23.04.2021.


Autorski tekst ranijeg Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović objavio je 21. aprila 2021. godine autorski tekst u Global Times-u, analizirajući inicijativu Pojas i put i crnogorska iskustva u saradnji sa kineskim kompanijama angažovanim u izgradnji crnogorskog autoputa.

Optuživanje Kine za stvaranje ’dužničke zamke’ Crnoj Gori neutemeljeno

Vlade Crne Gore iskazala je očekivanje da joj Evropska unija pomogne u vraćanju kredita za autoput kineskoj EXIM banci. Ovo je izazvalo brojne optužbe medija (a ne samo njih) za globalno važnu kinesku Inicijativu pojasa i puta. Brojni mediji obnavljaju, pa i jačaju, kritiku ovog projekta, neosnovanim optužbama za navodnu namjeru “dužničke zamke". Neosnovano se tvrdi da Crna Gora može postati ekonomski zavisna od Kine, stvarajući prostor političkog uticaja i zavisnosti.

Ocjenjujući ove optužbe neutemeljenim, već sam saopštio mišljenje o vrijednosti Inicijative pojasa i puta. Ova Inicijativa je globalno vrijedna, afirmiše multilateralizam, i šansa je za jačanje regionalne povezanosti i razvojna prilika za države koje su joj se pridružile.

Inicijativu pojasa i puta Predsjednika NR Kine Xi Jinpinga smatram velikom prilikom za države učesnice da iskoriste atraktivne i povoljne finansijske aranžmane. Na taj način daje se impuls razvoju strateški važnih infrastrukturnih projekata, unapređuje regionalna povezanost, uz posebno vrednovanje multilateralizma, i intenzivira ekonomska, kao i saradnja u brojnim drugim oblastima.

NR Kina je preko svojih banaka osigurala najpovoljnije i najkonkurentnije kredite, ponudila ugledne izvođače i dala mogućnost domaćim podizvođačima da učestvuju u tim projektima. Kroz kineske kredite i izvođače, i lokalne podizvođače, ova Inicijativa je sjajna prilika za ekonomski i ukupni razvoj.

Siguran sam da je Crna Gora prepoznala i pravilno iskoristila ove benefite. Za realizaciju najvažnijeg projekta putne infrastrukture, autoputa koja povezuje njenu obalu sa sjevernom regijom, do granice sa Srbijom, Crna Gora je odabrala kredit od kineske EXIM banke. Istovremeno je za izvođača izabrala renomiranu Kinesku korporaciju za ceste i mostove CRBC. Ove kineske kompanije nijesu bile ni prve, ni jedine s kojima je crnogorska Vlada pregovarala.

Crna Gora je decenijama bila zainteresovana za izgradnju ovog autoputa, s pravom ga tretirajući "projektom vijeka". Autoput će povezivati Bar, najveći crnogorski primorski grad i luku, sa glavnim gradom Srbije Beogradom, najvećim i ekonomski najsnažnijim gradom Zapadnog Balkana. Ovaj autoput će omogućiti najbolju saobraćajnu povezanost, ali i bolju ekonomsku i ukupnu saradnju Crne Gore i Srbije. Takođe, ojačaće povezanost građana Crne Gore i Srbije i potvrditi bliskost dviju prijateljskih država.

Imajući u vidu stratešku važnost projekta, Crna Gora se pažljivo pripremala njegovu realizaciju. Odlučila je najprije izgraditi najvažniju, najsloženiju i najskuplju dionicu. Ona povezuje crnogorski Glavni grad Podgoricu sa Mateševom, mjestom na sjeveru Crne Gore, tj. centralnu i sjevernu Crnu Goru. Izgradnjom ovog dijela autoputa omogućiće se brži razvoj sjeverne regije koja ima ogromne prirodne resurse, a čija je valorizacija ograničena neadekvatnom saobraćajnom povezanošću. Ova dionica autoputa zaustaviće unutrašnju migraciju sa sjevera u razvijenije, srednju i južnu regiju, i stvoriti preduslove za povratak onih koji su napustili državu u potrazi za boljim ekonomskim okruženjem. Uz to, postojeću cestu dugu preko 70 km zamijeniće moderni autoput sa punom saobraćajnom sigurnošću.

Važno je naglasiti da se postojeća magistrala nalazi u prekrasnom kanjonu, ali je izuzetno opasna i s pravom poznata kao "magistrala smrti". Zato osim ekonomskih i demografskih razloga, ovaj autoput ima i važnu sigurnosnu dimenziju.

Da bi osigurala finansiranje i izgradnju ovog autoputa, Vlada Crne Gore prihvatila je inicijativu, tada vodeće, građevinske kompanije za izgradnju puteva i mostova iz susjedne i prijateljske Hrvatske, koja je ponudila da osigura i finansiranje. Bila je to i prilika za jačanje i intenziviranje ukupnih odnosa dvije države. Ali ova kompanija nije mogla ispuniti standarde i obezbijediti sredstva, pa je Vlada Crne Gore pažljivo i odgovorno započela sa potragom novog partnera za finansiranje i izgradnju ovog velikog, ne samo infrastrukturnog projekta.

Izdvajajući 15% za finansiranje iz državnog budžeta, Vlada Crne Gore istovremeno je tražila zajam za ostatak neophodnnih sredstava. Nakon provjere svih mogućnosti i ponuda, regionalnih i globalnih kompanija i njihovih banaka, izabrana je kineska EXIM banka i CRBC kao izvođač radova. Uslovi koje je EXIM banka nudila bili su ubjedljivo najpovoljniji i nijedna banka ili finansijska organizacija nije bila u mogućnosti da ponudi slične. CRBC je kao izvođač radova, uz lokalne podizvođače, gotovo završio izgradnju ove dionice autoputa. Autoput se gradi na jednom od najizazovnijih prostora za gradnju u cijeloj Europi.

Autoput će biti dat na korišćenje za manje od godine, i započeće sa obezbjeđivanjem svih navedenih pogodnosti.

Nažalost, umjesto pregovora za nastavak izgradnje novih, kraćih i jeftinijih dionica, u Crnoj Gori i izvan nje, pokrenuto je pitanje navodne kineske "dužničke zamke".

Pitanje kineske "dužničke zamke" iz nekoliko je razloga neutemeljeno.

Prvo, bez obzira što je dug oko 1/3 crnogorskog godišnjeg BDP-a i 1/3 ukupnog crnogorskog duga, sasvim je sigurno da ga Crna Gora može otplatiti. Redukovane ekonomske aktivnosti, smanjenje prihoda uzrokovano ekonomskim padom (najviše u turizmu), bi uticalo na realizaciju tekućih investicija, ali sigurno ne bi ugrozilo likvidnost budžeta i odgovornost Crne Gore kao pouzdanog partnera bankama i finansijskim institucijama. Radi nastavka tekućih projekta kroz takozvani kapitalni budžet, bilo je opravdano od EXIM banke tražiti poboljšanje uslova otplate.

Uz to, Crna Gora i Kine uvijek su imale odnose uzajamnog poštovanja i iskrene saradnje. Bez obzira na veličinu i broj stanovnika, NR Kina je uvijek pokazivala veliko poštovanje prema Crnoj Gori. To nije samo posljedica dosljednog poštovanja politike "Jedne Kine" od strane Crne Gore i njene multilateralne posvećenosti, već i nivoa međudržavne saradnje. Ponosan sam da sam kao Predsjednik Crne Gore doprinio jačanju naših odnosa, naročito u saradnji sa Konfučijevim Institutom i afirmaciji tradicionalne kineske medicine u Crnoj Gori.

Konačno, ne sumnjam da će velika i moćna EXIM banka podržati Crnu Goru u pružanju povoljnih uslova za otplatu kredita u vremenu pandemije COVID-19 i njenih teških posljedica. Ne sumnjam u pozitivan stav EXIM banke, ne samo zbog gore spomenutog, već i zbog razbijanja neutemeljene predrasude "dužničke zamke" povezane s velikom i važnom Inicijativom Pojasa i puta. Crna Gora ne želi i nije zaslužila da bude dio takve predrasude.


Broj čitanja: 344

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora