17.03.2020.

Saopštenje za javnost
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je pismo predsjedniku Narodne Republike Kine Xi Jinpingu u kome se navodi:

"Vaša ekselencijo, Predsjedniče Xi Jinping

Koristim i ovu priliku da iskažem zadovoljstvo Vašom konstatacijom iz pisma, koje ste mi uputili, uoči okončanja mog mandata Predsjednika Crne Gore, da su tokom tog mandata crnogorsko-kineski odnosi bili na najvišem nivou u njihovoj istoriji.

U smislu Vašeg očekivanja da ću i nakon obavljanja predsjedničke dužnosti nastaviti da pratim i podržavam razvoj naših međudržavnih odnosa, želim da istaknem da sam u periodu od godinu dana više puta posjetio Narodnu Republiku Kinu i da sam posljednji put, boraveći početkom decembra 2019. godine, imao zadovoljstvo da čujem Vašu analizu i vrijednu viziju državne politike Narodne Republike Kine.

Iskazujući spremnost da doprinesem daljem razvoju naših međudržavnih odnosa, koristim ovu priliku da uputim izraze najvećeg poštovanja za donaciju Crnoj Gori Vaše države i naroda u povodu epidemije koronavirusa.

Uvažavajući veliki uspjeh Narodne Republike Kine u savlađivanju koronavirusa, upućujem Vam izraze najdubljeg poštovanja." opširnije
05.03.2020.

Sarajevo: Raniji predsjednik Crne Gore na Ekonomskom forumu BiH
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na Ekonomskom forumu BiH 2020. U svom obraćanju na panelu posvećenom ciljevima održivog razvoja i novom narativu za Zapadni Balkan 2030 raniji predsjednik Vujanović je saopštio:

Inicijalni razlog formiranja Podgoričkog kluba je bila podrška evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji Zapadnog Balkana u oblastima koje su definisane strateškim dokumentima EU za naš region (Kredibilna strategija za Zapadni Balkan 2018, Deklaracija iz Sofije maj 2018.). To su oblasti: ekonomija, obrazovanje, kultura, nauka i istraživanje. Kroz ispunjavanje ovih ciljeva, Podgorički klub se čvrsto opredijelio i za afirmaciju Agende održivog razvoja UN 2030 i Strategiju 2020 Savjeta za regionalnu saradnju Procesa saradnje Jugoistočne Evrope.

Svojim programskim ciljevima, misijom i vizijom djelovanja, sublimiranim kroz koncept djelovanja „Novi narativ Zapadnog Balkana – Vizija 2030“, aktivnosti Podgoričkog kluba u potpunosti su okrenute budućnosti. Cilj kluba je da se kroz iskustvo članova učini odlučan iskorak i da se region oslobodi tereta prošlosti, koju je ovaj prostor dovoljno dugo živio i, nažalost, često bio njenim taocem.

Kroz nešto više od godinu dana djelovanja, Podgorički klub je kroz konkretne aktivnosti dao puni doprinos evropskoj integraciji. U Skoplju je, u junu 2019. održana Regionalna konferencija “EU Proširenje na raskršću”, kada smo pozvali Evropsku uniju na poštovanje „pravila igre“ u integracionom procesu i otvori pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Prethodno je, aprila 2019. u Ulcinju, u saradnji Podgoričkog kluba i Ministarstva nauke Crne Gore održan Forum „Nauka i inovacije Vizija 2030 za Zapadni Balkan“. Osim što su predstavljeni najbolji modeli saradnje u oblasti nauke, u završnim riječima i preporukama upućena je snažna podrška osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST). Institut ima za cilj najsavremeniju kancer terapiju i biomedicinska istraživanja protonima i težim jonima, a Memorandum o pretpostavkama za njegovo formiranje potpisan je na Samitu Berlinskog procesa u Poznanju, 3 mjeseca nakon ulcinjskog Foruma.

Kroz podršku regionalnoj saradnji i sinhronizovanom djelovanju prema međunarodnoj zajednici, Zapadni Balkan jača svoju vidljivost i kredibilitet na međunarodnom planu. Pored toga, brže i efikasnije može odgovoriti izazovima na putu evropske integracije, a jednako tako i izazovima iz Agende UN 2030. Rezimirano, Podgorički klub djeluje u tri pravca, i to na regionalnom, evropskom i globalnom.

Analize usklađenosti procesa evropske integracije i ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 upravo pokazuju visok stepen komplementarnosti ova dva procesa. Čak 109 od 169 zadataka održivog razvoja, sadržanih u 17 ciljeva, povezani su sa evropskom integracijom. Dodamo li na to da je prioritet svakog strateškog dokumenta EU posvećenog integraciji Zapadnog Balkana podrška regionalnoj saradnji, zaključak je da Podgorički klub objedinjuje ova tri procesa i njihov je aktivan promoter. Samo prethodno navedene aktivnosti koje je organizovao Podgorički klub, na posredan ili neposredan način mogu se povezati sa najvećim brojem ciljeva održivog razvoja. opširnije
01.03.2020.

Raniji Predsjednik Crne Gore na Kopaonik Business Forumu
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na specijalnom panelu pod nazivom „Podgorički klub na KBF – Vizija Zapadnog Balkana 2030“. Panel je organizovan u sklopu 27. Kopaonik Business Foruma, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije.

Pored ranijeg Predsjednika Crne Gore, ujedno predsjednika Podgoričkog kluba, na panelu su učestvovali članovi Podgoričkog kluba: Branko Crvenkovski, raniji predsjednik Makedonije, Alfred Moisiu raniji predsjednik Albanije, Mladen Ivanić, raniji predsjedavajući i član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mirko Cvetković raniji predsjednik Vlade Srbije i Zlatko Lagumdžija raniji predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Panel je moderirao raniji ministar vanjskih poslova SCG i generalni sekretar RCC Goran Svilanović.

Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u svom izlaganju istakao je, između ostalog, da saradnju država Zapadnog Balkana u oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture, nauke i istraživanja, kao oblastima od posebnog interesa, treba organizovati u skladu sa smjernicama koje se definišu na regionalnim platformama i mehanizmima, u saglasju sa Evropskom unijom. Podsjetio je na konstruktivnu ulogu Podgoričkog kluba, koji je u toku 2019. godine, uz podršku partnera realizovao dvije značajne aktivnosti: Naučni forum u Ulcinju i Regionalnu konferenciju u Skoplju. Naglasio je i da dobar okvir u ovom cilju predstavlja Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana organizovan u Sofiji, 17. maja 2018. godine, kada je usvojena i Sofijska deklaracija. Raniji predsjednik Vujanović zaključio je da je najpovoljniji način za jačanje saradnje između država Zapadnog Balkana njihova zajednička koordinacija, koja ne ugrožava, već afirmiše ekonomski i ukupni prosperitet i suverenitet država Zapadnog Balkana.
opširnije
06.02.2020.

Raniji predsjednik Crne Gore u Seulu
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, učestvujući na "Svjetskom samitu 2020 - međuzavisnost, zajednički prosperitet i univerzalne vrijednosti", u Seulu, u Južnoj Koreji, sreo se sa više zvanica, među kojima sa ranijim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, ranijim predsjednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barosom i ranijim generalnim sekretarom NATO-a Andersom Rasmunsenom. opširnije
06.02.2020.

Seul: Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Svjetskom samitu 2020
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvuje na „Svjetskom samitu 2020 – međuzavisnost, zajednički prosperitet i univerzalne vrijednosti“, koji se održava u Seulu, u Južnoj Koreji. Pokrovitelj Samita je Federacija univerzalnog mira (UPF), međunarodna nevladina organizacija sa specijalnim statusom pri Ekonomsko-socijalnom savjetu UN-a, koja kroz univerzalnu vrijednost mira i dijaloga daje izuzetan doprinos rješavanju otvorenih međudržavnih, međetničkih i međuvjerskih pitanja.

Raniji predsjednik Vujanović učestvovao je na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, kroz Balkansku mirovnu inicijativu, pokrenutu od UPF-a. Pored ranijeg predsjednika Crne Gore panelu, čiji je moderator bio raniji američki ambasador Kristofer Hil, učestvovali su predsjedavajući UPF-a za Evropu i Srednji istok Kacumi Ocuka, raniji predsjednici Albanije Alfred Mojsiu i raniji predsjednik njene Vlade Vilson Ahmeti, raniji generalni sekretar NATO-a Anders Rasmusen, raniji predsjednik Vlade Švedske Karl Bild, predsjednik beogradskog Foruma za strateške studije i raniji poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Neven Cvetičanin i predsjednik Foruma za evropske napredne studije iz Francuske Emanuel Dupuj.

Raniji predsjednik Crne Gore najprije je zahvalio UPF-u na inicijativi koja prepoznaje važnost mira na Zapadnom Balkanu. Napravio je retrospektivu ratnih sukoba na Balkanu iz XX vijeka i to od dva balkanska preko dva svjetska do posljednjeg u dezintegraciji bivše Jugoslavije i podsjetio na konstruktivnu ulogu Crne Gore. Ocijenio je da su kroz evroatlantske integracije - sa Crnom Gorom i Albanijom, kao članicama, Sjevernom Makedonijom koja će to uskiro biti, Srbijom i Bosnom i Hercegovinim, koje su u NATO-vom Partnerstvu za mir i Kosovom koje želi to članstvo, stvoreni uslovi za trajni mir. Na kraju je zaključio da bi u definisanju buduće saradnje, ali i rješavanju opterećujućih pitanja iz prošlosti trebalo imati međusobnog razumijevanja, poštovanja različitosti uz njegovanje dijaloga kao osnovnog instrumenta za ostvarivanje ovih ciljeva. opširnije
22.01.2020.

Raniji Predsjednik Crne Gore u Atini
Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na XX Sastanku visokog nivoa u Atini koji je bio posvećen klimatskim promjenama i njihovom uticaju na kulturno nasledje na mediteranu. Govoreći na panelu o promjenama paradigme u politici, biznisu i društvu u narednoj dekadi istakao je vrijednost globalizma i kritiku antiglobalizma izmedju ostalog navideći:

Izazovi i mogućnosti naredne decenije bit će isti kao i prethodnih decenija. Sigurno će postojati izazovi i obveze očuvanja globalizma protiv anti-globalizam koji nikada nije bio bezazlen.

Iskustvo je pokazalo da će ti izazovi i opasnosti i dalje postojati što dodatno i snažno mobilizira sve države da potvrdjuju vrijednost globalizma.

Istorinajjači i najuspješniji odgovor na anti-globalizam bilo je formiranje Ujedinjenih nnaciha ,kako bi se spriječilo da se tragične posljedice Drugog svjetskog rata ponove.

Zato je glavna misija UN-a očuvanje međunarodnog mira i stabilnosti, ali i promocije i zaštite ljudskih prava, jačanje socijalnog i ekonomskog razvoja, zaštita okoline i pružanje humanitarne pomoći u prirodnim katastrofama.

Otkako je UN dominirao globalizmom, njegova misija je ispunjena. Međutim, misija je bila ugrožena kad su dominirali interesi pojedinih država, posebno najbogatijih i najmoćnijih.

Ako se uzme u obzir uspjeh UN-a u projektima tokom posljednjih decenija poput Milenijumskih ciljeva, Agende UN-a za održivi razvoj 2030 i Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, tada se mora ustvrditi da globalizacija i misija UN-a nemaju alternativu.

Također treba napomenuti da je protekla dekada svjedočila antiglobalne politike i težnje. Svjedočilo je stavljanju interesa vlastite zemlje na prvo mjesto, istovremeno ugrožavajući globalne interese i ciljeve.

Najava da se odustaju od globalnih dostignuća UN-a, poput klimatskih sporazuma, primjer je anti-globalizacije.Vrlo je opasan primjer jer ugrožava jednu od najvažnijih globalnih potreba - zaštitu zdravlja ljudi.

Stoga je dužnost svih čelnika koji imaju veći ili manji utjecaj civilnih organizacija koje djeluju na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, kao i medijske zajednice, da promovišu i štite globalizam.

Naravno, protekla decenija imala je uspješne nacionalne i regionalne politike koje su bile ispunjene univerzalnom vrijednošću, humanošću i solidarnošću.Njihove države trebaju biti ponosne i vrednovane kao primjer koji treba slijediti.

Promocija i zaštita globalizma ne znači da UN ne treba reformirati. Naprotiv. Reforma UN-a mora biti što prije kako bi se osigurali snažnije i utjecajnije UN.

S druge strane, globalizam treba promovirati i kroz misije drugih globalnih organizacija. Trgovina je globalno najbolje zaštićena efektivnim djelovanjem Svjetske trgovinske organizacije. Takođe,ne postoji bolji način zaštite zdravlja ljudi od aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije. Sve druge globalne organizacije svojim uspjehom donose dobru čovječanstva.

Svojim djelovanjem u globalnim organizacijam Crna Gora je pokazala odgovornost članstva i pouzdanost partnerstva uz punu privrženost globalnim ciljevima i vrijednostima.

Uvjeren sam da će naš XX. Sastanak na visokom nivou promovisati vrijednosti globalizacije i snažno ukazati na opasnosti od anti-globalizacije.

Hvala na pažnji opširnije
09.12.2019.

Mostar: Raniji Predsjednik Crne Gore na panelu
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je, 9. decembra 2019. godine, u Mostaru, na panel diskusiji na temu "Vizija 2030. - Kuda idemo?", u sklopu "Sarajevofesta – Umjetnost i politika", pod pokroviteljstvom sarajevskog East West centra. Pored ranijeg predsjednika Crne Gore, na panelu su učestvovali i raniji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivša v.d. predsjednica Republike Srbije Nataša Mićić i bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

Raniji crnogorski Predsjednik u prvom dijelu panela, čestitajući organizatorima na uspješnom povezivanju umjetničke i političke dimenzije u funkciji realizacije dijaloga i mira, naglasio je da je budućnost regiona članstvo u Evropskoj uniji. Države Zapadnog Balkana trebalo bi da budu čvrsto opredijeljene ispunjenju ovog cilja, prevashodno promjenom narativa koji se do sada dominantno bavio prošlošću, nedovoljno posvećen sadašnjosti i budućnosti. Promjena dosadašnjeg narativa vodi u održivu budućnost zapadnobalkanske šestorke, koja bi trebalo da bude oslonjena na relevantna dokumenta Evropske unije - prije svih Kredibilnu strategiju za proširenje i Deklaraciju iz Sofije, usvojenu u okviru bugarskog predsjedvanja Savjetom EU. Posebno je naglasio negativan efekat da ne otpočne proces pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije. Na ovaj način upućena je loša poruka i poljuljano povjerenje u proširenje, koje je jedan od fundamentalnih principa na kojima EU počiva. Zaključujući da evropska integracija Zapadnog Balkana nema alternativu, Vujanović je predstavio i aktivnosti Podgoričkog kluba, koji okuplja ranije šefove vlada i država regije, koji afirmišu regionalnu saradnju i u funkciji su evropskog puta Zapadnog Balkana.

Drugi dio panela raniji predsjednik Filip Vujanović iskoristio je da crnogorsko iskustvo predstavi kao kvalitativan modalitet uspješnog suočavanja sa prošlošću i rješavanja najtežih otvorenih pitanja, dijalogom i uvažavanjem realnosti. Posebno je naglasio vrijednost članstva Crne Gore u NATO-u, liderstvo u procesu evropske integracije, i učešća u nizu regionalnih mehanizama saradnje, koji upravo predstavljaju ključ za prosperitet Regiona u cjelini. Raniji predsjednik je, na kraju, uputio poruku da razvoj i unapređenje kvaliteta života i suživota na ovom prostoru nije u sukobljavanju povodom različitog doživljaja prošlosti, već u upućenosti jednih na druge kroz saradnju, međusobnu podršku, poštovanje i njegovanje različitosti, stvarajući na taj način jasnu viziju prosperiteta i kvalitetnog suživota.

Po okončanju diskusije panelisti su odgovarali na pitanja prisutnih. Kroz otvoreni dijalog ukazano je na probleme, ali i njihova potencijalna rješenja, pa je konstatovano i da je do njih moguće doći isključivo kroz međusobno razumijevanje i poštovanje različitosti, proaktivnost i participaciju svih zainteresovanih činilaca političkog života u procesu donošenja odluka, kako na lokalnom, tako i na državnom i regionalnom nivou. opširnije
01.12.2019.

Gvandžou: Raniji Predsjednik Crne Gore na Internacionalnom forumu u Kini
Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvje u Gvandžou u NR Kini na Internacionalnom forumu posvćenom multilateralizmu i održivom razvoju.

Obraćajući se na sesiju o multilateralizmu i Pariskom sporazumu istakao je:

Gospodine predsjedavajući,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Zaštita od klimatskih promjena i očuvanje zdrave životne sredine važan su proritet medjunarodne zajednice.

Agende UN za održivi razvoj 2030 i njeno implementiranje treba da obezbjedi čovječanstvo univerzalnih vrijednosti. Univerzalnih ljudskih prava, vladavine zakona i isključenja diskriminacije. Ali ova Agenda treba, da jednako, snažno doprinese zaštiti životne sredine.

U zdravoj životnoj sredini u društvu jednakih prava i šanse za sve obezbjedjuje se kvalitetan život .

Već gotovo tri decenije UN uporno i snažno promovišu potrebu sprečavanja klimatskih promjena. Važan , ali ne i dovoljan, bio je Kjoto sporazum iz 1997 godine. Na njegovim temeljima usaglašen je Pariski sporazum koji je u UN 23. aprila 2016 potpisalo 171 država.

Nikada više globalne saglasnost.Nikada više potpisa u jednom danu i nikada više oduševljenja i nade za ukupnu medjunarodnu zajednicu. Ali on je samo osnova za obezbjeđenje velikih i vrijednih ciljeva kojima je posvećen i njegov uspjeh zavisi od njegovog ostvarenja od država koje su ga potpisale.

U ime Crne Gore,kao njen predsjednik, potpisao sam ga sa najvećom odgovornišću. Skupština Crne Gore ga je ratifovala a Vlada i svi subjekti države i društva ga odgovorno sprovode.

Odgovorno i efikasno postupile su brojne države dajući puni doprinos potrebi zajedničkog uspjeha.

Pariski sporazum o klimatskim promjenama, kao prekretnica i Agenda UN 2030 za održivi razvoj, pružaju jedinstven globalni multilateralni okvir za suočavanje sa ozbiljnim izazovima krajnje negativnog utjecaja klimatskih promjena.

Za jačanje ambicija i ubrzanje aktivnosti na sprovodjenju Pariškog sporazuma potrebne su hitne i snažne aktivnosti. Mora se kontinuirano pojačavati sinergije između Agende UN za održivi razvoj 2030 i Pariskog sporazuma da bi se spriječio porast temperature više od 1,5 stepeni C.

Najveća obaveza i najveća odgovornost je na državama koje najviše ugrožavaju životnu sredinu.

Na Kini koja je posvećeno i efikasno pokazala da je značajno unaprijedila kvalitet životne sredine za dobro svojih i gradjana čovječanstva.

Takodje,na SAD,koja nakon Kine najviše ugrožava životnu sredinu. Zvanična politika Amerike na prvom mjestu suprotstavlja se prihvaćenim obavezama iz Pariskog sporazuma.

Ovo ne smije da obeshrabri druge. Naprotiv, u ime interersa svojih građana ali i čovječanstva sve države potpisnice Priskog sporazuma gledaju da ga odgovorno sprovode.

Završiću sa porukom da moramo da budemo zajedno da bi pojedinačno bili jači.

Hvala na pažnji. opširnije
29.11.2019.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Na poziv Madridskog Kluba raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovaće od 30. novembra 2019. godine u Gvandžou u NR Kini na Forumu posvćenom multilateralizmu i održivom razvoju. opširnije
28.11.2019.

Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u posjeti ItalijiRaniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je sa Medjunarodnim institutom Nizami Gandžavi u dvodnevnoj posjeti Rimu. Ranije predsjednike država i vlada koji su članovi ovog Instituta, a čiji je raniji Predsjednik Vujanović član borda, danas je u Vatikanu primio Sveti otac Franjo.

U svom obraćanju je naglasio:

Dame i Gospodo,

Želim vam srdačnu dobrodošlicu, i zahvaljujem vam se na posjeti kao i Fondaciji Nizami Ganjavi koja je izabrala Rim za mjesto održavanja skupa.

Zahvalan sam vam na naporu da se suočite sa glavnim izazovima današnjice u cilju promovisanju mira kroz dijalog i međusobno poštovanje, inspirišući se velikim Persijskim poetom iz dvanaestog vijeka po kojem Fondacija nosi ime. Vi to činite stavljajući u službu globalne zajednice vrijednosti i iskustva stečena na važnim pozicijama koje ste imali u svojim državama. Želim vam i odlične rezultate u borbi sa izazovom klimatskih promjena.

Ohrabrujem vas da nastavite ove napore, ubijeđen da je kultura dijaloga pravi put, uzajamno sarađivanje pravi način ophođenja a uzajamno razumijevanje metod uz pomoć kojeg se razvija bratstvu izmedju ljudi i naroda. („Dokument o ljudskom bratstvu“, Abu Dabi, 4 Februara 2019).

Još jednom vam se zahvaljujem. Neka Gospod blagoslovi vaš rad, vaše narode i sve ljude ovog svijeta! opširnije
27.11.2019.

Rim: Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u posjeti ItalijiRaniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je sa Medjunarodnim institutom Nizami Gandžavi u dvodnevnoj posjeti Rimu. Tokom posjete ovaj Institut, čiji je raniji predsjednik Vujanović član borda, organizovao je u Senatu Italije Sastanak visokog nivoa. Na panelu o energetskim izazovima kaspijskog i mediteranskog regiona raniji predsjednik Vujanović je saopštio:


Poštovani moderatore i panelisti,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Zahvalan sam Nizami Ganžavi Medjunarodnom Institutu za organizaciju ovog panela i za priliku da učestvujem na njemu.

Posjedovanje i kvalitet energije je uslov ekonomske stabilnosti, osnov ekonomskog razvoja i garancija kvaliteta života gradjanja. Pošto regioni i države imaju različitu energesku situaciju saradnja u ovoj oblasti je od izuzetne važnosti i predstavlja bilateralnu, regionalnu i globalnu obavezu.

Od kvaliteta ove saradnje u značajnoj mjeri zavisi kvalitet života gradjana. Energetski razvoj podrazumjeva dijalog, sporazum i saradnju.
Energetski razvoj isključuje nepoštovanje drugoga i primjenu sile. Zato je energetska saradnja dokaz odgovornosti prema sadašnjosti i brige za budućnost.

Saradnja u oblasti energetike nije samo politiki nego i ukupno civilizacijski pristup u čijem centru je briga o kvalitetu života i čovjeka i čovječanstva.

Zahvalan sam NGIC da učestvujem na panele energetske saradnje kaspijske i mediteranske regije jer sam bio na važnoj regionalnoj i interkontinentalnoj konferenciji koja je donjela bitnu odluku za saradnju i energetsku budućnost našeg regiona.

U decembru 2013 godine u Bakuu učestvovao sam na konferenciji na kojoj je ustanovljen jadranski pravac gasovoda iz Kaspijskog mora prema regionu Mediterana. Time se bogatstvo gasa iz izvorišta u Kaspijskom moru nudi kao šansa za rješenje nedostatka gasa na ovom važnom djelu Mediterana.

Jadranski pravac, okviru jadransko jonskog gasovoda ,obuhvata Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i na kraju ove konferencije o tom dijelu gasovoda potpisan je sporazum Crne Gore, Albanije i Hrvatske sa Azerbajdžanom.

Ova konferencija je utvrdila konačnu mrežu ovog interkontinentalnog gasovoda od Kaspiskog mora do Mediterana. To što sam naglasio na toj konferenciji u odnosu na Crnu Goru mislim i sada. To je značajan projekat za Crnu Goru koji nudi energetski izvor koji joj nedostaje. Daje šansu za važan prihod, nova radna mjesta ali i mogućnost da se Crna Gora potvrdio kao energetski hab Zapadnog Balkana.

Takvoj poziciji energetskog haba Crne Gore snažno doprinisi podmorski kabal za prenos elektručne energije izmedju Crne Gore i Italije koji je upravo ovog mjesca stavljen u funkciju. To je vrijedna energetska konekcija Zapadnog Balkana i Italije sa šansom za značajan izvoz električne energije.

Crna Gora je veoma zainteresovana za regionalni dijalog i energetsko povezivanje Zapadnog Balkana smatrajući da je energetska stabilnost važan uslov ukupne ekonomske stabilnosti.

Idejni projekat Jadransko jonskog gasovoda bi trebalo da bude završen do septembra naredne godine. Crna Gora mu daje maksimalni doprinos kao što posvećeno učestvuje u uspostavljanju regionalnog dijaloga o energetskoj bezbjednosti Mediterana.

Želim na kraju da iskažem zadovoljstvo da je gasovod od Kaspiskog mora do Mediterana-TANAP, TAP, IAP- postavljen do granice sa Grčkom, uz očekivanje da će se realizovati dobrom dinamikom.

Hvala na pažnji. opširnije
11.07.2019.

Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Ženevi


Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović obratio se danas na svečanom otvaranju Sedmog samita Globalnog reda posvećenika i filantropista koji se održava u Ženevi u Švajcarskoj uz podršku UN.
U svom obraćanju je naveo:

Velika mi je čast pozdraviti vas na svečanosti otvaranja Sedmog samita Globalnog reda posvećenika i filantropista- jednog od vodećih događaja projekta”Briga za čovječanstvo".

Usvajanjem Agende UN-a za održivi razvoj 2030. svjetski su se čelnici obvezali da će izgraditi svijet univerzalnog poštovanja ljudskih prava i dostojanstva, vladavine prava, pravde i jednakosti, bez ikakvog oblika diskriminacije. Održivo društvo je tolerantno društvo u kojem je svakom pojedincu omogućeno da živi u skladu sa svojim potencijalom i time povećava vrijednost samog društva.

Kroz zajednička nastojanja UN-a i političkih i ekonomskih vođa širom svijeta, moramo ojačati humanitarizma kako kako bi bio široko prihvatljiv,fleksiban i efikasan. Svjesni velikog transformativnog potencijala 17 ciljeva održivog razvoja i 169 povezanih ciljeva Agende UN-a za održivi razvoj 2030., moramo posvetiti posebnu pažnju osnaživanju ljudi i osiguravanju uključenosti i jednakosti. Očuvanje životne sredine,s jedne strane, te uključivanje i jednakost s druge strane, su prioriteti održivog razvoja.

Uz pogoršanje stanja životne sredine , jednako važna prijetnja danas je povezana s povećanjem kršenja ljudskih prava. Prema Svjetskoj banci, predviđa se da će se broj ljudi koji žive u krhkim i konfliktnim situacijama povećati na 46% svjetske populacije do 2030. U isto vrijeme postoji nezapamćen broj ljudi koji su nasilno uklonjeni iz svojih domova i raseljeni širom svijeta. UNHCR procjenjuje da je krajem 2016. 65,6 miliona osoba nasilno raseljeno kao rezultat progona, sukoba, nasilja ili kršenja ljudskih prava. Brzo rastući broj kriza širom svijeta predstavlja ogromnu prijetnju koja zahtijeva brzu akciju prema održivoj budućnosti za naredne generacije.

Sprovodjenje Pariškog sporazuma još je jedan od ključni izazov čovječanstva. Budući da vlade žele sredinom ovog stoljeća donijeti emisijsku neutralnu ekonomiju, implikacije Pariškog sporazuma za budući energetski sektor bit će izvanredne u svim oblastima, Obnovljiva energija, u kombinaciji s energetskom efikasnošću, nudi našu najbolju priliku za izbjegavanje katastrofalnih uticaja klimatskih promjena. Čista energetska rješenja s posebnom ulogom za obnovljive izvore energije moraju biti dio svakog održivog rješenja za ublažavanje klimatskih promjena.

Odgovori na današnje izazove moraju voditi razvoju solidnijeg, sretnijeg i održivijeg svijeta. Obrazovanje mora biti u središtu naših nastojanja da oslobodimo skriveni potencijal čovječanstva za transformaciju naše stvarnosti. Unapedjenje životne sredine, smanjenje siromaštva i socijalna uključenost u osnovi zahtijevaju kvalitetne obrazovne politike.

Odgovori Crne Gore predviđeni su u u sprovodjenju Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine. Ona predstavlja dugoročnu strategiju razvoja Crne Gore koja postavlja rješenja za održivi razvoj crnogorskog društva s ciljem potpunog prihvaćanja. zahtjevima utvrđenim Agendom UN-a za održivi razvoj do 2030. godine.

Očekujući da će sprovodjenje Agende UN-a za održivi razvoj oblikovati naše odgovore na potrebe današnjice, dopustite mi da zaključim želeći svima nama produktivan rad na održivom humanitarizmu. opširnije
25.06.2019.

Bivši Predsjednik Crne Gore u Pekingu
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je učestvovao na Sastanku visokog nivoa koji je organizovan u Pekingu od Kineskog narodnog institute za vanjske poslove i Nizami Ganjavi međunarodnog instituta iz Azerbejdžana. Bivši Predsjendik je govorio na panelu posvećenom odnosu Kine i Evrope i “Inicijativi 17+1” u okviru Inicijative “Pojasa i puta”.

Bivši Predsjednik je u svom govoru naveo:

Vaše ekselencije,
Dame i gospodo

Ova sesija ima dvije teme: kinesko-evropske odnose i saradnju Inicijative "17+1"

Prvo, kinesko-evropski odnosi često se definišu kao najvažniji ili najveći ekonomski i trgovinski odnosi svijeta. Kina je 2018. godine bila drugi najveći partner za izvoz roba u EU, a najveći uvoznik robe u EU. Istraživanje je pokazalo da je od 2008. do 2016. kineska investicija u Europi narasla više od 50 puta, sa 840 milijona američkih dolara u 2008. na 42 milijarde u 2016. godini.

U tom smislu, kada govorimo o evropsko-kineskom odnosu, naglasiću značaj ovogodišnjeg samita EU-Kina, koji je održan u aprilu. Na tom samitu analizirano je što je učinjeno u posljednjih pet godina i kakva će biti budućnost odnosa. Obje strane potvrdili su svoju predanost miru, razvoju, reformama na načelima uzajamnog poštovanja i interesa, povjerenja i jednakosti.

Što se tiče privrede i trgovine, EU i Kina obvezuju se na izgradnju otvorenosti, nediskriminacije i poštenog tržišnog odnosa, osiguravajući transparentnost i uzajamnu korist.

To je vrlo značajno i daje smjernice Crnoj Gori koje bi trebale biti okvir našeg budućeg odnosa s Kinom, u snažnoj spremnosti za jačanje sadržajne i produktivne saradnje.

Drugo, kada govorimo o inicijativi „17 +1“, važno je da takva saradnja doprinosi strateškom i sveobuhvatnom partnerstvu EU i Kine.

Učesnici 17 + 1 podržavaju što skorije kreiranje ambicioznog sveobuhvatnog sporazuma o ulaganjima između EU-a i Kine i prepoznaju važnost Inicijative pojasa i puta i Strategije EU-a za povezivanje Europe i Azije uz stvaranje međusobnih sinergija.

Još značajnija je odlučnost da će se nastaviti jačati saradnje s trećim zemljama u cilju promicanja digitalne ekonomije, efikasne saobaćajne povezanosti, održive, i sigurne mobilnosti.

EU ne treba brinuti da će inicijativa 17 + 1 imati negativan utjecaj na jedinstvo EU. Trgovinska razmjena između Kine i CEEC-a predstavlja samo oko 10% ukupne razmjene između EU i Kine. Slično je i sa ulaganjima. Na primjer, u 2017. godini 75% kineskih ulaganja u EU napravljeno je u tri zemlje: Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Francuska. Države Srednje i Istočne Europe imaju oko 90% svojih investicija iz EU-a i SAD-a.

U decembru 2018 Kina je objavila dokument o politici prem EU. Kina pozdravlja jedinstvenu, stabilnu, otvorenu i prosperitetnu Europu. Kina podržava proces evropskih integracija i ostaje predana razvijanju veza s institucijama EU-a i državama članicama. Što se tiče inicijative 17 + 1, Kina je to također snažno podržala.

U okviru Inucijative”17 + 1", javnost posvećuje pažnju saradnji u infrastrukturnim projektima, trgovini i privredi. Želim istaknuti i kulturnu, turističku razmjenu uz intezivno povezivanje gradjana.

Dame i gospodo,

Odnosi EU-Kina i dalje će ostati jedan od najvažnijih odnosa u medjunarodnoj zajednici u 21 vijeku koji će osigurati globalni mir, razvoj i kvalitet života. Pred nama su brojni izazovi i problemi koje treba riješiti u korist našeg zajedničkog prosperiteta. Crna Gora će snažno doprinijeti tome.

Nakon što se Grčka, članica EU, pridružila saradnju Kine i CEEC-a, ovaj multilateralni okvir dobio je novi snažan podstrek. Crna Gora će i dalje biti aktivni i konstruktinvan učesnik Inicijative „17 + 1“.

Hvala vam na pažnji. opširnije
12.06.2019.

Kina: Samit i Konferencija u DalijanuRaniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bio je počasni gost “Samita Kine i ambasadora država Centralne i Jugoistočne Evrope”. Samit je afirmisao saradnju na lokalnom i regionalnom nivou, u okviru Mehanizma saradnje 17+1. Crnu Goru je na Samitu predstavljao ambasador Crne Gore u NR Kini Darko Pajović.

U organizaciji domaćina grada Daliana, raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i ambasador Darko Pajović, u okviru promotivne konferencije predstavili su investicione i turističke potencijale Crne Gore. Na izuzetno posjećenoj konferenciji sa preko 100 predstavnika administracije i privrednika iz Daliana, kroz brojna pitanja iskazano je veliko interesovanje za turističku ponudu Crne Gore i investiciona ulaganja. opširnije
10.06.2019.

Kina: Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Dalijanu


Tokom višednevnog boravka u N.R Kini raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imao sastanak u Dalijanu sa guvernerom provincije Liaoning Tang Jijunom. U dugom i otvorenom razgovoru konstatovan je širok prostor za saradnju u oblasti turizma, lučkih usluga kao i lokalne samouprave, uz spremnost da se on maksimalno iskoristi u interesu saradnje Crne Gore sa N.R. Kinom. Realne su mogućnosti saradnje sa ovom izuzetno razvijenom provincijom koja ima više od 43 miliona stanovnika i sa posebno ekonomski važnim lučkim gradom Dalijanom, koji ima preko 7 miliona stanovnika.

U razgovoru je učestvovao ambasador Crne Gore u N.R. Kini Darko Pajović opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora