26.11.2021.


Raniji Predsjednik Filip Vujanović na drugoj Međunarodnoj konferenciji o zelenom razvoju Pojasa i puta
Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na Drugoj Internacionalnoj konferenciji o zelenom razvoju Pojasa i puta. Konferencija je organizovana od strane Kineskog međunarodnog centra za kulturnu razmjenu (CICEC) i Nacionalne akademije za razvoj i strategiju Renmin univerziteta. U svom izlaganju, raniji Predsjednik Vujanović je istakao:

Višedecenijske klimatske promjene su nesumnjivo ozbiljna globalna prijetnja zdravlja i kvaliteta života ukupnog čovječanstva. Zato je obaveza obezbjeđenja zdrave životne sredine i zelenog razvoja važna odgovornost svake države, svih regiona i ukupne međunarodne zajednice. Zaštita i unapređenje životne sredine potvrđuju vrijednosti multilateralizma i pokazuju da je on nužan i nezamjenljiv.

Crna Gora je pokazala odgovoran odnos u zaštiti životne sredine u dosljednoj primjeni Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama i Pariskog sporazuma. Crna Gora je aktivno učestvovala u kreiranju Pariskog sporazuma, odmah ga je ratifikovala i, na temlju najviših ekoloških standarda, donjela Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena. Zakon je utvrdio obavezu donošenja Strategije niskokarbonskog razvoja za narednih 30 godina i Akcionog plana za njeno sprovođenje koji će se utvrđivati svake dvije godine.

Crna Gora je pokazala punu spremnost regionalnog djelovanja u zaštiti životne sredine, učešćem u inicijativama Jugoistočne Evrope i Mediterana i prihvatanjem Deklaracije o zelenoj agendi Zapadnog Balkana, u okviru saradnje država Zapadnog Balkana i EU.

Time je Crna Gora iskazala spremnost za punom regionalnom saradnjom, ali i regionalnim nadzorom nad primjenom mjera zaštite životne sredine. Na ovaj način se potvrđuje ustavno opredjeljenje Crne Gore da bude ekološka država.

U svom djelovanju u UN Crna Gora će biti privržena multilateralizmu, smatrajući da je zaštita od klimatskih promjena njegova važna potvrda.

Iskazujem poštovanje NR Kini i njenom predsjedniku Xi Jinpingu za maksimalnu posvećenost globalnoj zaštiti i unapređenju životne sredine. U tom smislu, ističem posebnu važnost nedavno usvojene Deklaracije u Glazgovu, o zajedničkoj posvećenosti NR Kine i SAD-a na zaštiti životne sredine i implementaciji Pariskog sporazuma.

Drugu Internacionalnu konferenciju zelenog razvoja "Pojasa i Puta" doživljavam potvrdom ovog opredjeljenja NR Kine i želim joj uspješan rad.


Broj čitanja: 160

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora