01.12.2019.


Gvandžou: Raniji Predsjednik Crne Gore na Internacionalnom forumu u Kini

Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvje u Gvandžou u NR Kini na Internacionalnom forumu posvćenom multilateralizmu i održivom razvoju.

Obraćajući se na sesiju o multilateralizmu i Pariskom sporazumu istakao je:

Gospodine predsjedavajući,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Zaštita od klimatskih promjena i očuvanje zdrave životne sredine važan su proritet medjunarodne zajednice.

Agende UN za održivi razvoj 2030 i njeno implementiranje treba da obezbjedi čovječanstvo univerzalnih vrijednosti. Univerzalnih ljudskih prava, vladavine zakona i isključenja diskriminacije. Ali ova Agenda treba, da jednako, snažno doprinese zaštiti životne sredine.

U zdravoj životnoj sredini u društvu jednakih prava i šanse za sve obezbjedjuje se kvalitetan život .

Već gotovo tri decenije UN uporno i snažno promovišu potrebu sprečavanja klimatskih promjena. Važan , ali ne i dovoljan, bio je Kjoto sporazum iz 1997 godine. Na njegovim temeljima usaglašen je Pariski sporazum koji je u UN 23. aprila 2016 potpisalo 171 država.

Nikada više globalne saglasnost.Nikada više potpisa u jednom danu i nikada više oduševljenja i nade za ukupnu medjunarodnu zajednicu. Ali on je samo osnova za obezbjeđenje velikih i vrijednih ciljeva kojima je posvećen i njegov uspjeh zavisi od njegovog ostvarenja od država koje su ga potpisale.

U ime Crne Gore,kao njen predsjednik, potpisao sam ga sa najvećom odgovornišću. Skupština Crne Gore ga je ratifovala a Vlada i svi subjekti države i društva ga odgovorno sprovode.

Odgovorno i efikasno postupile su brojne države dajući puni doprinos potrebi zajedničkog uspjeha.

Pariski sporazum o klimatskim promjenama, kao prekretnica i Agenda UN 2030 za održivi razvoj, pružaju jedinstven globalni multilateralni okvir za suočavanje sa ozbiljnim izazovima krajnje negativnog utjecaja klimatskih promjena.

Za jačanje ambicija i ubrzanje aktivnosti na sprovodjenju Pariškog sporazuma potrebne su hitne i snažne aktivnosti. Mora se kontinuirano pojačavati sinergije između Agende UN za održivi razvoj 2030 i Pariskog sporazuma da bi se spriječio porast temperature više od 1,5 stepeni C.

Najveća obaveza i najveća odgovornost je na državama koje najviše ugrožavaju životnu sredinu.

Na Kini koja je posvećeno i efikasno pokazala da je značajno unaprijedila kvalitet životne sredine za dobro svojih i gradjana čovječanstva.

Takodje,na SAD,koja nakon Kine najviše ugrožava životnu sredinu. Zvanična politika Amerike na prvom mjestu suprotstavlja se prihvaćenim obavezama iz Pariskog sporazuma.

Ovo ne smije da obeshrabri druge. Naprotiv, u ime interersa svojih građana ali i čovječanstva sve države potpisnice Priskog sporazuma gledaju da ga odgovorno sprovode.

Završiću sa porukom da moramo da budemo zajedno da bi pojedinačno bili jači.

Hvala na pažnji.


Broj čitanja: 615

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora