19.11.2020.


Raniji Predsjednik Crne Gore na video konferenciji o Zapadnom Balkanu
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na video konferenciji posvećenoj odnosima na Zapadnom Balkanu, u ko-organizaciji Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku, međunarodnog centra Nizami Gandžavi i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti. Pored ranijeg Predsjednika Crne Gore, na konferenciji su učestvovali i Zlatko Lagumdžija, raniji predsjednik Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Mirko Cvetković, raniji predsjednik Vlade Srbije, Džon Konorton, sekretar Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku i Metju Nimec, raniji specijalni izaslanik američkog predsjednika Bila Klintona za medijaciju u sporu o imenu između Grčke i Sjeverne Makedonije. Moderatorka video konferencije bila je Suzan Eliot, predsjednica i direktorka Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku.

Teme video konferencije bile su sudbina Mini Šengen inicijative u svijetlu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan predstavljenog u oktobru, kao i konkretni predlozi za saradnju u narednom periodu između država regiona Zapadnog Balkana na putu evropske integracije.

U odnosu na prvu temu video konferencije i sudbinu inicijative Mini Šengen, raniji predsjednik Filip Vujanović je konstatovao da je ideja Mini Šengena prošlost i da je postala nepotrebnom nakon posljednjeg Samita država Zapadnog Balkana u Sofiji, organizovanog u okviru Berlinskog procesa, uz kopredsjedavanje Bugarske i Sjeverne Makedonije. Odnos Evropske unije prema Zapadnom Balkanu dobio je jasne i snažne okvire kroz inicijativu Berlinskog procesa. Ova inicijativa pokrenuta je u avgustu 2014. godine od strane njemačke kancelarke Angele Merkel. Mjesec dana ranije, ona je učestvovala na Samitu Brdo – Brioni inicijative u Hrvatskoj, u okviru kojeg su predsjednici država Zapadnog Balkana, Hrvatska i Slovenija iskazali jasno očekivanje za snažnijom i konkretnijom podrškom Evropske unije Zapadnom Balkanu.

Nakon višegodišnje saradnje i brojnih samita lidera država Zapadnog Balkana i EU, Berlinski proces je dobio jasno usmjerenje na Samitu u Sofiji, 10. novembra 2020. Na tom Samitu usvojene su dvije Deklaracije: o Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelena agenda za Zapadni Balkan. Obavezom konstituisanja Zajedničkog regionalnog tržišta, lideri država Zapadnog Balkana obavezali su se na zajednički trgovinski, digitalni, investicioni, inovacioni i industrijski prostor. Ovim se olakšava i ubrzava slobodno kretanje ljudi i promet kapitala, roba i usluga uz prednost digitalne povezanosti. Sve ove vrijednosti su stavljene u funkciju saniranja posljedica pandemije COVID-19. Uz Deklaraciju je prihvaćen i Akcioni plan za njeno sprovođenje sa utvrđenim obavezama i rokovima. Crna Gora će sigurno biti pouzdan partner poštovanja ovih kapitalno važnih sporazuma EU i Zapadnog Balkana.

Može se konstatovati da je zahvaljujući Berlinskom procesu i Evropskoj uniji prihvaćena obaveza konstituisanja Zajedničkog regionalnog tržišta, koje obuhvata sve ono što je bila ambicija Mini Šengena, opredjeljujući mnogo širi sadržaj saradnje od onog koji je predviđao Mini Šengen. Inicijativa Mini Šengen imala je dobar cilj - snažnije regionalno povezivanje država Zapadnog Balkana, ali loš način za realizaciju tog cilja, jer je, na jednakom nivou i odmah, morala uključiti Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Zaključujući prvi dio diskusije, raniji predsjednik Filip Vujanović konstatovao je da je konstituisano Zajedničko regionalno tržište dobar okvir i snažna šansa za dalje regionalno povezivanje.

Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ukazao je na brojne mogućnosti koje za implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta pruža nedavno predstavljeni Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije. Ovaj plan predstavlja dobru priliku za poboljšanje regionalne saradnje na svim poljima, prvensveno kroz bolju infrastrukturnu i energetsku povezanost, koja uz digitalnu transformaciju predstavlja ključni segment unapređenja biznis ambijenta na Zapadnom Balkanu i šansu za privlačenje stranih investicija.

Govoreći o evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Crne Gore i regiona, raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović podsjetio je da je Crna Gora kredibilan član NATO-a i da je najviše odmakla na putu ka članstvu u EU, sa svim otvorenim i tri privremeno zatvorena poglavlja. Kazao je i da projekat Evropske unije ne može biti uspješno zaokružen bez Zapadnog Balkana. Kao ključne elemente za snaženje evropske perspektive Zapadnog Balkana i unapređenje regionalnih odnosa raniji predsjednik Filip Vujanović prepoznao je potrebu ispunjenja prethodno dogovorenih obaveza i bolji nivo realizacije ugovorenih projekata, i zaključio da se upravo pitanjima projektne implementacije u kontekstu jačanja regionalne saradnje u narednom periodu mora proaktivnije pristupiti.


Broj čitanja: 505

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora