08.10.2020.


Raniji Predsjednik Crne Gore na 23. Evroazijskom Ekonomskom Samitu
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je 8. oktobra 2020. godine na 23. Evroazijskom ekonomskom samitu, u organizaciji Marmara fondacije iz Turske. Ovogodišnji Samit održan je online, a raniji predsjednik je u svom izlaganju, na panelu ’Savremeni pronicljivi čovjek - Nova ravnoteža moći, poštovanje i upravljanje’, saopštio:

Uvaženi dr Suver,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Prije svega, želio bih izraziti svoje najveće poštovanje Marmara Fondaciji i njenom predsjedniku dr Akanu Suveru i poželjeti uspjeh ovom Samitu.

Suočavajući se s novom stvarnošću uzrokovanom pandemijom virusa Covid-19, iskoristio bi ovu priliku da ukažem na važnost brojnih i različitih aktivnosti koje je Marmara fondacija organizovala prethodnih mjeseci kako bi podigla svijest o borbi protiv ove pademije.

Ovaj Samit je dobro polazište za otvorenu raspravu. Uvjeren sam da će paneli imati zaključke korisne za prevladavanje izazova s kojima se svijet suočava u ovoj pandemiji.

Tema ovog Samita je svijet nakon koronavirusa i ravnoteža moći u globalizaciji, partnerstvo i upravljanje. Da bi razmišljali o budućnosti čovječanstva nakon koronavirusa, moramo se suočiti sa sadašnjosću i učiniti sve da se savlada ova užasna pandemija. Nažalost, hiljade života je izgubljeno, milioni su u opasnosti od virusa i treba učiniti sve da se sačuvaju ljudski životi.

Kritika međunarodnim organizacijama je veoma izražena, ali nam je pandemija nesumnjivo pokazala da je njihova uloga u našem globalnom društvu nezamjenljiva. Potrebne su nam jake Ujedinjene nacije da bi uspješno globalno djelovali. U prevladavanju pandemije potrebna nam je snaga i jedinstvo Svjetske zdravstvene organizacije. Potrebna nam je podrška Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kako bismo pomogli nacionalnim ekonomijama da se oporave i obezbijede fiskalnu stabilnost.

Ove međunarodne organizacije takođe su nam neophodne u borbi protiv siromaštva, klimatskih promjena, zaštiti ljudskih prava, afirmaciji demokratije, mira i sigurnosti – u osnovi, za sve vrijednosti našeg života.

S obzirom na to, ovo ne smije biti vrijeme samostalnog djelovanja i uskih nacionalnih interesa, već globalnog partnerstva za opšte dobro. Tokom posljednjih 70 godina, kontinuirano izgrađujemo snažno, povezano i efikasno globalno društvo koje će biti garant razvoja.

Crna Gora je, od početka pandemije, slijedila preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Kako bi sarađivala u svim aktivnostima, Vlada Crne Gore osnovala je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. Kroz ovo tijelo obezbijeđena je vrlo uspješna saradnja sa brojnim državama i organizacijama u borbi protiv virusa. EU, Kina, SAD, Turska su među organizacijama i državama partnerima koje su nam pomogle u borbi protiv pandemije.

Kao što je konstatovano, još je rano razmišljati o svijetu nakon pandemije, ali uvjeren sam da će ovaj virus ubrzati proces reformi u mnogim svjetskim organizacijama.

Moramo još jednom pružiti priliku međunarodnoj solidarnosti, jedinstvu i saradnji koja će nas dovesti do održive budućnosti i napretka. Bez obzira koliko su snažni naši nacionalni interesi, ekonomije i regionalna saradnja, Covid-19 nam je pokazao koliko neophodno i nezamjenjivo globalno djelovanje.

Hvala na pažnji.


Broj čitanja: 508

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora