22.01.2020.


Raniji Predsjednik Crne Gore u Atini
Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na XX Sastanku visokog nivoa u Atini koji je bio posvećen klimatskim promjenama i njihovom uticaju na kulturno nasledje na mediteranu. Govoreći na panelu o promjenama paradigme u politici, biznisu i društvu u narednoj dekadi istakao je vrijednost globalizma i kritiku antiglobalizma izmedju ostalog navideći:

Izazovi i mogućnosti naredne decenije bit će isti kao i prethodnih decenija. Sigurno će postojati izazovi i obveze očuvanja globalizma protiv anti-globalizam koji nikada nije bio bezazlen.

Iskustvo je pokazalo da će ti izazovi i opasnosti i dalje postojati što dodatno i snažno mobilizira sve države da potvrdjuju vrijednost globalizma.

Istorinajjači i najuspješniji odgovor na anti-globalizam bilo je formiranje Ujedinjenih nnaciha ,kako bi se spriječilo da se tragične posljedice Drugog svjetskog rata ponove.

Zato je glavna misija UN-a očuvanje međunarodnog mira i stabilnosti, ali i promocije i zaštite ljudskih prava, jačanje socijalnog i ekonomskog razvoja, zaštita okoline i pružanje humanitarne pomoći u prirodnim katastrofama.

Otkako je UN dominirao globalizmom, njegova misija je ispunjena. Međutim, misija je bila ugrožena kad su dominirali interesi pojedinih država, posebno najbogatijih i najmoćnijih.

Ako se uzme u obzir uspjeh UN-a u projektima tokom posljednjih decenija poput Milenijumskih ciljeva, Agende UN-a za održivi razvoj 2030 i Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, tada se mora ustvrditi da globalizacija i misija UN-a nemaju alternativu.

Također treba napomenuti da je protekla dekada svjedočila antiglobalne politike i težnje. Svjedočilo je stavljanju interesa vlastite zemlje na prvo mjesto, istovremeno ugrožavajući globalne interese i ciljeve.

Najava da se odustaju od globalnih dostignuća UN-a, poput klimatskih sporazuma, primjer je anti-globalizacije.Vrlo je opasan primjer jer ugrožava jednu od najvažnijih globalnih potreba - zaštitu zdravlja ljudi.

Stoga je dužnost svih čelnika koji imaju veći ili manji utjecaj civilnih organizacija koje djeluju na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, kao i medijske zajednice, da promovišu i štite globalizam.

Naravno, protekla decenija imala je uspješne nacionalne i regionalne politike koje su bile ispunjene univerzalnom vrijednošću, humanošću i solidarnošću.Njihove države trebaju biti ponosne i vrednovane kao primjer koji treba slijediti.

Promocija i zaštita globalizma ne znači da UN ne treba reformirati. Naprotiv. Reforma UN-a mora biti što prije kako bi se osigurali snažnije i utjecajnije UN.

S druge strane, globalizam treba promovirati i kroz misije drugih globalnih organizacija. Trgovina je globalno najbolje zaštićena efektivnim djelovanjem Svjetske trgovinske organizacije. Takođe,ne postoji bolji način zaštite zdravlja ljudi od aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije. Sve druge globalne organizacije svojim uspjehom donose dobru čovječanstva.

Svojim djelovanjem u globalnim organizacijam Crna Gora je pokazala odgovornost članstva i pouzdanost partnerstva uz punu privrženost globalnim ciljevima i vrijednostima.

Uvjeren sam da će naš XX. Sastanak na visokom nivou promovisati vrijednosti globalizacije i snažno ukazati na opasnosti od anti-globalizacije.

Hvala na pažnji


Broj čitanja: 647

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora