09.06.2019.


Ningbo: Forum saradnje Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope
Raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas u Ningbou na Forumu saradnje Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope na kome je promovisana saradnja u oblasti investicija i trgovine.


Poštovani učesnici,
Vaše ekselencije,
Dame igospodo,

Izražavam veliku zahvalnost našim uvaženim domaćinima u Ningbou za srdačan doček i organizaciju ovog impresivnog skupa. Veoma poštujem ovaj Sajam investucija i trgovine i doživljavam ga kao snažan doprinos unapređenju saradnje između Kine i država Centralne i Istočne Europe. Posebna je čast predstaviti Crnu Goru kao sigurnu i atraktivnu investicijsku destinaciju sa ekonomskim parametrima koji to pokazuju.

Crna Gora i Kina imaju izvrsne odnose koji su posljednjih godina poboljšani kroz Mehanizam 16 + 1 i Inicijativu "Pojas i put ". Ova saradnja snažno pojačava prijateljstvo naših država i naroda.

Veoma cijenim rezultate nedavno održanog Osmog Samita premijera u Hrvatskoj u Dubrovniku u okviru Mehanizma saradnje 16 + 1, koji je sada ojačan grčkim članstvom.

Crna Gora je od osnivanja aktivni učesnik Mehanizma i zadovoljna je postignutim posebno na području infrastrukture kao ključnog razvojnog prioriteta. Crna Gora koristi značajan dio povlaštenog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte za poboljšanje infrastrukture i ubrzanje privrednog rasta.

Crna Gora je započela izgradnju autoputa koji će povezivati Jadransku obalu sa Srbijom i Centralnom i Zapadnom Europom. Ovaj najveći infrastrukturni projekt u istoriji Crne Gore ostvaruje se sa CRBC.

Istovremeno, Vlada Crne Gore stvara preduslove za nastavak izgradnje ostalih dionica autoputa. Ohrabrujemo kineske kompanije da pokažu interes za ovaj projekt kroz javno-privatno partnerstvo.

Ukazujući na važnost trgovine, naglašavam izvanredni potencijal Luke Bar, značajnog pomorskog i prometnog središta, sa posebno vrijednim referencama. Ona bi mogla biti lučki koridor na Jadranu i povećati trgovinu između Europe i Azije.

Crna Gora je obnovila svoju nezavisnist prije samo trinaest godina, ali nezavisna Crna Gora postigla je ogromne rezultate u vanjskoj politici i razvoju svoje ekonomije.

U prethodnim godinama jačali smo makroekonomsku stabilnost uz realni rast ekonomije po stopi od 4,8%, BDP-om i na 46% smo prosjeka EU. Ostvarenje atraktivnih uslova za direkna strana ulaganja postiže se kroz konkurentnu poresku politiku, jednak tretman domaćih i stranih investitora i povoljan trgovinski režim.

Crna Gora je članica WTO-a i ima sporazume o slobodnoj trgovini s EU-om, CEFTA-om, EFTA-om, Turskom, Ukrajinom i Rusijom, omogućavajući pristup za više od 800 milijuna potrošača.

Da je Crna Gora sigurna destinacija za ulaganja potvrđuju investitori iz više od 100 država . Crna Gora je jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija na Mediteranu, posebno u području turizma, nekretnina, energetike i poljoprivrede.

Želio bi ukazati na brojna ulaganja u turizamu..To je dovelo do značajnog rasta ovog sektora, čiji su prihodi iznose 23% BDP-a ,Crna Gora je pozicionirana kao ekskluzivna turistička destinacija.

Crna Gora ima velika očekivanja od stjecanja crnogorske državljanstva za istaknute poslovne ljude koji ulažu u područja od posebnog značaja za ekonomski razvoj Crne Gore. Proces je izuzetno transparentan i pouzdana je provjera kredibiliteta investitira.

Poštujući važnost ulaganja i trgovine za cjelokupni razvoj pozivam vas da posjetite Crnu Goru uvjeren da ćemo nastaviti zajedničke napore u bliskoj saradnji.


Broj čitanja: 627

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora