05.03.2020.


Sarajevo: Raniji predsjednik Crne Gore na Ekonomskom forumu BiH
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na Ekonomskom forumu BiH 2020. U svom obraćanju na panelu posvećenom ciljevima održivog razvoja i novom narativu za Zapadni Balkan 2030 raniji predsjednik Vujanović je saopštio:

Inicijalni razlog formiranja Podgoričkog kluba je bila podrška evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji Zapadnog Balkana u oblastima koje su definisane strateškim dokumentima EU za naš region (Kredibilna strategija za Zapadni Balkan 2018, Deklaracija iz Sofije maj 2018.). To su oblasti: ekonomija, obrazovanje, kultura, nauka i istraživanje. Kroz ispunjavanje ovih ciljeva, Podgorički klub se čvrsto opredijelio i za afirmaciju Agende održivog razvoja UN 2030 i Strategiju 2020 Savjeta za regionalnu saradnju Procesa saradnje Jugoistočne Evrope.

Svojim programskim ciljevima, misijom i vizijom djelovanja, sublimiranim kroz koncept djelovanja „Novi narativ Zapadnog Balkana – Vizija 2030“, aktivnosti Podgoričkog kluba u potpunosti su okrenute budućnosti. Cilj kluba je da se kroz iskustvo članova učini odlučan iskorak i da se region oslobodi tereta prošlosti, koju je ovaj prostor dovoljno dugo živio i, nažalost, često bio njenim taocem.

Kroz nešto više od godinu dana djelovanja, Podgorički klub je kroz konkretne aktivnosti dao puni doprinos evropskoj integraciji. U Skoplju je, u junu 2019. održana Regionalna konferencija “EU Proširenje na raskršću”, kada smo pozvali Evropsku uniju na poštovanje „pravila igre“ u integracionom procesu i otvori pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Prethodno je, aprila 2019. u Ulcinju, u saradnji Podgoričkog kluba i Ministarstva nauke Crne Gore održan Forum „Nauka i inovacije Vizija 2030 za Zapadni Balkan“. Osim što su predstavljeni najbolji modeli saradnje u oblasti nauke, u završnim riječima i preporukama upućena je snažna podrška osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST). Institut ima za cilj najsavremeniju kancer terapiju i biomedicinska istraživanja protonima i težim jonima, a Memorandum o pretpostavkama za njegovo formiranje potpisan je na Samitu Berlinskog procesa u Poznanju, 3 mjeseca nakon ulcinjskog Foruma.

Kroz podršku regionalnoj saradnji i sinhronizovanom djelovanju prema međunarodnoj zajednici, Zapadni Balkan jača svoju vidljivost i kredibilitet na međunarodnom planu. Pored toga, brže i efikasnije može odgovoriti izazovima na putu evropske integracije, a jednako tako i izazovima iz Agende UN 2030. Rezimirano, Podgorički klub djeluje u tri pravca, i to na regionalnom, evropskom i globalnom.

Analize usklađenosti procesa evropske integracije i ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 upravo pokazuju visok stepen komplementarnosti ova dva procesa. Čak 109 od 169 zadataka održivog razvoja, sadržanih u 17 ciljeva, povezani su sa evropskom integracijom. Dodamo li na to da je prioritet svakog strateškog dokumenta EU posvećenog integraciji Zapadnog Balkana podrška regionalnoj saradnji, zaključak je da Podgorički klub objedinjuje ova tri procesa i njihov je aktivan promoter. Samo prethodno navedene aktivnosti koje je organizovao Podgorički klub, na posredan ili neposredan način mogu se povezati sa najvećim brojem ciljeva održivog razvoja.

Nažalost, praksa nam pokazuje da u pojedinim oblastima sporo učimo iz grešaka učinjenih u prošlosti. Situacija na Zapadnom Balkanu daleko je od idealne. Politički dijalog nije na odgovarajućem nivou, ekonomska saradnja prioritet je samo na papiru i zavisi isključivo od političke volje, nepovoljni demografski indikatori i odliv mozgova veoma zabrinjavaju i traže hitnu akciju, a države Zapadnog Balkana se, umjesto regionalnoj saradnji, sve više okreću sebi i izolacionizmu. Ne griješe ni oni koji kažu da dio odgovornosti za aktuelni momenat snosi i EU ili međunarodna zajednica. Ipak, potrebno je da konačno krenemo od sebe i uzmemo budućnost u svoje ruke. Neophodno je da upravo kroz ostvarivanje ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030, iskrenu želju za reformom i evropskom integracijom i snažnom podrškom saradnji na regionalnoj ravni, kreiramo novi narativ i oblikujemo Zapadni Balkan u korist i za dobrobit ljudi, prosperiteta, planete, partnerstva i mira (Pet dimenzija Agende održivog razvoja UN).

Na kraju, upravo ovdje u Sarajevu imamo najbolje dokaze i šta nam donose i bliskost i suživot i sukobi i udaljenost. Osnivač Sarajeva i regionalni velikan Isa beg Ishaković prije gotovo šest vjekova svojim vakufima u našem regionu pozvao je na solidarnost, prijateljstvo i povezivanje, na bliskost svih radi dobra svih.

Upravo Sarajevo daje simboličku poruku vrijednosti zajedništva sa crkvom – pravoslavnom i katoličkom, džamijom i sinangogom u najužem centru grada. Simbolikom koja pokazuje da i civilizacije i vjere i baštine imperija mogu i moraju da budu zajedno za dobro svih. Konačno, u državi koje više nema, Sarajevo je bilo i dokaz višedecenijskog bratstva i jedinstva po kome smo na planetarnom nivou bili vrijedan primjer sklada i suživota.

Ali, istovremeno i nažalost, Sarajevo je bilo dio pet ratova prošlog vijeka, od kojih je jedan – Prvi svjetski rat ovdje i počeo, a posljednji, u tragičnom raspadu bivše države, imao najtragičnije posljedice.

Zato Sarajevo snažno poručuje – sarađujmo i budimo bliski. To nam garantuje i mir i suživot. To nam garantuje poštovanje svih pet dimenzija Agende UN održivog razvoja 2030. To nam garantuje jasan put evropskih integracija. Sa novim narativom za Zapadni Balkan, koji će biti utemeljen na njegovim pravim i trajnim vrijednostima, obezbijedićemo drżave i društva kakav ovaj region po svojim vrijednostima i zaslužuje.


Broj čitanja: 582

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora