09.04.2019.


Bivši Predsjednik Crne Gore na Forumu u Ulcinju
Predsjednik Podgoričkog kluba i bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na otvaranju Foruma - “Novi narativ za Zapadni Balkan-Vizija 2030 - Nauka i inovacije“, koji se održava u Ulcinju, pozdravio je učesnike i iskazao očekivanje uspjeha Foruma. Nakon toga je saopštio:

Dame i gospodo,

Podgorički klub je sui generis regionalna inicijativa posvećena prosperitetu Zapadnog Balkana i njegovoj afirmaciji u medjunarodnoj zajednici. Inicijativa je sui generis jer su joj članovi raniji predsjednici drżava i vlada koji svojim iskustvom i dobrom voljom ostvaruju misiju Kluba. U toj misiji članovi Kluba iz Hrvatske i Slovenije su konekcija i most prema EU.

Misija Podgoričkog kluba je u promovisanju novih odnosa na Zapadnom Balkanu kroz novi narativ koji se bavi sadašnjošću i budućnošću. Novi narativ promoviše dijalog i sporazumjevanje radi bolje saradnje i partnerstva na Zapadnom Balkanu. Dosadašnji narativ je udaljavao države,narode i gradjane,usporavao evropske integracije i činio nas taocima prošlosti i podjela.

Podgorički klub,uz afirmaciju najviših medjunarodnih standarda, viziju Zapadnog Balkana primarno temelji na Sporazumu EU-Zapadni Balkan 2025 i konceptu Jugoistočne Evrope 2020 Strategiji, koja je koncipirana od Savjeta za regionalnu saradnju Procesa saradnje Jugoistočne Evrope. Ova dva temeljna akta daju jasne okvire saradnje u oblasti, ekonomije, obrazovanja, kulture, nauke, istraživanja i inovacija.

Dame i gospodo,

Iskreno poštovanje Vladi Crne Gore i njenom predsjedniku Dušku Markoviću i Ministarstvu nauke za prihvatanje inicijative Podgoručkog kluba da se u Crnoj Gori organizuje Forum posvećen odnosima država Zapadnog Balkana u oblasti istraživanja i inovacija. U oblastima koje se najmanje političke a dominantno su naučne i ekspertske. U oblastima od kojih u značajnoj mjeri zavisi prosperitet Zapadnog Balkana i kvalitet života njegovih gradjana.

Upućujem visoko poštovanje što je Forum okupio učesnike izuzetnog ugleda i vrijednosti koji će, izvjesno, doprinjeti viziji novih odnosa na Zapadnom Balkanu u oblasti istraživanja i inivacija.

Za članove Podgoričkog kluba je zadovoljstvo da učestvuju na ovakvom Forumu očekujući da će u daljim aktivnistima promivisati njegove vrijedne poruke.


Broj čitanja: 385

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora