27.03.2021.


Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na video konferenciji o Balkanskom i Korejskom poluostrvu
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na video konferenciji o Balkanskom i Korejskom poluostrvu, u organizaciji Federacije univerzalnog mira (UPF). Pored ranijeg predsjednika Vujanovića, panelisti na video konferenciji su bili: Alfred Mojsiu, raniji predsjednik Albanije, Ho-Jin Li, vršilac dužnosti predsjednika koreanske Asocijacije Ujedinjenih nacija, Hjung-Suk Kim, bivši pomoćnik ministra za ujedinjenje Koreje i Hung-Sun Park, profesor i ekspert u oblasti Ujedinjenih nacija. Moderator događaja bio je Lufti Derviši, direktor Transparency International Albania. U svom obraćanju, raniji Predsjednik Filip Vujanović izjavio je sljedeće:

Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Federacija univerzalnog mira (UPF) u kontinuitetu je pomogala prevazilaženje izazova regiona Zapadnog Balkana, pa je zadovoljstvo učestvovati na ovoj konferenciji. Posebno su važni napori UPF za trajno pomirenje, ne samo na Balkanu i Korejskom poluostrvu, već i globalno.

Tema današnjeg vebinara je veoma značajna zbog iskustava Balkanskog i Korejskog poluostrva u postizanju trajnog mira i stabilnosti. Ova su iskustva bogata i različita zbog istorijske, demografske, ekonomske, geografske, ideološke, religijske i druge različitosti ova dva poluostrva.

Svakako da razlike među državama Balkanu višestruko nadmašuju one između Južne i Sjeverne Koreje. Ključna je i najsnažnija razlika dvije države Korejskom poluostrvu je ideološka i nema regiona u međunarodnoj zajednici u kome je ona tako i toliko izražena.

Bez obzira na razlike, dva poluostrva imaju najmanje tri sličnosti koje utiču na njihovu sadašnjost i budućnost.

Prva sličnost je u geostrateškom i geopolitičkom značaju ovih poluostrva na globalnom nivou. U novijoj istoriji Balkansko i Korejsko poluostrvo bili su interesna sfera najvećih svjetskih sila. Ranije,SSSR, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, a sada prvenstveno NR Kine i Sjedinjenih Država, a donekle i Rusije. Danas je Korejsko poluostrvo jedan od ključnih ekonomskih partnera i SAD-a i NR Kine, Južna Koreja jedan je od najvećih digitalnih i ekonomskih globalnih sila, a u obje države su stacionirane jake bezbjednosne snage radi očuvanja mira. Balkan je, s druge strane, istorijski gledano, oduvijek bio raskrsnica Istoka i Zapada, hrišćanstva i islama, Evrope i Azije. Sada od Balkana često značajno zavisi stabilnost evropskog kontinenta.

Druga sličnost je težak i tragičan XX vijek obilježen ratnim razaranjima, podjelama i velikim ljudskim žrtvama i stradanjima. Početkom XX, vijeka Koreja je bila okupirana od Japana, nakon čega se na tom prostoru vodio Rusko – Japanski rat, poslije koga se Koreja borila za nezavisnost. Na Balkanu je bilo pet ratova. Dva Balkanska, Prvi i Drugi svjetski rat i rat tokom raspada bivše Jugoslavije..

Korejsko poluostrvo u ratu s početka 50-tih godina podjeljeno je na dvije države, a u ratu je stradalo više od 2,5 miliona ljudi, uz masovna razaranja od kojih se Korejsko poluostrvo još oporavlja. Dok je rat između Južne i Sjeverne Koreje posledica ideoloških diskrepanci istog naroda i različitih geopolitičkih interesa najvećih sila tog vremena, rat tokom dezintegracije bivše Jugoslavije pokrenut je i vođen na talasima ekstremnog nacionalizma koji je uvjek i svuda donosio nesreće. Taj rat je ostavio dubok trag na odnose država Zapadnog Balkana, a njegova zaostavština usporava iskreno i trajno pomirenje. Jednako tako, ovi sukobi su ostavili nesagledljive posljedice na ekonomski i ukupni društveni razvoj, na ljudska prava i slobode ali i odnose među državama Zapadnog Balkana. Poremećenost odnosa, različiti nivo ljudskih prava i različiti ekonomski i ukupni razvoj karakterišu i odnose Južne i Sjeverne Koreje.

I treća, možda i najznačajnija sličnost ova dva globalno važna regiona je njihova potreba za trajnim mirom. Iskustvo i istorija opominju i Balkan i Koreju da rat nije sredstvo za rješavanje otvorenih pitanja i nesuglasica, već da on samo doprinosi razaranjima, produbljivanju problema i velikim ljudskim žrtvama. Nedavna prošlost i bolna istorijska iskustva, kako na Balkanu, tako i na Korejskom poluostrvu, najbolji su pokazatelj neophodnosti mira kao najviše vrijednosti. Mir i pomirenje, nije lako dostići, ali je nužno insistirati na njemu i promovisati ga. Nadam se da će i ova konferencija tome doprinjeti.

Hvala na pažnji.


Broj čitanja: 358

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora