09.12.2019.


Mostar: Raniji Predsjednik Crne Gore na panelu

Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je, 9. decembra 2019. godine, u Mostaru, na panel diskusiji na temu "Vizija 2030. - Kuda idemo?", u sklopu "Sarajevofesta – Umjetnost i politika", pod pokroviteljstvom sarajevskog East West centra. Pored ranijeg predsjednika Crne Gore, na panelu su učestvovali i raniji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivša v.d. predsjednica Republike Srbije Nataša Mićić i bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

Raniji crnogorski Predsjednik u prvom dijelu panela, čestitajući organizatorima na uspješnom povezivanju umjetničke i političke dimenzije u funkciji realizacije dijaloga i mira, naglasio je da je budućnost regiona članstvo u Evropskoj uniji. Države Zapadnog Balkana trebalo bi da budu čvrsto opredijeljene ispunjenju ovog cilja, prevashodno promjenom narativa koji se do sada dominantno bavio prošlošću, nedovoljno posvećen sadašnjosti i budućnosti. Promjena dosadašnjeg narativa vodi u održivu budućnost zapadnobalkanske šestorke, koja bi trebalo da bude oslonjena na relevantna dokumenta Evropske unije - prije svih Kredibilnu strategiju za proširenje i Deklaraciju iz Sofije, usvojenu u okviru bugarskog predsjedvanja Savjetom EU. Posebno je naglasio negativan efekat da ne otpočne proces pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije. Na ovaj način upućena je loša poruka i poljuljano povjerenje u proširenje, koje je jedan od fundamentalnih principa na kojima EU počiva. Zaključujući da evropska integracija Zapadnog Balkana nema alternativu, Vujanović je predstavio i aktivnosti Podgoričkog kluba, koji okuplja ranije šefove vlada i država regije, koji afirmišu regionalnu saradnju i u funkciji su evropskog puta Zapadnog Balkana.

Drugi dio panela raniji predsjednik Filip Vujanović iskoristio je da crnogorsko iskustvo predstavi kao kvalitativan modalitet uspješnog suočavanja sa prošlošću i rješavanja najtežih otvorenih pitanja, dijalogom i uvažavanjem realnosti. Posebno je naglasio vrijednost članstva Crne Gore u NATO-u, liderstvo u procesu evropske integracije, i učešća u nizu regionalnih mehanizama saradnje, koji upravo predstavljaju ključ za prosperitet Regiona u cjelini. Raniji predsjednik je, na kraju, uputio poruku da razvoj i unapređenje kvaliteta života i suživota na ovom prostoru nije u sukobljavanju povodom različitog doživljaja prošlosti, već u upućenosti jednih na druge kroz saradnju, međusobnu podršku, poštovanje i njegovanje različitosti, stvarajući na taj način jasnu viziju prosperiteta i kvalitetnog suživota.

Po okončanju diskusije panelisti su odgovarali na pitanja prisutnih. Kroz otvoreni dijalog ukazano je na probleme, ali i njihova potencijalna rješenja, pa je konstatovano i da je do njih moguće doći isključivo kroz međusobno razumijevanje i poštovanje različitosti, proaktivnost i participaciju svih zainteresovanih činilaca političkog života u procesu donošenja odluka, kako na lokalnom, tako i na državnom i regionalnom nivou.


Broj čitanja: 478

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora