09.07.2021.


Raniji Predsjednik Crne Gore na 24. Evroazijskom Ekonomskom Samitu
Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na 24. Evroazijskom ekonomskom samitu, koji je u organizaciji Marmara fondacije iz Turske realizovan u online formatu. U okviru panela o klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju, raniji predsjednik Vujanović je izjavio:

Poštovani dr. Suver, dragi Akane
Vaše ekselencije,
Uvaženi prijatelji,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da učestvujem na 24. Evroazijskom ekonomskom samitu u organizaciji Marmara fondacije, uz želju da bude uspješan.

Među najznačajnijm izazovima za budućnost čovječanstva, svakako je globalno zagrijavanje uzrokovano klimatskim promjenama.

Želja za progresom, nekontrolisana eksploatacija prirodnih dobara, tehnološki i infrastrukturni napredak, pored pozitivnih imali su i negativne efekate, koji su od globalne zajednice prepoznati tek krajem prošlog vijeka.

Samit u Rio De Žaneiru iz 1992. godine usvojio je Okvirnu konvenciju UN o klimatskim promjenama, i time konstruisao institucionalni i normativni okvir za borbu protiv klimatskih promjena. Samit je stvorio uslove usvajanju Kjoto Protokola iz 1997, koji je proširio Okvirnu konvenciju. Države potpisnice su se obavezale na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, prije svega CO2.

Kjoto protokol prethodio je usvajanju Pariskog sporazuma iz 2016, jednog od najznačajnijih multilateralnih dokumenata usvojenih u prethodnoj deceniji. Pariski sporazum mjenja energetsku paradigmu i ustaljene obrazace djelovanja, kako bi se povećanje globalne temperature ograničilo na ispod 2°C, uz nastojanje da ono bude na nivou od 1.5°C. Pariski sporazum je obavezujući za sve države koje su ga ratifikovale. Crna Gora je ratifikaciju okončala u Skupštini 11. oktobra 2017. godine.

Pariski sporazum afirmisao je lidersku poziciju Ujedinjenih nacija i multilateralizam kao najbolji model za planiranje održive budućnosti i brige za čovječanstvo. On je u potpunosti kompatibilan i nadgrađuje Ciljeve održivog razvoja UN, koji se odnose i na klimatske promjene i potrebu čovjeka za ekološki prihvatljivim ambijentom.

Takvu ulogu Ujedinjenih nacija prihvatila je i Evropska unija, koja je krajem 2019. godine usvojila Evropski zeleni dogovor, čiji je cilj Evropa kao prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine. Ovaj dokument pokriva sve sektore ekonomije Evropske unije, a posebno se fokusira na saobraćaj, transport, energetiku, poljoprivredu, industriju i informaciono-komunikacione tehnologije. Kroz Evropski zeleni dogovor u aprilu 2021. postignut je kompromis na nivou EU za usvajanje evropskog Zakona o klimi.

Pošto Zapadni Balkan, kome pripada i Crna Gora, teži članstvu u Evropskoj uniji, postignuta je saglasnost svih njegovih šest država o negativnom uticaju klimatskih promjena. Tako su države Regiona usvajanjem Zelene agende za Zapadni Balkan, na samitu Berlinskog procesa u Sofiji novembra 2020, preuzele obavezu sprovođenja mjera sprječavanja klimatskih promena i daljeg zagađenja, održivog energetskog razvoja i zaštite biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane. Zelena agenda za Zapadni Balkan u potpunosti je kompatibilna sa Evropskim zelenim dogovorom i važna je za proces pristupanja EU.

Crna Gora je još 20. septembra 1991. godine u Skupštini usvojila Deklaraciju o ekološkoj državi, a Ustavom iz 1992. u članu 1. definisana je kao demokratska, socijalna i ekološka država, što je proklamovano i Ustavom iz 2007, usvojenim nakon obnove državne nezavisnosti. Crne Gore je odlučna da u potpunosi, uz učešće i posvećenost svih, primijeni ova ustavna opredjeljenja. Crna Gora i region Zapadnog Balkana biće pouzdan partner održive i zelene budućnosti.

Uz želju da Forum doprinese boljem razumijevanju ovog procesa i rezultira konkretnim inicijativama, iskazujem poštovanje učesnicima i organizatoru.

Hvala na pažnji.


Broj čitanja: 259

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora