhodne posjete kao i zvanična posjeta Predsjendika Crne Gore Italiji. Konstatovao je da dvije države imaju blisku saradnju u brojnim oblastima i da je Italija snažno podržala članstvo Crne Gore u NATO-u a kontinuirano i odlučno pomaže integraciju Crne Gore u EU. Sadržajnu saradnju treba unapređivati jer je to zajednički interes dvije države. Ovakvim odnosima Crne Gore i Italije ambasador Del Monako dao je snažan doprinos zbog čega mu je Predsjendik Crne Gore dodijelio Medalju za zasluge.

Ambasador Vićenco Del Monako je iskazao zadovoljstvo odnosima Italije i Crne Gore uvjeren da je u svom mandatu afirmisao zajednički interes saradnje uz, izvjesno, mogućnost da se ona nastavi i koristeći prostor za nova partnerstva maksimalno unaprijedi. Saopštio je da Crnu Goru doživljava dobrim primjerom regiona i, uz zahvalnost za dodijeljeno odlikovanje, poželio Crnoj Gori dalji prosperitet. opširnije
20.03.2018.

Predsjendik Vujanović uputio čestitku Predsjendiku Ruske Federacije Vladimiru Putinu
Predsjendik Crne Gore Filip Vujanović uputio je povodom ponovnog izbora čestitku Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu navodeći,

“Čestitam Vam ponovni izbor za Predsjendika Ruske Federacije uvjeren da će Vaš mandat biti posvećen prosperitetu svih građana Rusije.

Poštujući tradiciju dobrih odnosa naših država i naroda i ovom prilikom iskazujem želju za unapređenjem naših političkih odnosa uz spremnost da tome zajednički doprinosimo”. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora