27.11.2019.


Rim: Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u posjeti Italiji


Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je sa Medjunarodnim institutom Nizami Gandžavi u dvodnevnoj posjeti Rimu. Tokom posjete ovaj Institut, čiji je raniji predsjednik Vujanović član borda, organizovao je u Senatu Italije Sastanak visokog nivoa. Na panelu o energetskim izazovima kaspijskog i mediteranskog regiona raniji predsjednik Vujanović je saopštio:


Poštovani moderatore i panelisti,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Zahvalan sam Nizami Ganžavi Medjunarodnom Institutu za organizaciju ovog panela i za priliku da učestvujem na njemu.

Posjedovanje i kvalitet energije je uslov ekonomske stabilnosti, osnov ekonomskog razvoja i garancija kvaliteta života gradjanja. Pošto regioni i države imaju različitu energesku situaciju saradnja u ovoj oblasti je od izuzetne važnosti i predstavlja bilateralnu, regionalnu i globalnu obavezu.

Od kvaliteta ove saradnje u značajnoj mjeri zavisi kvalitet života gradjana. Energetski razvoj podrazumjeva dijalog, sporazum i saradnju.
Energetski razvoj isključuje nepoštovanje drugoga i primjenu sile. Zato je energetska saradnja dokaz odgovornosti prema sadašnjosti i brige za budućnost.

Saradnja u oblasti energetike nije samo politiki nego i ukupno civilizacijski pristup u čijem centru je briga o kvalitetu života i čovjeka i čovječanstva.

Zahvalan sam NGIC da učestvujem na panele energetske saradnje kaspijske i mediteranske regije jer sam bio na važnoj regionalnoj i interkontinentalnoj konferenciji koja je donjela bitnu odluku za saradnju i energetsku budućnost našeg regiona.

U decembru 2013 godine u Bakuu učestvovao sam na konferenciji na kojoj je ustanovljen jadranski pravac gasovoda iz Kaspijskog mora prema regionu Mediterana. Time se bogatstvo gasa iz izvorišta u Kaspijskom moru nudi kao šansa za rješenje nedostatka gasa na ovom važnom djelu Mediterana.

Jadranski pravac, okviru jadransko jonskog gasovoda ,obuhvata Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i na kraju ove konferencije o tom dijelu gasovoda potpisan je sporazum Crne Gore, Albanije i Hrvatske sa Azerbajdžanom.

Ova konferencija je utvrdila konačnu mrežu ovog interkontinentalnog gasovoda od Kaspiskog mora do Mediterana. To što sam naglasio na toj konferenciji u odnosu na Crnu Goru mislim i sada. To je značajan projekat za Crnu Goru koji nudi energetski izvor koji joj nedostaje. Daje šansu za važan prihod, nova radna mjesta ali i mogućnost da se Crna Gora potvrdio kao energetski hab Zapadnog Balkana.

Takvoj poziciji energetskog haba Crne Gore snažno doprinisi podmorski kabal za prenos elektručne energije izmedju Crne Gore i Italije koji je upravo ovog mjesca stavljen u funkciju. To je vrijedna energetska konekcija Zapadnog Balkana i Italije sa šansom za značajan izvoz električne energije.

Crna Gora je veoma zainteresovana za regionalni dijalog i energetsko povezivanje Zapadnog Balkana smatrajući da je energetska stabilnost važan uslov ukupne ekonomske stabilnosti.

Idejni projekat Jadransko jonskog gasovoda bi trebalo da bude završen do septembra naredne godine. Crna Gora mu daje maksimalni doprinos kao što posvećeno učestvuje u uspostavljanju regionalnog dijaloga o energetskoj bezbjednosti Mediterana.

Želim na kraju da iskažem zadovoljstvo da je gasovod od Kaspiskog mora do Mediterana-TANAP, TAP, IAP- postavljen do granice sa Grčkom, uz očekivanje da će se realizovati dobrom dinamikom.

Hvala na pažnji.


Broj čitanja: 691

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora