12.06.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonia Gutereša u kome se navodi:

Ekselencijo,

Ovom prilikom bih želio da Vam se zahvalim na izuzetnoj saradnji između Crne Gore i Ujedinjenih nacija tokom Vašeg mandata.

Vaša podrška Kancelariji Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori kao i doprinos mirovnim misijama na Kipru, u Liberiji i Zapadnoj Sahari veoma se poštuju i istinski vrednuju. Vaša aktivna uloga kao predsjedavajućeg Nacionalnog savjeta za održivi razvoj učvrstila je nacionalni doprinos Agendi održivog razvoja do 2030.godine. Posebno bih želio da istaknem Vaše učešće u kampanji "Govorimo o mogućnostima", koja je promjenila percepciju u odnosu na djecu sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori i dovela do značajno većeg uključenja djece sa smetnjama u razvoju u redovno školovanje.

Bila je privilegija sarađivati sa Vama i nadam se da će nam se putevi ponovo ukrstiti.

Molim Vas da primite izraze mog osobitog uvažavanja. opširnije
12.06.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo od Predsjednika Republike Mađarske Janoša Ader-a u kome se navodi:

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Od srca se zahvaljujem na Vašem prijateljskom pismu i lijepim željama. Dozvolite mi da Vam povodom završetka predsjedničkog mandata ovim putem izrazim iskreno priznanje za istaknuti rad, kojim ste u proteklih deceniju i po značajno doprinijeli unapređenju saradnje naših država.

Za vrijeme Vašeg mandata su se odvjali procesi, koji su bili od presudnog značaja za Crnu Goru i širi region. Kao predsjednik ste od samog početka igrali istaknutu ulogu u postizanju nezavisnosti Crne Gore, u obezbjeđenju uslova samostalnog razvoja, odnosno u učvršćivanju međunarodnog autoriteta države. Crna Gora je za to vrijeme postigla respektabilne rezultate u procesu evropske integracije: od 2017 godine je punopravna članica NATO-a, naš vrijedan i pouzdan saveznik.

Izražavam posebnu zahvalnost za gostoprimstvo koje ste pružili meni i mojoj supruzi za vrijeme naše prošlogodišnje posjete Crnoj Gori. Veoma mi je drago da sam u Vama imao priliku upoznati partnera, koji je privržen unapređenju naših odnosa. Molim Vas, da i za vrijeme nadolazećih aktivnosti u javnom životu pratite saradnju naše dvije države, odnosno da svojim iskustvom i savjetima date doprinos produbljivanju tradicionalnog prijateljstva naših naroda. Uvjeravam Vas, da ću u interesu toga i ja učiniti sve što je moguće.

Zajedno sa mojom suprugom želimo Vam i gospođi Svetlani dalje uspjehe, u privatnom životu mnogo radosti, a za sve to dobro zdravlje. opširnije
12.06.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo od Predsjednika Republike Albanije Ilir-a Mete u kome se navodi:

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Na kraju Vašeg predsjedničkog mandata, želio bih da iskažem svoje zadovoljstvo odličnom i prijateljskom saradnjom koju smo imali, kako na ličnom planu tako i u pogledu zastupanja i produbljivanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između naše dvije države i naroda.

Izražavam visoko poštovanje Vašem ličnom doprinosu i posvećenosti izgradnji snažnijih i sadržajnijih odnosa između naših država, koje se smatraju odličnim primjerom saradnje u regionu.

Kao države članice NATO i kandidati za ulazak u Evropsku uniju, naše dvije države su potpuno posvećene aktivnom doprinosu miru i sigurnosti, kao i ubrzanju procesa pomirenja, razumijevanja i saradnje između država i naroda regiona.

Uz želje za daljim uspjehom u Vašim narednim aktivnostima, uvjeravam Vas u svoju spremnost da nastavim blisku saradnju sa Vama i u budućnosti. opširnije
06.06.2018.

Vujanović u Sarajevu
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas u Sarajevu na Sastanku visokog nivoa Fondacije društva zajedničkih vrijednosti i Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojasa i Puta” koji treba da afirmiše vrijednosti zajedničkih i bilateralnih projekata prostora država Balkana iz ove važne globalne inicijative.

Prenosimo govor Vujanovića:

Vaše ekselencije,
Uvažene dame i gospodo,
Dragi gosti,
Poštovani prijatelji,

Zahvaljujem Fondaciji društva zajedničkih vrijednositi i Centru za promociju i razvoj Inicijative “ Pojasa i Puta “ za organizaciju ovog sastanka na visokom nivou. Sastanak doživljavam kao značajno i vrijedno predstavljanje ove Inicijative kako za ukupni region tako i za svaku njegovu državu.

Inicijativa “Pojasa i Puta” promovisana je 2013. godine tokom posjete predsjednika Kine Xi Jinpinga centralnoj i jugoistočnoj Aziji. Promovisana u predstavljanju ideje Novog puta svile kroz viđenje kineskog predsjednika da na drevnom putu svile, ustanovljenom prije više od hiljadu godine, treba povezati države od istoka do zapada, od Pacifika, preko sjeverne Afrike do zapadne Evrope uvažavajući, kako je to kineski predsjednik naveo, “mirnu saradnju, otvorenost, sveobuhvatnost, uključenost, uzajamno učenje, uravnoteženost i uzajamnu korist”.

Svojom idejom i njenim ostvarivanjem Inicijativa "Pojasa i Puta" afirmiše više vrijednosti od kojih bi, po mojoj ocjeni, izdvojio najvažnije.

Prvo, afirmiše vrijednost globalizacije, otvorenosti i partnerstva. Inicijativa obuhvata tri kontinenta Aziju, Afriku i Evropu sa jasnom porukom da samo globalne vrijednosti garantuju prosperitet čovječanstva. Upravo na tim vrijednostima utemeljena je i OUN i WTO čije najvažnije principe uvijek treba afirmisati. Već 67 država se pridružilo ovoj inicijativi dajući joj širok multidržavni okvir. Inicijativa se temelji na principu ravnopravnosti i uzajamne koristi. Uzajamne koristi u oblasti ekonomije, posebno trgovine, investicija i turizma. Zato je inicijativa nesumnjiva šansa za razvoj regiona i pojedinačnih država kroz bolje povezivanje u svim oblastima a posebno saobraćajne i energetske infrastrukture i trgovine ali i, kroz razvoj turizma, povezivanjem građana i naroda na Novom putu svile.

Drugo, Inicijativa “Pojasa i Puta” ima obezbijeđeno finansiranje sa osnovanim Fondom Novog puta svile od 50 milijardi dolara ali i podrškom Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), Nove razvojne banke BRIKS–a i Kineske razvojne banke. Izvijesnost i kvalitet finansiranja čine privlačnim i konkurentnim ovu Inicijativu. Dosadašnja iskustva finansiranja pokazuju njen visok kvalitet.

Treće, Inicijativa" Pojasa i Puta"upućuje i na regionalnu i bilateralnu saradnju sa Narodnom Republike Kine. Region srednje i jugoistočne Evrope u ovoj Inicijativi učestvuje kroz mehanizam"16+1” gdje je svaka od 16 država ovog regiona u potencijalnom partnerstvu sa Narodnom Republikom Kinom. Od 2016. godine održano je pet samita premijera, četiri u Evropi i jedan u Kini, sa osnovanim kineskim Fondom od 10 milijardi eura uz usvojene smjernice djelovanja. U okviru mehanizma "16+1” mogu se kandidovati regionalni projekti ali i svaka država može bilateralno kandidovati svoje projekte. Crna Gora svoj najveći infrastrukturni projekat auto-puta od Bara do granice sa Srbijom, na najzahtijevnijoj dionici, finansira uz obezbijeđeni kineski kredit od preko 687 miliona eura. Crna Gora je iskazala spremnost da se, kroz projekat privatno javnog partnerstva, ovaj put dovrši uz očekivanje da partner ima pristup Inicijativi “Pojasa i Puta”. Za svoju dionicu auto-puta Republika Srbija ima jednak cilj tako da ovaj važan regionalni projekat ima realnu šansu svog ostvarenja upravo zahvaljujući Inicijativi " Pojasa i Puta." Postoji zajednički interes Crne Gore i Srbije za rekonstrukcijom željezničke pruge Bar-Beograd uz mogućnost finansiranja iz ove Inicijative. Na temelju ovih primjera, pokazuje se da je Inicijativa šansa svake države da unaprijedi sopstvene i regionalne vrijednosti. U tom smislu za države Zapadnog Balkana ova inicijativa snažno korespondira sa inicijativom EU da se ostvari Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana za koje je unapredjenje infrastrukture i trgovine neophodan uslov. U obezbjedjenju takvog prostora Zapadnog Balkana biće nam dragocjena kineska iskustva u oblasti digitalne ekonomije, elektronske trgovine i inoviranih tehnologija.

Finalno, uputiću poruku potrebe reafirmacije pune posvećenosti podrške Inicijativi " Pojasa i Puta" i reafirmacije potrebe jačanja regionalnih i trgovinskih kapaciteta koji bi se gradili kroz investicije i razvoj projekata ove inicijative. Ubjedjen sam da Inicijativa "Pojasa i Puta"obezbjedjuje ekonomsko jačanje i bolje povezivanje regiona i doprinosi našem prustupu EU i to kao kompatibilan proces, kako bilateralno tako i regionalno. Ovaj sastanak treba da iskaže zajedničku podršku naporima EU i Kine da inteziviraju saradnju u odnosu na globalna pitanja kao što su klimatske promjene, energija i efikasnije korišćenje resursa.

Na kraju još jednom iskazujem poštovanje i zahvalnost za ovaj vrijedan sastanak koji je promovisao značaj i korisnost Inicijative “Pojasa i Puta.”
opširnije
06.06.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je u Predsjedništvu BiH bivše predsjednike Crne Gore Filipa Vujanovića, Republike Srbije Borisa Tadića, Republike Hrvatske Iva Josipovića i direktora Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Zlatka Lagumdžiju. Iskazano je poštovanje organizacije Sastanka visokog nivoa od navedene Fondacije i Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojasa i Puta” koja treba da afirmiše vrijednosti zajedničkih i bilateralnih projekata prostora država Balkana iz ove važne globalne inicijative. opširnije
31.05.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo od Predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva u kome se navodi:

“Vaša ekselencijo,

Izražavam zahvalnost na Vašem pismu povodom završetka Vašeg predsjedničkog mandata i zadovoljstvo povodom Vaših ocjena o našoj uspješnoj saradnji.

Tokom Vašeg predsjedništva, zahvaljujući našim zajedničkim naporima odnosi između Crne Gore i Azerbejdžana su se dinamično razvili i podigli su se na kvalitetno novi nivo. Vi ste dali doprinos proširenju naših bilateralnih odnosa i produbljenju saradnje od uzajamne koristi.

Sjećam se sa najboljim utiscima naših sastanaka koji su održani u atmosferi uzajamnog povjerenja uz razmjenu naših mišljenja.

Vjerujem da će sveobuhvatni odnosi između Azerbejdžana i Crne Gore koji imaju veliki potencijal nastaviti da se proširuju i jačaju.

Želim Vam dobrog zdravlja, sreće i uspjeha u Vašoj budućoj djelatnosti.” opširnije
24.05.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo Predsjednika NR Kine XI Jinpinga u kome se navodi:

“Uvaženi gospodine predsjedniče,

Bilo mi je veliko zadovoljstvo primiti Vaše pismo s toplim riječima.
Uoči kraja Vašeg mandata kao predsjednik Crne Gore, dozvolite mi da u ime kineske Vlade i naroda, i u svoje lično ime, srdačno se zahvalim na Vašem dugogodišnjem i važnom doprinosu unapređenju kinesko-crnogorskog prijateljstva i saradnje.

Trenutno kinesko-crnogorski odnosi se nalaze na najboljem nivou u istoriji. Stabilno je međusobno političko povjerenje između naše dvije strane, bogati su plodovi praktične saradnje, te zajedno se suočavamo s novim prilikama. Obraćam veliku pažnju razvoju kinesko-crnogorskih odnosa, spreman sam da zajedno s novim predsjednikom Vaše zemlje, gospodinom Đukanovićem, promovišem razmjenu i saradnju u raznim oblastima i da postignemo još više rezultata, i donesemo još više dobrobita za naše dvije zemlje i dva naroda. Očekujem da ćete dosljedno pratiti i podržavati razvoj kinesko-crnogorskih odnosa.

Želim Vam dobro zdravlje i puno sreće Vašoj porodici.” opširnije
09.05.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović najoštrije osuđuje oružani napad na novinarku Oliveru Lakić doživljavajući ga i kao napad na slobodu medija koja je jedan od važnih temelja demokratskog društva. Predsjednik očekuje efikasnu istragu kojom će se otkriti izvršioci i eventualni nalogodavci uz njihovo najstrožije kažnjavanje. opširnije
30.04.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore („Sl list CG“ br. 01/07 i 38/13) , člana 18 stav 5 Zakona o državnom tužilaštvu („Sl. list CG“, br. 11/15, 42/15, 80/17 i 10/18), shodno Odluci Skupštine Crne Gore 26. saziva o izboru četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika od 27. aprila 2018. godine

PROGLAŠAVAM

četiri člana Tužilačkog savjeta
iz reda uglednih pravnika koje bira i razrješava Skupština Crne Gore na predlog nadležnog radnog tijela

1. prof. dr Velimir Rakočević
2. prof. dr Aneta Spaić
3. Milan Filipović
4. Ranka Čarapić


Ovaj akt objaviti u „Službenom listu Crne Gore“.
Br: 01-423
Podgorica, 30. april 2018. godine


Predsjednik Crne Gore
Filip Vujanović

opširnije
27.04.2018.

Skoplje: Predsjednik Vujanović na Samitu Brdo Brioni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je učestvovao u radu Brdo Brijuni samita koji se ove godine održava u Skoplju, a kome su pored predsjednika država regiona učestvovali i Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov.

Predsjednik Vujanović je Brdo Brijuni proces ocijenio uspješnim u stvaranju povjerenja u regionu i ohrabrivanju evropskih integracija, kao i u drugim oblastima u sinergiji sa Berlinskim procesom.

Saopštio je da će Crna Gora i nadalje biti dobar susjed i partner svima u regionu i nastaviti sa saradnjom u oblastima od zajedničkog interesa.

Strategiju Evropske unije za Zapadni Balkan ocijenio je vrijednim dokumentom koji obezbjeđuje snažnije prisustvo Evropske unije u regionu i realnu dinamiku procesa pridruživanja. Članstvo Crne Gore u Uniji je predstavio kao državni prioritet i iskazao njenu spremnost da nastavi sa procesom reformi u tom cilju. Istakao je očekivanje da će EU samit u Sofiji dati dalji podsticaj EU integracijama svih država regiona.

Naglasio je potrebu implementiranja preuzetih obaveza u pogledu regionalnog tržišta. Založio se za uključivanje država regiona u Evropsku energetsku uniju, što bi donijelo veću stabilnost energetskih sistema, a time i obezbjedilo ekonomski rast.

Ukazao je da su zajednički infrastrukturni projekti unutar evropskih koridora neophodnost i šansa za snaženje ekonomije. Konstatovao je ekonomsku opravdanost ubrzanja trensporta preko granica regiona uz primjenu modernih tehnologija po postizanju adekvatnih međudržavnih sporazuma.

Podržao je strategiju za digitalnu povezanost regiona koja je šansa stvaranja novih radnih mjesta.

Snažno je podržao Agendu za mlade i proširenje kompetencija Regionalnog centra za mlade sa sjedištem u Tirani. Ukazao je na neophodnost zajedničkih istraživačkih i obrazovnih projekata koje bi mladima dalo šansu za profesionalni razvoj i obezbjedilo visokokavlitetna radna mjesta.

Brdo Brijuni samit je okončan usvajanjem zaključaka koji ohrabruju saradnju u regionu, dobrosusjedstvo i napredak u evropskim integracijama. Odlučeno je da će se naredni sastanak održati iduće godine u Tirani. opširnije
20.04.2018.

Obilježeno 90 godina Privredne komore Crne Gore
Na proslavi 90 godina svog postojanja i rada, Privredna komora Crne Gore dodijelila je Jubilarnu nagradu, Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.

Izlaganje Predsjednika Vujanovića

Uvaženi predsjedniče Privredne komore gospodine Goluboviću,
Uvaženi predsjedniče Parlamenta gospodine Brajeviću,
Uvaženi predsjedniče Vlade gospodine Markoviću,
Uvažena predsjednice Vrhovnog suda gospođo Medenica,
Gospodine Lajtl,
Dragi gosti,
Predsjednici privrednih komora,
Visoke lokalne i državne zvanice,
Dame i gospodo,

Želim u svoje ime, i u ime nagrađenih, da zahvalim na dodjeli jubilarne nagrade koja za nas predstavlja svakako posebno priznanje i vrijednost koja će se pamtiti. Želim da iskaže poštovanje svim onima koji su u upravi Privredne komore. Predsjedniku Vlastimiru Goluboviću, ali i onima koji su ugradili svoje aktivnosti i privredni život u ranijim generacijama Privredne komore. Gospodinu Velju Mijuškoviću koji je dobitnik ove nagrade, koji je u svojih deset godina rada u Privrednoj komori stvorio vrijednu sliku Privredne komore i obezbijedio da u međunarodnoj privrednoj zajednici ima posebno poštovanje. Gospodinu Vladimiru Vukmiroviću, gospodinu Vojinu Đukanoviću i svim onima koji su svoj rad i privrednu aktivnost posvetili vođenju i u radu Privredne komore. Privredna komora ima upravo ovako mjesto kako smo vidjeli u ovom prikazu i ovakvu vrijednost kako mi koji smo u državi i prepoznajemo i znamo. Prisustvo najviših državnih zvanica pokazuje do koje mjere država cijeni i vrednuje Privrednu komoru. Saradnja sa Parlamentom je zaista sadržajna i intenzivna i mogu da iskažem zadovoljstvo da je u donošenju Zakona o privrednoj komori koji je nedavno usvojen privredna komora je dobila posebno mjesto, dobila mogućnost da daje mišljenja o važnom Zakonu u oblasti ekonomije čime je ova država pokazala do koje mjere vrednuje Privrednu komoru. Premijer Marković je detaljno govorio o partnerstvu sa Privrednom komorom. Saopštio otvorena vrata za buduću saradnju i posebnu vrijednost partnerstva sa Privrednom komorom. Predsjednica Vrhovnog suda je ovdje da pokaže koliko je sudska vlast važna za obezbjeđenje ambijenta privrede, posebno za inostrana ulaganja koja zahtijevaju stabilan i jasan sistem i jasnu zaštitu inostranog kapitala. Ja sam ovdje da iskažem posebnu zahvalnost za ono što je moja bila saradnja u partnerstvu sa Privrednom komorom. Uvijek sam je smatrao važnom snagom naše ekonomijom važnom promocijom naših prirodnih i privrednih resursa i važnim kontaktom privrede sa međunarodnom privrednom organizacijom, čije najveće predstavnike ovdje gospodin Lajtel predstavlja, koji je veliki prijatelj Crne Gore, koga sam imao zadovoljstvo i čast da ga ranije upoznam, koji je u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore prenosi iskustva evropskih subjekata privrednih komora i koji u svim oblastima, posebno u duralnom obrazovanju dao značajnu pomoć Crnoj Gori. I ovdje je potomak Mića Stijovića, vrijednog industrijalca Podgorice, koji je dao svoje zemljište da bi Privredna komora mogla da izgradi zgradu u kojoj je i koji predstavlja nesumnjivo jednog od najvećih industrijalaca i privrednika prostora bivše Crne Gore.

Želim da iskažem zahvalnost Privrednoj komori za saradnju koju sam imao sa njima. Od ove današnje manifestacije u kojoj smo podijelili nagrade, koje su dokaz da imamo sjajne privrednike i primjere koje treba pratiti, kao i za moje učešće u međunarodnim aktivnostima u koje su me uključivali. Ovdje sam vidio da je prisutan i predsjednik Privredne komore Srbije i predsjednik Privredne komore Kosova i svježe se sjećam kada je naša Privredna komora, u vremenu dok je Velimir Mijušković bio njen predsjednik, u avgustu 2013. godine organizovala sastanak Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova ovdje u Privrednoj komori Crne Gore da bi se našao način da se olakša saradnja privrednih subjekata Kosova i Srbije i da se obezbijedi da i Srbija i Kosovo imaju kvalitetniju privrednu komunikaciju i bolji kontakt. Pokazalo se da se na teritoriji Crne Gore, da se u našem regionu može rješavati kosovsko-srpsko pitanje i prije Brisela je to bila prethodnica neke dobre medijacije za dobro privrede i Srbije i Kosova.

Želim posebnu zahvalnost da iskažem za učešće Privredne komore u predsjedničkim posjetama koje sam imao u Crnoj Gori i u predsjedničkim posjetama koje sam imao u inostranstvu. Bile su brojne, bile su vrijedne i bile su bogate između ostalog zbog kvalitetnog predstavljanja članova Privredne komore koji su učestvovali na tim poslovnim forumima. Od Malte, do Jordana, do Saudijske Arabije, do Turske, Češke, Hrvatske, Slovenije... Sa mnom su bili naši privrednici i bili u prilici da promovišu posebne vrijednosti naše privrede, a rekao bih i osobenost naše Privredne komore, koja je vidjeli ste kroz ovaj film, funkcionisala u četiri sistema, u Kraljevini Jugoslaviji, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, u Državnoj zajednici Crne Gore i Srbije i nezavisnoj Crnoj Gori. Kada pogledate i ovaj film vidite da je samo nezavisna Crna Gora garancija privrednog razvoja Crne Gore i ja želim da zahvalim Privrednoj komori, kao i premijer, na snažnoj podršci nezavisnosti Crne Gore i svim onim ciljevima koje ostvarujemo od NATO-a do EU koji su za privredu veoma važni. Hvala svima u Privrednoj komori koji su u saradnji sa Crnom Gorom obezbijedili ovakav renome.

Hvala. opširnije
20.04.2018.

Predsjednik Vujanović uručio nagrade Privredne komore Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je povodom Dana Privredne komore Crne Gore uručio godišnje nagrade najuspješnijim kompanijama i pojedincima za 2017. godinu. Ovo je godina Jubileja u kojoj Privredna komora proslavlja 90 godina svog postojanja i rada.

Nagrada za uspješno poslovanje dodijeljena je Tehnomax doo iz Podgorice, Nagrada za društvenu odgovornost dodijeljena je Preduzeću Cerovu doo iz Bara, Nagrada za inovativnost dodjeljena je kompaniji Mesopromet doo iz Bijelog Polja, a Nagrada za unapređenje menadžmenta dodijeljena je Dr Zoranu Vukčeviću, predsjedniku Odbora direktora IRF.

Prenosimo izlaganje predsjednika Vujanovića:


Uvaženi predsjedniče Privredne komore gospodine Goluboviću,
Predsjedniče Skupštine gospodine Brajeviću,
Potpredsjedniče Vlade gospodine Simoviću,
Potpredsjedniče Skupštine gospodine Gvozdenoviću,
Ministri,
Visoke zvanice,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Privredna komora mi je i ove godine učinila zadovoljstvo da dodijelim godišnje nagrade i da iskažem poštovanje i nagrađenima i Privrednoj komori. Ovogodišnja nagrada ima ipak dvije posebnosti. Prvo, ona se dodjeljuje u godini devet decenija Privredne komore Crne Gore. Devedeset godina trajanja je dokaz vrijednosti Privredne komore Crne Gore, jer ni u jednoj ekonomskoj zajednici i privrednom društvu ne može se dugo trajati u koliko iza toga ne stoji kvalitet. A naša Privredna komora je taj kvalitet imala u svih ovih devet decenija. Međutim, nije samo devet decenija i trajanje dokaz uspješnosti da bi ono što je Privredna komora Crne Gore za tih devet decenija činila. A činila je mnogo toga, mnogo vrijednoga i mnogo značajnog za privredu Crne Gore i činila je na način koji garantuje da će i u buduće Privredna komora kvalitetno djelovati. I to kvalitetno u svim oblastima svog djelovanja. I u odnosu na afirmaciju vrijednosti svojih članova i na afirmaciju vrijednosti ekonomije Crne Gore i na povećanje investicija u Crnoj Gori i na veći međunarodni ugled same Privredne komore i naše ekonomije. Želim da iskoristim povodom velikog jubileja 90. godina Privredne komore Crne Gore ovu priliku da im uputim čestitku i da zaželim da i u budućim godinama i decenijama ovako uspješno posluju.

Ova nagrada je data za godinu koja je bila ekonomski uspješna za Crnu Goru. To je godina snažnog ekonomskog snaženja, rasta BDP, godina u kojoj smo imali sjajnu turističku sezonu sa najboljim pokazateljem i finansijskim i realnim, najvećim brojem noćenja, najvećim brojem gostiju i što je najvažnije rekordnim prihodom turizma Crne Gore u prošloj godini. To je bila godina velikih ulaganja u našu poljoprivredu, kako u primarnu proizvodnju tako i u njenu preradu. To je bila godina zaista vrijednih investicija, ali i godina nastavka intenziteta izgradnje auto-puta od Podgorice do Mateševa koji je kapitalno vrijedan projekat Crne Gore i koji će očigledno na vrijeme biti završen. Takođe, godina u kojoj je postalo izvjesno da će se nakon Mateševa do granice nastaviti izgradnja puta i da će se što je takođe posebno važno nastaviti na izgradnju puta prema Srbiji, čime ćemo dobiti auto-put od Bara do Beograda sa najvećim kvalitetom i najvećim doprinosom ukupnog razvoja, pa i razvoja sjevera, koga treba razvijati na svaki način i svakom ekonomskom politikom.

Zato je nagrada koju su dobili nagrađeni i vrednija i ja želim da im iskažem poštovanje za nagradu koju su dobili, da je iskažem kao svoj doživljaj njihove vrijednosti i obaveze da nastave da budu dobar primjer koji treba slijediti.

Budući ću naredne godine, ako Bog da i predsjednik Privredne komore me pozove, biti s druge strane mikrofona, želim da zahvalim za sve ono što je Privredna komora Crne Gore činila u saradnji sa predsjednikom države. Ponosam sam za ono što smo zajednički radili. Ova manifestacija je jedan od vidova naše saradnje, a na sve vidove saradnje mogu da iskažem maksimalno zadovoljstvo, a posebno zahvalnost za učešće Privredne komore u brojnim poslovnim forumima pri predsjedničkim posjetama. Imali smo ih u Crnoj Gori, imali smo ih u inostranstvu, zajednički smo promovisali vrijednost Crne Gore, a u vrijednosti ekonomije Crne Gore Privredna komora je bila sjajan organizator i hvala rukovodstvu Privredne komore, hvala svim onim članicama koje su učestvovale na tim forumima i zahvaljujem za priliku da se Crna Gora prikaže u što boljem ekonomskom svijetu.

Želim i ono što sam konstatovao da Privredna komora Crne Gore u narednoj godini i narednim decenijama nastavi ovim stazama sa punim vrednovanjem Crne Gore i njene ekonomije.

Hvala! opširnije
10.04.2018.

Predsjednik Vujanović na 21. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, prisustvovao ceremoniji svečanog otvaranja 21. Međunarodnog sajma privrede koji se održava u Mostaru.

Nakon svečanog otvaranja Predsjednik Vujanović je sa zvaničnicima iz regiona obišao sajam. opširnije
09.04.2018.

Predsjednik Vujanović u Mostaru
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bio je na radnoj večeri koju je u Mostaru organizaovao član predsjedništva BiH Dragan Čović a na kojoj su bili predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Predsjendik Federacije BiH Marinko Čavara i predjedavajuća Parlamentarne skupštine BiH Bojrana Krišto. opširnije
09.04.2018.

Mostar: Vujanović - Čović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović susreo se danas u Mostaru sa hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodinom Draganom Čovićem.
Nakon sastanka, date su izjave za medije.


Čović:
Želim da iskažem svoje zadovoljstvo što je predsjednik Crne Gore, prijatelj ne samo predsjednik Crne Gore, gospodin Filip Vujanović danas ovdje sa nama. Ovo je već postalo, da kao pravi Mostarac, bude tu radicionalno. Uz Sajam gospodarstva, ali ne samo Sajam gospodarstva, uz sve ono što obilježavamo u BiH, je uvijek drag gost. Jedno veliko hvala što se odazvao i ovaj put da provedemo zajedno danas i sjutra na otvaranju Sajma.

Činimo sve da odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine budu svaki dan na jednoj višoj razini. Danas nemamo apsolutno ni jedno otvoreno pitanje. Ona ključna pitanja, koja smo nekad imali, mogu biti za primjer svima. To je da smo riješili pitanje granice bilateralno, bez bilo kakvog uticaja iz vana. I, kažem, bio bih presretan, kad bi na sličnoj nekoj relaciji mogli riješiti pitanje sa druga dva susjeda, da ih ostavimo iza sebe. Jer ona će nam trebati, svakako, kad je u pitanju Evropska unija. Jer je to jedan uvjet. A ja bih rekao danas da bez tih graničnih otvorenih pitanja idemo dalje ka Evropskoj uniji. I kad sam već kod Evropske unije, ja sam informirao gospodina Vujanovića o onome što mi danas radimo u BiH , o problemima koje imamo. Jednako tako, izborna je kampanja i u Crnoj Gori. Istina, tamo samo predsjednička, a kod nas malo složenija, za 10-ti mjesec. Zamolio sam da nam budu partneri i kad je u pitanju naš evropski put. Ja vjerujem da ćemo mi u narednih 2 mjeseca aktivirati MAP. Crna Gora je već članica NATO saveza. Tako da mislim da danas možemo puno stvari preuzeti,da ne kažem praktično, učiti, educirati se sa onima koji su već prošli jedan put, da ne ponavljamo isti teret i ne nosimo sve one zapreke koje će nam stajati na putu. U njima se snalazimo ili ne snalazimo. I činjenica je da smo jedan prijateljski odnos, koji traje već dugo vremena, transformirali kroz suradnju naših razina vlasti, kako razina države, tako i ovog lokalnog, tako da se s vremena na vrijeme sretnemo. I poziv gospodinu Vujanoviću i sjutra kad ne bude na ovim funkcijama, uvijek je dobrodošao u svoj Mostar.

Vujanović: Zahvaljujem posebno na ovoj posljednoj poruci. Dakle, sa mojim prijateljem Draganom Čovićem je bilo uvijek zadovoljstvo razgovarati i u svojstvu člana Predsjedništva i Predsjedavajućeg Predsjedništva, a iznad svega, prijatelja, koji poznaje i region i Crnu Goru i koji je posvetio mnogo toga da se naprave izvanredni odnosi između naše dvije države. I ja mu zahvaljujem na svemu onome što je činio za naše dobre odnose. A konstatovati je da su oni, zaista, izvanredni, da su bez otvorenih pitanja, da imaju širok prostor saradnje. Danas smo razgovarali o toj saradnji u oblasti evropskih integracija. Mi smo potpisali Memorandum o saradnji. Formirao se odgovarajući zajednički Odbor. Mi smo spremni da učinimo sve, naše iskustvo da prenesemo i da ubrzamo evropski put BiH, znajući da je to ono što je interes ne samo Bosne i Hercegovine, nego i ukupnog regiona. Razgovarali smo i o pitanjima infrastrukture i njenog unapredjenja i konstatovali da tu postoji širok prostor da se nešto uradi. Vjerujem da će se nastaviti na tim velikim projektima infrastrukture kako bi naši gradjani bili bliži, kako bi lakše, brže i jeftinije dolazili i kako bi ekonomije bolje saradjivale. Još jedna velika zahvalnost za poziv i veliko zadovoljstvo što sam ovdje. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora