07.06.2019.


Ningbo: Forum gradonačelnika Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope

Raniji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kao specijalni gost govorio je na svečanom otvaranju Forum gradonačelnika Kine i Centralne i Jugoistočne Evope.

Uvaženi gradonačelnici,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Čast mi je što sam u vašem prekrasnom gradu i na ovako važnom Samitu uz mogućnost da vam se obratim. Prije svega, želim da iskažem najveće zadovoljstvo za odnose Crne Gore i Kine. On su izvanredni u svim oblastima.

Prije svega i najvažnije u saradnji sa partnerima iz Kine Crna Gora ostvaruje najznačajniji projekt u svojoj istoriji - autoput od obale do granice sa Srbijom koji je veza sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Kineska EXIM Banka dominantno kreditira a auto put gradi ugledna kineska kompanija CRBC. Prvi i najteži dio puta će biti završen tokom naredne godine.

Univerzitet Crne Gore uspostavio je sadržajno partnerstvo s Institutom Konfuci dajući izvrsnu priliku za saradnju u nauci i obrazovanju.

Tradicionalna kineska medicina ima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, Centar za liječenje na visokom nivou.

Drago mi je što mogu konstatovati dalji razvoj saradnje na lokalnom nivou između Kine i država Srednje i Istočne Europe. Lokalna saradnja je od posebne vrijednosti i istaknuta je u gotovo svakom završnom dokumentu, smjernicama, usvojenim na Samitima 16 + 1, od 2012. do ove godine. U „Dubrovačkim smjernicama“ države učesnice Samita naglašavaju važnu ulogu lokalne saradnje u Mehanizmu 16+1.

Crna Gora je ponosna na svoj doprinos takvom razvoju. Naš glavni grad Podgorica bio je domaćin vrlo uspješnog Drugog foruma gradonačelnika gradonačelnika 16 + 1, održanog u septembru 2017. godine. Prepoznata su i dogovorena ključna načela i prioriteti za unapređenje saradnje između glavnih gradova, gradonačelnika i predstavnika svih glavnih gradova Mehanizma 16+1 uz usvajanje Zajedničke deklaraciju.

Između ostalog, dogovoreno je da će glavni gradovi doprinjeti:

- Unapredjenju uzajamno korisne saradnje na području kulture, turizma, obrazovanja, sporta i tradicionalne kineske medicine
- Daljem podsticanju urbanog zelenog razvoja kroz poboljšanje energetske efikasnosti i unapredjenje zelenog turizma;
- Ohrabrenju glavnih gradova da razmjenjuju iskustva u upravljanju zaštitom životne sredine, pročišćavanju otpadnih voda, izgradnjom zelenih površina, kontolom kvaliteta vazduha, javnom prijevozu i drugim područjima, kako bi se obezbjedio kvalitetan život gradjane;
- Podsticanju medijske saradnje i
- Produbljuvanju dijaloga u kulturi.

Važno je naglasiti da je na ovom značajnom sastanku u Podgorici održan i Poslovni forum na kojem je potpisano deset sporazuma o saradnji.. Potpisani sporazumi su osnova za daljnje podsticanje investicijskog potencijala na području obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energije, zaštite životne sredine, prometne infrastrukture, turizma i poljoprivrede.

Produbljujemo i širimo saradnju na lokalnom nivou koja će donjeti vidljive koristi za sve gradjane. Crna Gora i svi naši gradovi i dalje će tome biti posvećeni.

Tri gradonačelnika Crne Gore iz Petnjice, Gusinja i Herceg Novog učestvuju na ovom Samitu u Ningbo-u. To pokazuje vrlo visok nivo poštovanja koje Crna Gora ima za ovaj samit. Želim Samitu u Ningbou da ostvari sve svoje ciljeve uz najveća dostignuća.


Broj čitanja: 493

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora