15.10.2021.


Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Forumu o ekologiji klimatskim promjenama
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na Forumu o ekološkoj civilizaciji Konferencije Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu 2020. (faza 1). Raniji predsednik Vujanović učestvovao je, posredstvom video uključenja, u diskusiji "Bankarske finansijske institucije koje podržavaju očuvanje biodiverziteta". Ovaj tematski forum suorganizovali su Kineska bankarska asocijacija, Nacionalni institut za razvoj i strateška istraživanja Univerziteta Renmin u Kini i Razvojni program Ujedinjenih nacija. U svom uvodnom izlaganju, raniji crnogorski Predsjednik je izjavio:

Kriza održivosti životne sredine drastično je produbljena. Katastrofalni uticaj klimatskih promjena i promjenljivosti, zajedno sa aktuelnim pogoršanjem stanja biodiverziteta, koji je dostigao nivo neuporediv s drugim epohama istorije čovječanstva, čine budućnost naše planete neizvjesnom.

Potrebna nam je brza i duboka transformativna promjena koja će se baviti međuzavisnošću i međusobnom jačanju kapaciteta za integrisan odgovor na opasnosti od gubitka biodiverziteta, klimatskih promjena i zdravlja. Potpuna i brza transformacija ekonomskog razvoja mora omogućiti prelazak na novi model strukturiran oko inovativnih tehnoloških rješenja. Ta prekretnica bi trebalo da dovede do uklanjanja zavisnosti naše ekonomije od fosilnih goriva, razdvajanja korišćenja prirodnih resursa i uticaja na životnu sredinu od ekonomskog rasta i zaustavljanja gubitka biodiverziteta.

Čvrsto verujem u sposobnost čovječanstva da odlučno krene u takvu zelenu transformaciju na koju smo se obavezali usvajanjem Agende UN za održivi razvoj do 2030. Čak i mali doprinos svake zemlje znači puno u održavanju uslova života koji poznajemo na našoj planeti. Odlučne i hrabre političke odluke zasnovane na relaciji nauka-politika od najveće su važnosti za uspjeh predstojeće Konferencije.

Moramo dozvoliti nauci da nas vodi u tom pravcu. Vizija i inicijative usmjerene na postavljanje globalne izgradnje ekološke civilizacije kineskog univerziteta Renmin i njegove Nacionalne akademije za razvoj i strategiju odličan su primjer transformacije potrebne za postizanje zajedničke održive budućnosti čovječanstva.


Broj čitanja: 153

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora