06.02.2019.


Turska: Bivši Predsjednik Crne Gore na Samitu i IstanbuluBivši Predsjednik Crne Gore FIlip Vujanović učestvovao je na ceremoniji otvaranja 22-og Euroazijskog ekonomskog Samita koji se održava u Istanbulu, u organizaciji Marmara fondacije iz Turske, saopštavajući sledeće:.

Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Na ceremoniji otvaranja 22-og Euroazijskog ekonomskog samita želim da naglasim nekoliko najvažnijih globalnih vrijednosti, medjunarodnih organizacija i zajedničkih obaveza koje se odnose na njih.

Čovječanstvo ima vrijednosti koje su trajne i nezamjenjive .Zato je globalizacija nužna i bez alternative. Te vrijednosti su mir,stabilnost,razvoj i zdravlje. Miru je suprostavljen rat, stabilnosti nestabilnost, razvoju stagnacija a zdravlju bolest i smrt. Ove vrijednosti zahtjevaju globalni tretman i prilagodjavanje .

Ove vrijednosti se ne mogu štititi samo od pojedinačnih država. Ragionalno djelovanje je, takodje, nedovoljno. Zato je globalizacija uslov i garancija njihove trajnosti i nezamjenjivosti.

Ujedinjene nacije su posvećene globalnom miru i stabilnosti.Svetska trgovinska organizacija opštim vrijednostima trgovine u medjunarodnoj zajednici a Svjetska zdravstvena organizacija globalnoj misiji očuvanja i unapredjenja zdravlja u interesu svih u medjunarodnoj zajednici.

Ujedinjena nacije su nužne jer su ratovi zlo protiv koga se može samo globalno boriti. Drugi svjetski rat, sa milionskim žrtvama, masovnim razaranjem i opštom nesrećom, UN je učinio neophodnim. Ali obezbjedjenje održivog razvoja,sprečavanja negativnih posledica klimatskih promjena i migracije daju novu dimenziju globalnog djelovanja UN. Bez obzira na različite pristupe,nekada i kroz krupna neslaganja,ova dimenzija globalnog djelovanja je važna misija UN. Važna jer su i održiv razvoj i negativne posledice klimatskih promjena i težak i često bolan problem migranata globalna obaveza uz stalno prilagodjavanje novim izazovima.

Geografski, demografski, ekonomski i brojni drugi razlozi čine nužnim i važnijm regionalno povezivanje. Povezivanje u svim oblastima pa i u sveri ekonomije,posebno trgovine,uvjek će imati posebnu vrijednost i značaj. Ali medjunarodna ekonomska i trgovinska zajednica ne može biti zbir regionalnog. Zato su nezamjenjuve globalne ekonomsku asocijacije posebno Svjetska trgovinska organizacija. Jasno one moraju slijediti realna kretanja uz globalno djelovanje.

Nepotrebno je objašnjavati zašto je zdravlje globalna vrijedno a Svjetska zdravstvena organizacija globalna potreba. Protiv bolesti a za zdravlje svi moraju biti trajno udruženi.Jednako posvećeni i novom i efikasnijem.

Globalizacija nema alternativu. Potrebno je ispitivati postojeće i tražiti njene nove dimenzija.

Dame i gospodo,

Na kraju poruka trajne vrijednosti. Odgovornost, pouzdanost i kreativnost u medjunarodnim organizacijama je od najveće globalne vrijednosti i obaveza je svih.


Broj čitanja: 443

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora