22.10.2018.

Egipat: Bivši Predsjednik Crne Gore u Kairu
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas se u Kairu obratio na otvaranju Internacionalnog simpozijuma posvećenog Islamu i Zapadu u izlaganju konstatujući:


Religije imaju i bogatu i raznoliku istoriju i veliki uticaj na kulturu, umjetnost, filozofiju i, generalno, na oblikovanje svakog društva. U svom teološkom jezgru afirmišući najveće moralne vrijednosti religije upućuju poruke mira, sklada i solidarnosti sa jasnom misijom da društvo bude zdravije, snažnije i prosperitetnije. Zato su sve monoteističke religije i hrišćanstvo i islam i judaizam posebna vrijednost sa neprocjenjivo značajnom misijom.

Medjutim, istorija je pokazala i pokazuje da se plemenita misija svake religije može zloupotrebiti. Da umjesto dobra kome je svaka religija posvećena može da izazove zlo zloupotrebom vjernika i njihovom pogrešnom predstavom smisla vjere. Savremenost svjedoči takvu zloupotrebu islama. Zloupotrebu koja produkuje ljudske žrtve i patnje, stradanja zloupotrebljenih vjernika, protivno plemenitoj misiji samog islama. Islam, kao globalno vrijedna religija, ali i kultura i civilizacija, se temelji na osudi svakog nasilja i poštovanju tolerancije i suživota. Sloga, mir i milosrdje su suštinska poruka islama.

Od posebne vrijednosti je poruka i mudrost Kurana " Ne držite stranu onih koji su nepravedni.." a, takodje, i veliki uput Poslanika Muhameda iz njegovog Oproštajnog hadja da je uništenje svakog čovjeka uništavanje čovječanstva i da je proklet onaj koji to čini. Dužni su svi, uključujući i posebno vrednujući sveštenstvo islama, da učine sve, ali baš sve, da spriječe zloupotrebu islama.

Mi u Crnoj Gori to činimo snažno i kontinuirano. I društvo i država i Islamska zajednica Crne Gore. Pretvaranje vjernika u teroriste i žrtvovanje njihovih života u zloupotrebi islama, sa zlom za nedužne i zlom za sami islam mora se sprečavati djelovanjem svih. Države koja svim instrumentima sprečavanja, otkrivanja i kažnjavanja mora da djelije i preventivno i represivno. I to država Crna Gora i čini. Ali i Islamske zajednice Crne Gore čiji imami snagom svoje riječi, uticaja i poruke treba da budu moćna brana zloupotrebe islama.

Dužan sam i ovdje da iskažem poštovanje imamima Islamske zajednice Crne Gore i njenom reisu koji su svojom punom posvećenošću sprečavali zloupotrebu islama. Spriječavali u džamijama i vjerskim službama ali i u pojedinačnim razgovirima sa vjernicima svuda pa i u njihovim domovima. Islamska zajednica Crne Gore je značajno zaslužna da je relativno mali broj vjernika iz Crne Gore bio na ratištima ili mobilisan za akcije terorizma. Zato im i država i društvo iskazuju poštovanje i ističu ih za primjer.

Vjerujući u izvjestan i trajan uspjeh vrijednosti i plemenitosti islama nad njegovom zloupotrebom tom uvjerenju, na ovom skupu, dajem dominantan značaj.
opširnije
12.10.2018.

Maribor; Bivši Predsjednik Crne Gore učestvovao na panelu “Budućnost Zapadnog Balkana” koji je organizovao Jadranski savjet
Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je u Republici Sloveniji u Mariboru učestvovao na panelu "Budućnost Zapadnog Balkana" koji je organizivan od regionalne organizacije Jadranski savjet.

U svom izlaganju naglasio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je Crna Gora, kao lider procesa, spremna da sa punom posvećenišću dostiže standarde EU. Iskazao je očekivanje da će afirmisanje individualnog pristupa Strategije EU i Zapadnog Balkan dati mogućnost Crnoj Gori da dostigne standarde EU i prije 2025 godine. U tom smislu saopštio je očekivanje mogućnosti ranijeg članstva Crne Gore u EU vjerujući da je to i interes svih država Zapadnog Balkana koji bi takav pristup članstvu Crne Gore u EU trebali podržati. Svoju spremnost dostizanja integracionih standarda Crna Gora je pokazala pristupom NATO-u kada je ostvarila članstvo u vrlo osjetljivom geopolitičkom kontekstu. Ocjenio je da i to članstvo preporučuje Crnu Goru i za članstvo u EU.

Svojim izlaganjem skup je otvorio Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor a nakon izlaganja imao je otvorenu razmjenu mišljenja sa ranijim predsjednicima država i vlada koji učestvuju na ovoj konferenciji. Govoreći o Crnoj Gori iskazao je poštovanje njenog ulaska u NATO i dobre dinamike pristupanja EU u čemu je Crna Gora primjer. opširnije
27.09.2018.

Susreti u NjujorkuHenri Kisindžer - dugogodišnji Državni sekretar SAD kod predsjednika Ričarda Niksona i Džerarda Forda, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1973. godine opširnije
27.09.2018.

Susreti u NjujorkuProf.dr. Džefri Saks, već više decenija jedan od vodećih svjetskih ekonomista opširnije
27.09.2018.

Susreti u NjujorkuNakon sastanka sa uglednim kongresmenom iz Njujorka Gregory Meeksom. opširnije
27.09.2018.

Njujork: Bivši Predsjednik Crne Gore Vujanović na Sastanku visokog nivoa
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović obraćajući se u Njujorku na panelu “Budućnost evroatlanskih odnosa i Zapadnog Balkana”, koji je organizovan u okviru XIV Sastanka visokog nivoa, od Nizami Ganjavi internacionalnog centra iz Azerbejdžana je saopštio:

Vaše ekselencije,
Cijenjeni gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji

Crna Gora je najmlađa članica NATO-a i na to smo ponosni. Postali smo članica uvažavajući istorijska iskustva ali i geografski položaj Zapadnog Balkana. Prošlosti sa pet ratova na Zapadnom Balkanu u prethodnom stoleću - dva balkanska, dva svijtska i rat u raspadu bivše Jugoslavije. Zbog toga ali i geostrateškog položaja Zapadnog Balkana Crna Gora članstvo u NATO-u doživljava garantom stabilnosti. Zato Crna Gora razumije i daje podršku pristupanju Makedonije NATO-u želeći joj da se ostvari što prije. Ističući vrijednosti NATO-a, a poštuju suverenitet svake države, uvažavamo i odluke Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova u odnosu na NATO. Srbije o njenoj neutralnosti i saradnji sa NATO-om, Bosne i Hercegovine o njenom učešću u MAP-u i potrebi unutrašnjeg dogovora o članstvu u NATO-u i Kosova koje to članstvo želi.

Zašto Crna Gora smatra da je interes država Zapadnog Balkana da budu članice NATO-a i zašto smatra da NATO-o treba da se proširi na Zapadni Balkan? Navešću, po mom mišljenju, najvažnije razloge za to.

Medju brojnim razlozima za članstvo država Zapadnog Balkana u NATO-u izdvojiću četiri:

Prvo, NATO je najpouzdaniji garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta svojih članica utemeljen na afirmaciju mira, saradnju i stabilnosti. Drugo, NATO je najveća globalna bezbjednosna integracija sa dvadesetdevet članica, na tri kontinenta uz punu spremnost za ostvarenje svoje bezbjednosne odbrambene misije. Treće, NATO ničim ne ugrožava suverenitet država članica jer se u njemu odlučuje konsenzusom a svaka članica odlučuje kako i u kojim aktivnostima NATO-a će učestvovati. I na kraju, ali veoma važno, članstvo u NATO-u doprinosi ekonomskom razvoju njegovih članica. Crna Gora je jasan dokaz za to. U prvoj godini članstva u NATO-u Crna Gora je, iz članica NATO-a, imala više nego dvostruko uvećanje investicija a u odnosu na predpristupnu godinu broj turista iz tih država se uvećao za oko 25%.

Koja četiri najvažnija razloga izdvajam za interes NATO-a da države Zapadnog Balkana budu njegove članice?

Prvo, politika proširenja je suštinski smisao svake državne pa i bezbjednosne integracije i NATO to jasno i kontinuirano saopštava. Drugo, bez Zapadnog Balkana NATO ne bi imao cjelovitost Sjevernog Mediterana od Portigala do Turske i Jadrana od Italije do Albanije. Sa članstvom Crne Gore u NATO-u ova regionalna cjelovitost je ostvarena. Treće, povećanjem broja članica snaga, preventivna uloga i ugled NATO-a se povećavaju. I na kraju sa uvećanjem članstva obezbjedjuje se veći obim iskustva i mogućnost kooperativnosti u okviru vojne i ukupne bezbjednosne misije NATO-a.

Zaključno, mogu saopštiti dvije poruke. Da države Zapadnog Balkana imaju jasan interes za članstvom u NATO-u koji će Crna Gora podržati za svakog kandidata. Takođe, Crna Gora će poštovati suvereno pravo svake države da samostalno i bez ičijeg uticaja odlučuje o članstvu u NATO.

Hvala na pažnji. opširnije
13.07.2018.

Vujanović: Antifašizam je osnova obnove crnogorske države
13/07/2018
Pobjeda

Bivši predsjednik Crne Gore govori o neprolaznom značaju crnogorskog Trinaestog jula; otkriva sa kojim se sve izazovima suočavao baveći se politikom četvrt vijeka kao minister, premijer i predsjednik; otkriva zbog čega je svojevremeno advokaturu zamijenio politikom; priča o odnosima sa Đukanovićem, Markovićem, Đinđićem, objašnjava što mu je politika dala, a što oduzela…

Podgorica - Nakon četvrt vijeka provedenih na najvišim državnim funkcijama, predsjednik Crne Gore u tri mandata (2003-2018) Filip Vujanović ovaj 13. jul proslaviće kao “običan građanin”. Dan državnosti Crne Gore, kojim se obilježava i 77 godina od istorijskog Trinaestojulskog ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma, dočekuje, kaže, duboko i istinski ponosan na antifašističku tradiciju zemlje, čiji je donedavno bio predsjednik.
“Crnogorski antifašizam jedinstven je i veličanstven i služi na vječni ponos Crnoj Gori. Crnogorski antifašizam takav je jer je pripadao najprogresivnijem pokretu u istoriji čovječanstva; takav je jer je bio osnova obnove crnogorske države; takav je jer je svojom masovnošću, kako je rekao veliki francuski i svjetski filozof Zan Pol Sartr, čovječanstvo upozorio kojim putem da se kreće”.

U crnogorskom antifašističkom Trinaestojulskom ustanku učestvovalo je više od 45.000 ljudi, dakle, deset procenata stanovništva, od čega je stradalo čak 18.573 borca.
Tokom rata, od 23 člana partizanskog Vrhovnog štaba, čak osmorica su bila Crnogorci; od 1041 narodnog heroja Jugoslavije, njih 245 su iz Crne Gore. Nije naodmet podsjetiti ni da je, pored Rusije i Engleske, Crna Gora bila jedina država koja je 1941. imala organizovanu borbu protiv fašizma. Pljevaljska bitka od 1. decembra 1941. jedina je borba na tadašnjem frontu u Jugoistočnoj Evropi“, kaže predsjednik Filip Vujanović. „Tokom svog trajanja, crnogorski antifašizam jasno je saopštio i tri svoja velika istorijska - ne…“ opširnije
12.06.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonia Gutereša u kome se navodi:

Ekselencijo,

Ovom prilikom bih želio da Vam se zahvalim na izuzetnoj saradnji između Crne Gore i Ujedinjenih nacija tokom Vašeg mandata.

Vaša podrška Kancelariji Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori kao i doprinos mirovnim misijama na Kipru, u Liberiji i Zapadnoj Sahari veoma se poštuju i istinski vrednuju. Vaša aktivna uloga kao predsjedavajućeg Nacionalnog savjeta za održivi razvoj učvrstila je nacionalni doprinos Agendi održivog razvoja do 2030.godine. Posebno bih želio da istaknem Vaše učešće u kampanji "Govorimo o mogućnostima", koja je promjenila percepciju u odnosu na djecu sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori i dovela do značajno većeg uključenja djece sa smetnjama u razvoju u redovno školovanje.

Bila je privilegija sarađivati sa Vama i nadam se da će nam se putevi ponovo ukrstiti.

Molim Vas da primite izraze mog osobitog uvažavanja. opširnije
12.06.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo od Predsjednika Republike Mađarske Janoša Ader-a u kome se navodi:

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Od srca se zahvaljujem na Vašem prijateljskom pismu i lijepim željama. Dozvolite mi da Vam povodom završetka predsjedničkog mandata ovim putem izrazim iskreno priznanje za istaknuti rad, kojim ste u proteklih deceniju i po značajno doprinijeli unapređenju saradnje naših država.

Za vrijeme Vašeg mandata su se odvjali procesi, koji su bili od presudnog značaja za Crnu Goru i širi region. Kao predsjednik ste od samog početka igrali istaknutu ulogu u postizanju nezavisnosti Crne Gore, u obezbjeđenju uslova samostalnog razvoja, odnosno u učvršćivanju međunarodnog autoriteta države. Crna Gora je za to vrijeme postigla respektabilne rezultate u procesu evropske integracije: od 2017 godine je punopravna članica NATO-a, naš vrijedan i pouzdan saveznik.

Izražavam posebnu zahvalnost za gostoprimstvo koje ste pružili meni i mojoj supruzi za vrijeme naše prošlogodišnje posjete Crnoj Gori. Veoma mi je drago da sam u Vama imao priliku upoznati partnera, koji je privržen unapređenju naših odnosa. Molim Vas, da i za vrijeme nadolazećih aktivnosti u javnom životu pratite saradnju naše dvije države, odnosno da svojim iskustvom i savjetima date doprinos produbljivanju tradicionalnog prijateljstva naših naroda. Uvjeravam Vas, da ću u interesu toga i ja učiniti sve što je moguće.

Zajedno sa mojom suprugom želimo Vam i gospođi Svetlani dalje uspjehe, u privatnom životu mnogo radosti, a za sve to dobro zdravlje. opširnije
12.06.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo od Predsjednika Republike Albanije Ilir-a Mete u kome se navodi:

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Na kraju Vašeg predsjedničkog mandata, želio bih da iskažem svoje zadovoljstvo odličnom i prijateljskom saradnjom koju smo imali, kako na ličnom planu tako i u pogledu zastupanja i produbljivanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između naše dvije države i naroda.

Izražavam visoko poštovanje Vašem ličnom doprinosu i posvećenosti izgradnji snažnijih i sadržajnijih odnosa između naših država, koje se smatraju odličnim primjerom saradnje u regionu.

Kao države članice NATO i kandidati za ulazak u Evropsku uniju, naše dvije države su potpuno posvećene aktivnom doprinosu miru i sigurnosti, kao i ubrzanju procesa pomirenja, razumijevanja i saradnje između država i naroda regiona.

Uz želje za daljim uspjehom u Vašim narednim aktivnostima, uvjeravam Vas u svoju spremnost da nastavim blisku saradnju sa Vama i u budućnosti. opširnije
06.06.2018.

Vujanović u Sarajevu
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas u Sarajevu na Sastanku visokog nivoa Fondacije društva zajedničkih vrijednosti i Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojasa i Puta” koji treba da afirmiše vrijednosti zajedničkih i bilateralnih projekata prostora država Balkana iz ove važne globalne inicijative.

Prenosimo govor Vujanovića:

Vaše ekselencije,
Uvažene dame i gospodo,
Dragi gosti,
Poštovani prijatelji,

Zahvaljujem Fondaciji društva zajedničkih vrijednositi i Centru za promociju i razvoj Inicijative “ Pojasa i Puta “ za organizaciju ovog sastanka na visokom nivou. Sastanak doživljavam kao značajno i vrijedno predstavljanje ove Inicijative kako za ukupni region tako i za svaku njegovu državu.

Inicijativa “Pojasa i Puta” promovisana je 2013. godine tokom posjete predsjednika Kine Xi Jinpinga centralnoj i jugoistočnoj Aziji. Promovisana u predstavljanju ideje Novog puta svile kroz viđenje kineskog predsjednika da na drevnom putu svile, ustanovljenom prije više od hiljadu godine, treba povezati države od istoka do zapada, od Pacifika, preko sjeverne Afrike do zapadne Evrope uvažavajući, kako je to kineski predsjednik naveo, “mirnu saradnju, otvorenost, sveobuhvatnost, uključenost, uzajamno učenje, uravnoteženost i uzajamnu korist”.

Svojom idejom i njenim ostvarivanjem Inicijativa "Pojasa i Puta" afirmiše više vrijednosti od kojih bi, po mojoj ocjeni, izdvojio najvažnije.

Prvo, afirmiše vrijednost globalizacije, otvorenosti i partnerstva. Inicijativa obuhvata tri kontinenta Aziju, Afriku i Evropu sa jasnom porukom da samo globalne vrijednosti garantuju prosperitet čovječanstva. Upravo na tim vrijednostima utemeljena je i OUN i WTO čije najvažnije principe uvijek treba afirmisati. Već 67 država se pridružilo ovoj inicijativi dajući joj širok multidržavni okvir. Inicijativa se temelji na principu ravnopravnosti i uzajamne koristi. Uzajamne koristi u oblasti ekonomije, posebno trgovine, investicija i turizma. Zato je inicijativa nesumnjiva šansa za razvoj regiona i pojedinačnih država kroz bolje povezivanje u svim oblastima a posebno saobraćajne i energetske infrastrukture i trgovine ali i, kroz razvoj turizma, povezivanjem građana i naroda na Novom putu svile.

Drugo, Inicijativa “Pojasa i Puta” ima obezbijeđeno finansiranje sa osnovanim Fondom Novog puta svile od 50 milijardi dolara ali i podrškom Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), Nove razvojne banke BRIKS–a i Kineske razvojne banke. Izvijesnost i kvalitet finansiranja čine privlačnim i konkurentnim ovu Inicijativu. Dosadašnja iskustva finansiranja pokazuju njen visok kvalitet.

Treće, Inicijativa" Pojasa i Puta"upućuje i na regionalnu i bilateralnu saradnju sa Narodnom Republike Kine. Region srednje i jugoistočne Evrope u ovoj Inicijativi učestvuje kroz mehanizam"16+1” gdje je svaka od 16 država ovog regiona u potencijalnom partnerstvu sa Narodnom Republikom Kinom. Od 2016. godine održano je pet samita premijera, četiri u Evropi i jedan u Kini, sa osnovanim kineskim Fondom od 10 milijardi eura uz usvojene smjernice djelovanja. U okviru mehanizma "16+1” mogu se kandidovati regionalni projekti ali i svaka država može bilateralno kandidovati svoje projekte. Crna Gora svoj najveći infrastrukturni projekat auto-puta od Bara do granice sa Srbijom, na najzahtijevnijoj dionici, finansira uz obezbijeđeni kineski kredit od preko 687 miliona eura. Crna Gora je iskazala spremnost da se, kroz projekat privatno javnog partnerstva, ovaj put dovrši uz očekivanje da partner ima pristup Inicijativi “Pojasa i Puta”. Za svoju dionicu auto-puta Republika Srbija ima jednak cilj tako da ovaj važan regionalni projekat ima realnu šansu svog ostvarenja upravo zahvaljujući Inicijativi " Pojasa i Puta." Postoji zajednički interes Crne Gore i Srbije za rekonstrukcijom željezničke pruge Bar-Beograd uz mogućnost finansiranja iz ove Inicijative. Na temelju ovih primjera, pokazuje se da je Inicijativa šansa svake države da unaprijedi sopstvene i regionalne vrijednosti. U tom smislu za države Zapadnog Balkana ova inicijativa snažno korespondira sa inicijativom EU da se ostvari Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana za koje je unapredjenje infrastrukture i trgovine neophodan uslov. U obezbjedjenju takvog prostora Zapadnog Balkana biće nam dragocjena kineska iskustva u oblasti digitalne ekonomije, elektronske trgovine i inoviranih tehnologija.

Finalno, uputiću poruku potrebe reafirmacije pune posvećenosti podrške Inicijativi " Pojasa i Puta" i reafirmacije potrebe jačanja regionalnih i trgovinskih kapaciteta koji bi se gradili kroz investicije i razvoj projekata ove inicijative. Ubjedjen sam da Inicijativa "Pojasa i Puta"obezbjedjuje ekonomsko jačanje i bolje povezivanje regiona i doprinosi našem prustupu EU i to kao kompatibilan proces, kako bilateralno tako i regionalno. Ovaj sastanak treba da iskaže zajedničku podršku naporima EU i Kine da inteziviraju saradnju u odnosu na globalna pitanja kao što su klimatske promjene, energija i efikasnije korišćenje resursa.

Na kraju još jednom iskazujem poštovanje i zahvalnost za ovaj vrijedan sastanak koji je promovisao značaj i korisnost Inicijative “Pojasa i Puta.”
opširnije
06.06.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je u Predsjedništvu BiH bivše predsjednike Crne Gore Filipa Vujanovića, Republike Srbije Borisa Tadića, Republike Hrvatske Iva Josipovića i direktora Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Zlatka Lagumdžiju. Iskazano je poštovanje organizacije Sastanka visokog nivoa od navedene Fondacije i Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojasa i Puta” koja treba da afirmiše vrijednosti zajedničkih i bilateralnih projekata prostora država Balkana iz ove važne globalne inicijative. opširnije
31.05.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo od Predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva u kome se navodi:

“Vaša ekselencijo,

Izražavam zahvalnost na Vašem pismu povodom završetka Vašeg predsjedničkog mandata i zadovoljstvo povodom Vaših ocjena o našoj uspješnoj saradnji.

Tokom Vašeg predsjedništva, zahvaljujući našim zajedničkim naporima odnosi između Crne Gore i Azerbejdžana su se dinamično razvili i podigli su se na kvalitetno novi nivo. Vi ste dali doprinos proširenju naših bilateralnih odnosa i produbljenju saradnje od uzajamne koristi.

Sjećam se sa najboljim utiscima naših sastanaka koji su održani u atmosferi uzajamnog povjerenja uz razmjenu naših mišljenja.

Vjerujem da će sveobuhvatni odnosi između Azerbejdžana i Crne Gore koji imaju veliki potencijal nastaviti da se proširuju i jačaju.

Želim Vam dobrog zdravlja, sreće i uspjeha u Vašoj budućoj djelatnosti.” opširnije
24.05.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo Predsjednika NR Kine XI Jinpinga u kome se navodi:

“Uvaženi gospodine predsjedniče,

Bilo mi je veliko zadovoljstvo primiti Vaše pismo s toplim riječima.
Uoči kraja Vašeg mandata kao predsjednik Crne Gore, dozvolite mi da u ime kineske Vlade i naroda, i u svoje lično ime, srdačno se zahvalim na Vašem dugogodišnjem i važnom doprinosu unapređenju kinesko-crnogorskog prijateljstva i saradnje.

Trenutno kinesko-crnogorski odnosi se nalaze na najboljem nivou u istoriji. Stabilno je međusobno političko povjerenje između naše dvije strane, bogati su plodovi praktične saradnje, te zajedno se suočavamo s novim prilikama. Obraćam veliku pažnju razvoju kinesko-crnogorskih odnosa, spreman sam da zajedno s novim predsjednikom Vaše zemlje, gospodinom Đukanovićem, promovišem razmjenu i saradnju u raznim oblastima i da postignemo još više rezultata, i donesemo još više dobrobita za naše dvije zemlje i dva naroda. Očekujem da ćete dosljedno pratiti i podržavati razvoj kinesko-crnogorskih odnosa.

Želim Vam dobro zdravlje i puno sreće Vašoj porodici.” opširnije
09.05.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović najoštrije osuđuje oružani napad na novinarku Oliveru Lakić doživljavajući ga i kao napad na slobodu medija koja je jedan od važnih temelja demokratskog društva. Predsjednik očekuje efikasnu istragu kojom će se otkriti izvršioci i eventualni nalogodavci uz njihovo najstrožije kažnjavanje. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora