30.07.2020.


Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na video konferenciji o Zapadnom Balkanu
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je 30. jula 2020. na video konferenciji Zapadni Balkan: Suočavanje sa istorijskim izazovima i korišćenje potencijalnih prilika. Video konferenciju organizovala je Federacija univerzalnog mira (UPF), a pored ranijeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića panelisti su bili i raniji predsjednik Albanije Alfred Mojsiu, ranija v.d. predsjednica Srbije Nataša Mićić i raniji predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu. U svom obraćanju, raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je saopštio:

Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Iskazujem zahvalnost UPF-u za organizaciju ove konferencije i posvećenost Zapadnom Balkanu, njegovim izazovima i odabiru najbolje budućnosti.

Živimo u vremenu u kome konferencije, posvećene bilo kojoj temi, treba da istaknu aktuelnu pandemiju Covid-19. Izražavajući žaljenje zbog gubitka stotina hiljada života, zbog milona oboljelih i onih koji su u opasnosti od pandemije, saopštimo uvjerenje da će je čovječanstvo savladati. Da će, takođe, prevazići ogromne ekonomske gubitke izazvane pandemijom, ali i iskoristiti sva iskustva pandemije da se zaštiti od svih globalnih izazova.

Pandemija Covid-19, jednako kao i globalni problemi održivog razvoja i zaštite od klimatskih promjena, potvrdili su nezamjenljivu ulogu multilateralizma. Koliko god da su pojedine države velike i moćne, koliko god da su pojedini regioni važni i uticajni, globalno partnerstvo i saradnja nemaju alternativu. Zato i globalne organizacije dobijaju na posebnoj vrijednosti, treba ih jačati i razvijati. Aktuelna pandemija je pokazala značaj Svjetske zdravstvene organizacije čije vrijednosti treba afirmisati, a slabosti otklanjati. Svi globalni problemi i izazovi potvrdili su vrijednost UN i potrebu da se obezbijedi veća efikasnost ove najvažnije globalne organizacije.

Sve ove globalne interese države Zapadnog Balkana moraju prihvatiti, a istorijska iskustva koristiti kao pouku za budućnost. Istorijska iskustva Zapadnog Balkana su i brojna i bolna. U prošlom vijeku region Zapadnog Balkana je prošao kroz dva balkanska, dva svjetska rata i užasni rat tokom raspada bivše Jugoslavije.

Istorija Zapadnog Balkana potvrđuje da mir nema alternativu. Potvrđuje da je dijalog najbolji način rješavanja otvorenih pitanja. Potvrđuje da su saradnja i partnerstvo uslov i garancija razvoja država Zapadnog Balkana i regiona u cijelini.

Svakako da je posebna vrijednost Zapadnog Balkana članstvo Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije u NATO alijansi, odlučnost Kosova da bude dio te Alijanse i članstvo Srbije i Bosne i Hercegovine njenom programu Partnerstva za mir.

Takođe je za Zapadni Balkan kapitalno vrijedna odlučnost država regiona da budu članice EU. Crna Gora je otvorila sva pregovaračka poglavlja. Srbija je otvorila šesnaest poglavlja, Sjeverna Makedonija i Albanija čekaju zeleno svijetlo da bi otpočele pristupne pregovore, Bosna i Hercegovina preduzela je neophodne korake u cilju dobijanja statusa kandidata za članstvo, a Kosovo pokazalo jasnu spremnost za evropske integracije. Zapadni Balkan nema puni prosperitet bez EU, niti je EU cjelovita bez Zapadnog Balkana.

Uz evropske i evroatlantske integracije, države Zapadnog Balkana trebalo bi da pojačaju regionalnu saradnju – saradnju u oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture nauke, istraživanja i inivacija. Na to su se obavezale sporazumom sa EU, ali i brojnim regionalnim sporazumima i inicijativama. Među njima su najvažnije Berlinski proces, CEFTA i Proces saradnje Jugoistočne Evrope. Ali na to ih, prije svega i iznad svega, obavezuju pojedinačni i zajednički interes.

Na kraju, radi isticanja važnosti saradnje država Zapadnog Balkana osnovan je Podgorički klub, čiji su članovi učesnici ove konferencije. Članovi Kluba su raniji predsjednici i premijeri država Zapadnog Balkana i Hrvatske i Slovenije. Snažno podstičemo evropsku integraciju regije, istovremeno se zalažući za potrebu regionalne saradnje kroz jačanje veza u područjima od zajedničkog interesa. Odlučno ćemo nastaviti promovisati navedene vrijednosti i potrebu za saradnjom i dobrosusjedstvom. Uvjeren sam da budućnost Zapadnog Balkana podrazumijeva dublju povezanost i afirmaciju evropske i evroatlantske integracije.

Hvala na pažnji!


Broj čitanja: 626

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora