09.06.2019.

Ningbo: Forum saradnje Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas u Ningbou na Forumu saradnje Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope na kome je promovisana saradnja u oblasti investicija i trgovine.


Poštovani učesnici,
Vaše ekselencije,
Dame igospodo,

Izražavam veliku zahvalnost našim uvaženim domaćinima u Ningbou za srdačan doček i organizaciju ovog impresivnog skupa. Veoma poštujem ovaj Sajam investucija i trgovine i doživljavam ga kao snažan doprinos unapređenju saradnje između Kine i država Centralne i Istočne Europe. Posebna je čast predstaviti Crnu Goru kao sigurnu i atraktivnu investicijsku destinaciju sa ekonomskim parametrima koji to pokazuju.

Crna Gora i Kina imaju izvrsne odnose koji su posljednjih godina poboljšani kroz Mehanizam 16 + 1 i Inicijativu "Pojas i put ". Ova saradnja snažno pojačava prijateljstvo naših država i naroda.

Veoma cijenim rezultate nedavno održanog Osmog Samita premijera u Hrvatskoj u Dubrovniku u okviru Mehanizma saradnje 16 + 1, koji je sada ojačan grčkim članstvom.

Crna Gora je od osnivanja aktivni učesnik Mehanizma i zadovoljna je postignutim posebno na području infrastrukture kao ključnog razvojnog prioriteta. Crna Gora koristi značajan dio povlaštenog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte za poboljšanje infrastrukture i ubrzanje privrednog rasta.

Crna Gora je započela izgradnju autoputa koji će povezivati Jadransku obalu sa Srbijom i Centralnom i Zapadnom Europom. Ovaj najveći infrastrukturni projekt u istoriji Crne Gore ostvaruje se sa CRBC.

Istovremeno, Vlada Crne Gore stvara preduslove za nastavak izgradnje ostalih dionica autoputa. Ohrabrujemo kineske kompanije da pokažu interes za ovaj projekt kroz javno-privatno partnerstvo.

Ukazujući na važnost trgovine, naglašavam izvanredni potencijal Luke Bar, značajnog pomorskog i prometnog središta, sa posebno vrijednim referencama. Ona bi mogla biti lučki koridor na Jadranu i povećati trgovinu između Europe i Azije.

Crna Gora je obnovila svoju nezavisnist prije samo trinaest godina, ali nezavisna Crna Gora postigla je ogromne rezultate u vanjskoj politici i razvoju svoje ekonomije.

U prethodnim godinama jačali smo makroekonomsku stabilnost uz realni rast ekonomije po stopi od 4,8%, BDP-om i na 46% smo prosjeka EU. Ostvarenje atraktivnih uslova za direkna strana ulaganja postiže se kroz konkurentnu poresku politiku, jednak tretman domaćih i stranih investitora i povoljan trgovinski režim.

Crna Gora je članica WTO-a i ima sporazume o slobodnoj trgovini s EU-om, CEFTA-om, EFTA-om, Turskom, Ukrajinom i Rusijom, omogućavajući pristup za više od 800 milijuna potrošača.

Da je Crna Gora sigurna destinacija za ulaganja potvrđuju investitori iz više od 100 država . Crna Gora je jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija na Mediteranu, posebno u području turizma, nekretnina, energetike i poljoprivrede.

Želio bi ukazati na brojna ulaganja u turizamu..To je dovelo do značajnog rasta ovog sektora, čiji su prihodi iznose 23% BDP-a ,Crna Gora je pozicionirana kao ekskluzivna turistička destinacija.

Crna Gora ima velika očekivanja od stjecanja crnogorske državljanstva za istaknute poslovne ljude koji ulažu u područja od posebnog značaja za ekonomski razvoj Crne Gore. Proces je izuzetno transparentan i pouzdana je provjera kredibiliteta investitira.

Poštujući važnost ulaganja i trgovine za cjelokupni razvoj pozivam vas da posjetite Crnu Goru uvjeren da ćemo nastaviti zajedničke napore u bliskoj saradnji. opširnije
07.06.2019.

Ningbo: Forum gradonačelnika Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope


Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kao specijalni gost givorio je na svečanom otvaranju Forum gradonačelnika Kine i Centralne i Jugoistočne Evope.

Uvaženi gradonačelnici,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Čast mi je što sam u vašem prekrasnom gradu i na ovako važnom Samitu uz mogućnost da vam se obratim. Prije svega, želim da iskažem najveće zadovoljstvo za odnose Crne Gore i Kine. On su izvanredni u svim oblastima.

Prije svega i najvažnije u saradnji sa partnerima iz Kine Crna Gora ostvaruje najznačajniji projekt u svojoj istoriji - autoput od obale do granice sa Srbijom koji je veza sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Kineska EXIM Banka dominantno kreditira a auto put gradi ugledna kineska kompanija CRBC. Prvi i najteži dio puta će biti završen tokom naredne godine.

Univerzitet Crne Gore uspostavio je sadržajno partnerstvo s Institutom Konfuci dajući izvrsnu priliku za saradnju u nauci i obrazovanju.

Tradicionalna kineska medicina ima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, Centar za liječenje na visokom nivou.

Drago mi je što mogu konstatovati dalji razvoj saradnje na lokalnom nivou između Kine i država Srednje i Istočne Europe. Lokalna saradnja je od posebne vrijednosti i istaknuta je u gotovo svakom završnom dokumentu, smjernicama, usvojenim na Samitima 16 + 1, od 2012. do ove godine. U „Dubrovačkim smjernicama“ države učesnice Samita naglašavaju važnu ulogu lokalne saradnje u Mehanizmu 16+1.

Crna Gora je ponosna na svoj doprinos takvom razvoju. Naš glavni grad Podgorica bio je domaćin vrlo uspješnog Drugog foruma gradonačelnika gradonačelnika 16 + 1, održanog u septembru 2017. godine. Prepoznata su i dogovorena ključna načela i prioriteti za unapređenje saradnje između glavnih gradova, gradonačelnika i predstavnika svih glavnih gradova Mehanizma 16+1 uz usvajanje Zajedničke deklaraciju.

Između ostalog, dogovoreno je da će glavni gradovi doprinjeti:

- Unapredjenju uzajamno korisne saradnje na području kulture, turizma, obrazovanja, sporta i tradicionalne kineske medicine
- Daljem podsticanju urbanog zelenog razvoja kroz poboljšanje energetske efikasnosti i unapredjenje zelenog turizma;
- Ohrabrenju glavnih gradova da razmjenjuju iskustva u upravljanju zaštitom životne sredine, pročišćavanju otpadnih voda, izgradnjom zelenih površina, kontolom kvaliteta vazduha, javnom prijevozu i drugim područjima, kako bi se obezbjedio kvalitetan život gradjane;
- Podsticanju medijske saradnje i
- Produbljuvanju dijaloga u kulturi.

Važno je naglasiti da je na ovom značajnom sastanku u Podgorici održan i Poslovni forum na kojem je potpisano deset sporazuma o saradnji.. Potpisani sporazumi su osnova za daljnje podsticanje investicijskog potencijala na području obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energije, zaštite životne sredine, prometne infrastrukture, turizma i poljoprivrede.

Produbljujemo i širimo saradnju na lokalnom nivou koja će donjeti vidljive koristi za sve gradjane. Crna Gora i svi naši gradovi i dalje će tome biti posvećeni.

Tri gradonačelnika Crne Gore iz Petnjice, Gusinja i Herceg Novog učestvuju na ovom Samitu u Ningbo-u. To pokazuje vrlo visok nivo poštovanja koje Crna Gora ima za ovaj samit. Želim Samitu u Ningbou da ostvari sve svoje ciljeve uz najveća dostignuća. opširnije
06.06.2019.

Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u posjeti Kini

Raniji predsjednik Cne Gore Filip Vujanović, u okviru višednevne posjete Narodnoj Republici Kini, danas je bio gost prestižnog Univerzoteta u Ningbou i imao je sastanak sa rektorom i dekanima tog univerziteta. Oni su iskazali spremnost za uspostavljanje saradnje sa Univerzitetom Crne Gore i raspoloženje da posjete naš Univerzitet kako bi zajednički ispitali mogućnosti saradnje dva univerziteta.

Raniji predsjednik Crne Gore je predstavio studentima i profesorima ovog univerziteta prošlost i sadašnjost Crne Gore i njenu saradnju sa NR Kinom. Na veoma posjećenom promovsanju Crne Gore i njene saradnje sa Kinom raniji predsjednik Crne Gore je odgovarao na brojna pitanja studenata koji su prisustvovali ovoj promociji.

Raniji predsjedni Crne Gore je imao sastanak sa rukovodstvom Ningboa, desetomilionskog grada, koji ima jednu od najvećih Luka u Kini i Aziji i gdje je iskazana spremnost da se razmijene informaciji o mogućnosti saradnje te Luke i Luke Bar u smislu zainteresovanosti za uspostavljanje kvaitetnih trgovačkih veza izmedju dvije Luke.

Raniji predsjednik Crne Gore će sjutra prisustvovati Forumu grdonačelnika u okviru Mehanizma 16+1 čiji je domaćin prije dvije godine bila Podgorica. opširnije
10.04.2019.

Bivši Predsjednik Crne Gore sa ambasadorom Republike Azerbejdžana
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Podgorici sa ambasadorom Republike Azerbejdžan Eldarom Hasanovim.

U dugom i srdačnom razgovoru zajednički su konstatovali da Crna Gora i Azerberjdžan imaju bliske i prijateljske odnose sa perspektivom daljeg razvoja u svim oblastima. Iskazali su očekivanje da će se mogućnosti saradnje maksimalno iskoristiti za dobro dvije države i njenih građana.

Takođe su konstatovali da su razmijenjene zvanične predsjedničke posjete i brojni susreti predsjednika Vujanovića i Alijeva bili važno ohrabrenje utemeljenja kvalitetnih odnosa dvije države i njihovog stalnog unapređenja.

Ambasador Hasanov je ocijenio da je nedavno formirani Podgorički klub vrijedna regionalna inicijativa čiji članovi mogu doprinijeti kreiranju dobre vizije odnosa država Zapadnog Balkana. opširnije
09.04.2019.

Bivši Predsjednik Crne Gore na Forumu u Ulcinju
Predsjednik Podgoričkog kluba i bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na otvaranju Foruma - “Novi narativ za Zapadni Balkan-Vizija 2030 - Nauka i inovacije“, koji se održava u Ulcinju, pozdravio je učesnike i iskazao očekivanje uspjeha Foruma. Nakon toga je saopštio:

Dame i gospodo,

Podgorički klub je sui generis regionalna inicijativa posvećena prosperitetu Zapadnog Balkana i njegovoj afirmaciji u medjunarodnoj zajednici. Inicijativa je sui generis jer su joj članovi raniji predsjednici drżava i vlada koji svojim iskustvom i dobrom voljom ostvaruju misiju Kluba. U toj misiji članovi Kluba iz Hrvatske i Slovenije su konekcija i most prema EU.

Misija Podgoričkog kluba je u promovisanju novih odnosa na Zapadnom Balkanu kroz novi narativ koji se bavi sadašnjošću i budućnošću. Novi narativ promoviše dijalog i sporazumjevanje radi bolje saradnje i partnerstva na Zapadnom Balkanu. Dosadašnji narativ je udaljavao države,narode i gradjane,usporavao evropske integracije i činio nas taocima prošlosti i podjela.

Podgorički klub,uz afirmaciju najviših medjunarodnih standarda, viziju Zapadnog Balkana primarno temelji na Sporazumu EU-Zapadni Balkan 2025 i konceptu Jugoistočne Evrope 2020 Strategiji, koja je koncipirana od Savjeta za regionalnu saradnju Procesa saradnje Jugoistočne Evrope. Ova dva temeljna akta daju jasne okvire saradnje u oblasti, ekonomije, obrazovanja, kulture, nauke, istraživanja i inovacija.

Dame i gospodo,

Iskreno poštovanje Vladi Crne Gore i njenom predsjedniku Dušku Markoviću i Ministarstvu nauke za prihvatanje inicijative Podgoručkog kluba da se u Crnoj Gori organizuje Forum posvećen odnosima država Zapadnog Balkana u oblasti istraživanja i inovacija. U oblastima koje se najmanje političke a dominantno su naučne i ekspertske. U oblastima od kojih u značajnoj mjeri zavisi prosperitet Zapadnog Balkana i kvalitet života njegovih gradjana.

Upućujem visoko poštovanje što je Forum okupio učesnike izuzetnog ugleda i vrijednosti koji će, izvjesno, doprinjeti viziji novih odnosa na Zapadnom Balkanu u oblasti istraživanja i inivacija.

Za članove Podgoričkog kluba je zadovoljstvo da učestvuju na ovakvom Forumu očekujući da će u daljim aktivnistima promivisati njegove vrijedne poruke. opširnije
15.03.2019.

Azerbejdžan: Bivši Predsjednik Crne Gore na Forumu u Baku
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na VII Globalnom Baku Forumu koji se održava u Bakuu, u organizaciji Nizami Ganjavi internacionalnog centra iz Azerbejdžana. Predsjednik Vujanović se obratio na panelu "ZAPADNI BALKAN VIZIJA 2030" saopštavajući sledeće:
Novi narativ i viziju Zapadnog Balkana možemo kreirati samo ako uvažimo geografske, istorijske i vrijednosti ukupnih potencijala ovog regiona.

Geografski, Zapadni Balkan je strateški vrijedan dio Evrope okružen državama članicama EU. On je raskrsnica važnih puteva, prostor značajnih interesa i veliki resurs ukupnog bogatstva koji nužno mora biti dio EU. To je dosledan stav EU od Soluna 2003 godine do Strategije EU za Zapadni Balkan do 2025 godine usvojen prošle godine u Sofiji.

Istorijski, Zapadni Balkan je u prošlom vijeku bio prostor pet ratova-dva Balkanska, dva Svijetska i rata tokom raspada bivše Jugoslavije. Svi ovi ratovi su bili sa brojnim zločinima i žrtvama, masovnim iseljavanjima i ogromnim razaranjima. U prošlom i ovom vijeku potrošene su decenije u različitim tumačenjima prošlosti i to uvjek na štetu sadašnjosti i budućnosti.

Privredni i potencijali nauke i kulture Zapadnog Balkana su ogromni i neiskorišćeni.

Na ovoj osnovi novi narativ Zapadnog Balkana je nužan a vizija do 2030 godine jasna. Dosadašnji narativ je udaljavao države, narode i gradjane, usporavao integracije i otežavao razvoj. Novi narativ treba da olakša i osigura evropske integracije Zapadnog Balkana, da afirmiše dijalog i sporazumjevanje. Novi natativ ne smije da dozvoli da Zapadni Balkan bude žrtva i talac istorije i mora da mobiliše sve naučne i ekspertske potencijale i kreativnost mladih koji treba da ostanu u regionu i posvete mu se.

Upravo takav narativ i takvu viziju ima Crna Gora. Od Beogradskog sporazuma Crne Gore i Srbije, koji joj je omogućio državnu samostalnost, preko privremenog graničnog sporazuma sa Hrvatskom oko poluostrva Prevlaka, do sporazuma o državnoj granicu sa BiH i Kosovom. Crna Gora je pokazala da je dijalog osnov sporazuma a kompromis model suživota i budućnosti.

Crna Gora će sačuvati liderstvo u evropskim integracijama da bi, vrednujući individualni pristup, doprinjela evropskoj integraciji regiona. Crna Gora ne želi da sadašnjost i budućnost žrtvuje zbog prošlosti i spremna je da afirmiše regionalnu saradnju i evropske integracije uz ekspertsku pomoć EU i svojih kreativnih potencijala posebno uvažavajući interese mladih.

Završiću izlaganje iskazujući zadovoljstvo da su bivši predsjednici država i vlada Zapadnog Balkana i Slovenije i Hrvatske formirali u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, klub koji će djelovati na temelju Novog narativa za Zapadni Balkan sa Vizijom 2030.
Već narednog mjeseca u Crnoj Gori eksperti EU, naučnicu i akademici daće svoje vidjenje odnosa na Zapadnom Balkanu u oblasti nauke, istraživanja i inovacija.

Vjerujući i u novi narativ i viziju Zapadnog Balkana do 2030 upućujem vam izraze najvećeg poštovanja.

Hvala na pažnji. opširnije
06.02.2019.

Turska: Bivši Predsjednik Crne Gore na Samitu i IstanbuluBivši Predsjednik Crne Gore FIlip Vujanović učestvovao je na ceremoniji otvaranja 22-og Euroazijskog ekonomskog Samita koji se održava u Istanbulu, u organizaciji Marmara fondacije iz Turske, saopštavajući sledeće:.

Vaše ekselencuje ,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Na ceremoniji otvaranja 22-og Euroazijskog ekonomskog samita želim da naglasim nekoliko najvažnijih globalnih vrijednosti, medjunarodnih organizacija i zajedničkih obaveza koje se odnose na njih.

Čovječanstvo ima vrijednosti koje su trajne i nezamjenjive .Zato je globalizacija nužna i bez alternative. Te vrijednosti su mir,stabilnost,razvoj i zdravlje. Miru je suprostavljen rat, stabilnosti nestabilnost, razvoju stagnacija a zdravlju bolest i smrt. Ove vrijednosti zahtjevaju globalni tretman i prilagodjavanje .

Ove vrijednosti se ne mogu štititi samo od pojedinačnih država. Ragionalno djelovanje je, takodje, nedovoljno. Zato je globalizacija uslov i garancija njihove trajnosti i nezamjenjivosti.

Ujedinjene nacije su posvećene globalnom miru i stabilnosti.Svetska trgovinska organizacija opštim vrijednostima trgovine u medjunarodnoj zajednici a Svjetska zdravstvena organizacija globalnoj misiji očuvanja i unapredjenja zdravlja u interesu svih u medjunarodnoj zajednici.

Ujedinjena nacije su nužne jer su ratovi zlo protiv koga se može samo globalno boriti. Drugi svjetski rat, sa milionskim žrtvama, masovnim razaranjem i opštom nesrećom, UN je učinio neophodnim. Ali obezbjedjenje održivog razvoja,sprečavanja negativnih posledica klimatskih promjena i migracije daju novu dimenziju globalnog djelovanja UN. Bez obzira na različite pristupe,nekada i kroz krupna neslaganja,ova dimenzija globalnog djelovanja je važna misija UN. Važna jer su i održiv razvoj i negativne posledice klimatskih promjena i težak i često bolan problem migranata globalna obaveza uz stalno prilagodjavanje novim izazovima.

Geografski, demografski, ekonomski i brojni drugi razlozi čine nužnim i važnijm regionalno povezivanje. Povezivanje u svim oblastima pa i u sveri ekonomije,posebno trgovine,uvjek će imati posebnu vrijednost i značaj. Ali medjunarodna ekonomska i trgovinska zajednica ne može biti zbir regionalnog. Zato su nezamjenjuve globalne ekonomsku asocijacije posebno Svjetska trgovinska organizacija. Jasno one moraju slijediti realna kretanja uz globalno djelovanje.

Nepotrebno je objašnjavati zašto je zdravlje globalna vrijedno a Svjetska zdravstvena organizacija globalna potreba. Protiv bolesti a za zdravlje svi moraju biti trajno udruženi.Jednako posvećeni i novom i efikasnijem.

Globalizacija nema alternativu. Potrebno je ispitivati postojeće i tražiti njene nove dimenzija.

Dame i gospodo,

Na kraju poruka trajne vrijednosti. Odgovornost, pouzdanost i kreativnost u medjunarodnim organizacijama je od najveće globalne vrijednosti i obaveza je svih. opširnije
05.01.2019.

Intervju bivšeg Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića agenciji MINA
1. Bili ste u tri navrata birani za predsjednika Crne Gore. Koliko vam znači i šta pokazuje činjenica da su Vam građani u tri navrata dali povjerenje da vodite državu?

Izbor za predsjednika Crne Gore u državnoj zajednici sa Srbijom i dva izbora za predsjednika nezavisne Crne Gore ispunjavaju me najvećim zadovoljstvom i ponosom. Biti predsjednik države čija je nezavisnost obnovljena referendumom i predstavljati je u UN, kada je aklamacijom primljena u članstvo, je najviša čast koja se može doživljeti. Svoju nezavisnost trebamo da čuvamo kao najveću vrijednost jer smo je obnovili demokratski uz priznanje ukupne međunarodne zajednice. opširnije
29.11.2018.

Letonija: Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Rigi
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović obratio se u Rigi na Panelu o budućnosti Evropske Unije.

Vaše ekselencije,
Dragi gosti,
Poštovani prijatelji,

Da bi dali odgovor na pitanje da li je EU može i treba da postane zajednička država moramo sagledati razloge i ciljeve njenog osnivanja, instrumente djelovanja i vrijednosti koje je unija postigla.

EU je osnovana nakon Drugog svjetskog rata da bi se stvorili uslovi za trajan mir. Potreba pomirenja i stabilnosti bila je nužna i krajnje opravdana tragičnim posledicama najvećeg globalnog rata u istoriji čovječanstva. Zato je ideja osnivanja EU plemenita i od najveće istorijske vrijednosti.

Ciljevi osnivanja EU su postizanje trajnog mira i stabilnosti koji treba da se obezbjede uspostavljanjem novog poretka utemeljenog na zajedničkim interesima i sporazumima koji će jačati vladavinu prava i jednakost medju svim državama i gradjanima. Zato je EU utemeljena u jednakom interesu svih njenih članica ali i u jednakom interesu svih njenih gradjana. Jednakost i zajednički interes su nesumnjivi temelji EU.

Instrumenti za ostvarivanje ciljeva EU su u jedinstvenom unutrašnjem tržištu, slobodi kretanja unutar EU, unutrašnjoj sigurnosti gradjana EU i njena zajednička spoljna i odbranbena politika. Sve je to iskazano jasno i ubjedljivo kroz Moto EU "Ujedinjeni u različitosti".

Ako sagledamo razloge i ciljeve osnivanja EU i vrijednosti i efektnost instrumenata u ostvarenju tih ciljeva sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je EU kapitalno značajna vrijednost čovječanstva koja mora da se dalje proširuje, jača i potvrdjuje svoje vrijednosti. Zato ona mora imati i svoju izvjesnu budućnost i trajanje.

Od Šumaherove Deklaracije iz 1950 godine, preko Pariskog ugovora iz 1951 godine do Lisabonskog sporazuma iz 2007 godine potvrdjeni su temeljni ciljevi i vrijednosti EU.


Danas EU predstavlja preko 7% svijetske populacije, realizuje oko 20% svijetske trgovine i ostvaruje oko 25% svijetskog BDP. Istovremeno obezbjedjuje preko 50% globalne humanitarne pomoći i preko 60% razvojne pomoći.

Jednom riječju EU je globalno moćna i globalno vrijedan partner čija perspektiva mora da bude samo u očuvanju i daljem jačanju. I za jedno i za drugo neophodno je da se EU proširuje. U ostalom proširenje EU je jedan od temeljnih principa ove unije.

Brojna otvorena pitanja i izazovi se mogu i moraju rješavati uz proces proširenja. Proces proširenja ne može usporiti njihovo rješavanje. Naprotiv, proces proširenja može da ubrza i osnaži ustrojstvo i veću stabilnost EU.

Da li je budućnost EU u jačanju administracije EU uz mogućnost stvaranja zajedničke države. Ubjedjen sam da nije. Svaka država treba da doprinese različitosti i da ne ometa funkcionisanje EU. Članice unije ne smiju da izgube svoju prepoznatljivist koju bi ugrozila jaka administracija uz odricanje od suvereniteta. Zato EU ne treba da jača u smislu prerastanja u jednu državu Takodje, ponoviću, članice ne smiju da ugroze funkcionisanje i efikasnost EU.

Dame i gospodo,

Izmedju ta dva očekivanja treba postaviti novo ustrojstvo EU. Da li je ono u organizaciji EU sa “više brzina” ili sa “više krugova” pokazaće budućnost? Oni koji žele članstvo u EU žele da se to desi što prije. Izvjesno je da ne mogu sve članice da imaju isti uticaj. Jednako ni istu odgovorniost. Ali svi treba da daju svoj doprinos EU i sačuvaju njene prepoznatljivosti. Upravo da bi se sačuvala i vrijednost Motoa EU "Ujedinjeni u različitosti".

Hvala na pažnji. opširnije
25.10.2018.

Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Ženevi
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović obratio se u Ženevi na otvaranju Krans Montanskog foruma saopštavajući sledeće:


Za obraćanje na sesiji otvaranja inspirisala me konstatacija organizatora foruma da je nepredvidivost, čini se, postala nova komponenta odnosa izmedju država. Saglasan sam sa ovakvom konstatacijom. Predvidivost u odnosima država je vrijednost a nepredvidivost nedostatak. Ovo ću analizirati kroz važnu projekciju Evropske unije u njenom strateškom dokumentu. Naime, u Strategiji EU za Zapadni Balkan, iz februara ove godine, daju se uslovi proširenja EU na Zapadni Balkan. Predvidja se mogućnosti članstva država Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine

Ova strategija konstatacije da "Evropska unija mora da bude jača i čvršća prije nego što bude veća". Ova važna konstatacija ima dvije nepredvidivosti. Prvo, kada će EU biti čvršća i jača i, drugo, kada će se proširivati i biti veća. Obje dileme imaju slabosti koje se suprostavljaju temeljnim principima svake unije država.

Naprije, sukobljava se sa principom da unija država treba da se proširuje da bi povećavala svoju vrijednost i uticaj. Ako je unija veća onda je i snagom svoje veličine i uticajnija i konkutentnija. Evropska unija je nastala u procesu saradnje i integracija koji je pokrenulo šest država sa jasnom ambicijom proširenja. Zato je izlazak Velike Britanije kroz Bregzit i odlazak važne članice u suprotnosti sa ambicijom proširenja. Sedmogodišnje usporavanje i odlaganje proširenja unije u smislu navedene strategije je, takodje je, po mom mišljenju, u suprotnosti sa temeljnim principom osnivanja i djelovanja unije.

Zatim, postavlja se pitanje - da li za jaču i čvršću EU treba punih sedam godina koliko navedena strategija proširenja predvidja. Nesumnjivo je da Evropska unija ima otvorenih pitanja i izazova. Ona nijesu ni nova ni nerješiva. Ali to je pitanje reforme i odgovornog odnosa prema njoj a ne uslov proširenja.

I na kraju, pitanje da li je ovako dug rok proširenja suštinski demotiviše kandidate za članstvo. Moj odgovor - apsolutno demotiviše.

Crna Gora u mnogo čemu lider Zapadnog Balkana sa nešto preko 600.000 hiljada stanovnika, sa izuzetnim ekonomskim, prirodnim i turističkim resursima, punom stabilnošću i razvojem, sjajnim odnosima sa susjedima i liderstvom u evropskim integracijama i sa još mnogo vrijednosti.

Zato se nadam sa će EU tretirati Crnu Goru kroz njene vrijednosti i integraciona dostignuća i odlučiti da je primi u članstvo prije projektovanih dugih sedam godina. Zašto se to ne bi dogodilo kada Crna Gora dostigne standarde EU? To bi bilo korisno i za Crnu Goru i za EU ali i za kandidate koji joj pristupaju. opširnije
22.10.2018.

Egipat: Bivši Predsjednik Crne Gore u Kairu
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas se u Kairu obratio na otvaranju Internacionalnog simpozijuma posvećenog Islamu i Zapadu u izlaganju konstatujući:


Religije imaju i bogatu i raznoliku istoriju i veliki uticaj na kulturu, umjetnost, filozofiju i, generalno, na oblikovanje svakog društva. U svom teološkom jezgru afirmišući najveće moralne vrijednosti religije upućuju poruke mira, sklada i solidarnosti sa jasnom misijom da društvo bude zdravije, snažnije i prosperitetnije. Zato su sve monoteističke religije i hrišćanstvo i islam i judaizam posebna vrijednost sa neprocjenjivo značajnom misijom.

Medjutim, istorija je pokazala i pokazuje da se plemenita misija svake religije može zloupotrebiti. Da umjesto dobra kome je svaka religija posvećena može da izazove zlo zloupotrebom vjernika i njihovom pogrešnom predstavom smisla vjere. Savremenost svjedoči takvu zloupotrebu islama. Zloupotrebu koja produkuje ljudske žrtve i patnje, stradanja zloupotrebljenih vjernika, protivno plemenitoj misiji samog islama. Islam, kao globalno vrijedna religija, ali i kultura i civilizacija, se temelji na osudi svakog nasilja i poštovanju tolerancije i suživota. Sloga, mir i milosrdje su suštinska poruka islama.

Od posebne vrijednosti je poruka i mudrost Kurana " Ne držite stranu onih koji su nepravedni.." a, takodje, i veliki uput Poslanika Muhameda iz njegovog Oproštajnog hadja da je uništenje svakog čovjeka uništavanje čovječanstva i da je proklet onaj koji to čini. Dužni su svi, uključujući i posebno vrednujući sveštenstvo islama, da učine sve, ali baš sve, da spriječe zloupotrebu islama.

Mi u Crnoj Gori to činimo snažno i kontinuirano. I društvo i država i Islamska zajednica Crne Gore. Pretvaranje vjernika u teroriste i žrtvovanje njihovih života u zloupotrebi islama, sa zlom za nedužne i zlom za sami islam mora se sprečavati djelovanjem svih. Države koja svim instrumentima sprečavanja, otkrivanja i kažnjavanja mora da djelije i preventivno i represivno. I to država Crna Gora i čini. Ali i Islamske zajednice Crne Gore čiji imami snagom svoje riječi, uticaja i poruke treba da budu moćna brana zloupotrebe islama.

Dužan sam i ovdje da iskažem poštovanje imamima Islamske zajednice Crne Gore i njenom reisu koji su svojom punom posvećenošću sprečavali zloupotrebu islama. Spriječavali u džamijama i vjerskim službama ali i u pojedinačnim razgovirima sa vjernicima svuda pa i u njihovim domovima. Islamska zajednica Crne Gore je značajno zaslužna da je relativno mali broj vjernika iz Crne Gore bio na ratištima ili mobilisan za akcije terorizma. Zato im i država i društvo iskazuju poštovanje i ističu ih za primjer.

Vjerujući u izvjestan i trajan uspjeh vrijednosti i plemenitosti islama nad njegovom zloupotrebom tom uvjerenju, na ovom skupu, dajem dominantan značaj.
opširnije
12.10.2018.

Maribor; Bivši Predsjednik Crne Gore učestvovao na panelu “Budućnost Zapadnog Balkana” koji je organizovao Jadranski savjet
Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je u Republici Sloveniji u Mariboru učestvovao na panelu "Budućnost Zapadnog Balkana" koji je organizivan od regionalne organizacije Jadranski savjet.

U svom izlaganju naglasio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je Crna Gora, kao lider procesa, spremna da sa punom posvećenišću dostiže standarde EU. Iskazao je očekivanje da će afirmisanje individualnog pristupa Strategije EU i Zapadnog Balkan dati mogućnost Crnoj Gori da dostigne standarde EU i prije 2025 godine. U tom smislu saopštio je očekivanje mogućnosti ranijeg članstva Crne Gore u EU vjerujući da je to i interes svih država Zapadnog Balkana koji bi takav pristup članstvu Crne Gore u EU trebali podržati. Svoju spremnost dostizanja integracionih standarda Crna Gora je pokazala pristupom NATO-u kada je ostvarila članstvo u vrlo osjetljivom geopolitičkom kontekstu. Ocjenio je da i to članstvo preporučuje Crnu Goru i za članstvo u EU.

Svojim izlaganjem skup je otvorio Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor a nakon izlaganja imao je otvorenu razmjenu mišljenja sa ranijim predsjednicima država i vlada koji učestvuju na ovoj konferenciji. Govoreći o Crnoj Gori iskazao je poštovanje njenog ulaska u NATO i dobre dinamike pristupanja EU u čemu je Crna Gora primjer. opširnije
27.09.2018.

Susreti u NjujorkuHenri Kisindžer - dugogodišnji Državni sekretar SAD kod predsjednika Ričarda Niksona i Džerarda Forda, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1973. godine opširnije
27.09.2018.

Susreti u NjujorkuProf.dr. Džefri Saks, već više decenija jedan od vodećih svjetskih ekonomista opširnije
27.09.2018.

Susreti u NjujorkuNakon sastanka sa uglednim kongresmenom iz Njujorka Gregory Meeksom. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora