06.06.2018.


Vujanović u Sarajevu
Bivši Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas u Sarajevu na Sastanku visokog nivoa Fondacije društva zajedničkih vrijednosti i Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojasa i Puta” koji treba da afirmiše vrijednosti zajedničkih i bilateralnih projekata prostora država Balkana iz ove važne globalne inicijative.

Prenosimo govor Vujanovića:

Vaše ekselencije,
Uvažene dame i gospodo,
Dragi gosti,
Poštovani prijatelji,

Zahvaljujem Fondaciji društva zajedničkih vrijednositi i Centru za promociju i razvoj Inicijative “ Pojasa i Puta “ za organizaciju ovog sastanka na visokom nivou. Sastanak doživljavam kao značajno i vrijedno predstavljanje ove Inicijative kako za ukupni region tako i za svaku njegovu državu.

Inicijativa “Pojasa i Puta” promovisana je 2013. godine tokom posjete predsjednika Kine Xi Jinpinga centralnoj i jugoistočnoj Aziji. Promovisana u predstavljanju ideje Novog puta svile kroz viđenje kineskog predsjednika da na drevnom putu svile, ustanovljenom prije više od hiljadu godine, treba povezati države od istoka do zapada, od Pacifika, preko sjeverne Afrike do zapadne Evrope uvažavajući, kako je to kineski predsjednik naveo, “mirnu saradnju, otvorenost, sveobuhvatnost, uključenost, uzajamno učenje, uravnoteženost i uzajamnu korist”.

Svojom idejom i njenim ostvarivanjem Inicijativa "Pojasa i Puta" afirmiše više vrijednosti od kojih bi, po mojoj ocjeni, izdvojio najvažnije.

Prvo, afirmiše vrijednost globalizacije, otvorenosti i partnerstva. Inicijativa obuhvata tri kontinenta Aziju, Afriku i Evropu sa jasnom porukom da samo globalne vrijednosti garantuju prosperitet čovječanstva. Upravo na tim vrijednostima utemeljena je i OUN i WTO čije najvažnije principe uvijek treba afirmisati. Već 67 država se pridružilo ovoj inicijativi dajući joj širok multidržavni okvir. Inicijativa se temelji na principu ravnopravnosti i uzajamne koristi. Uzajamne koristi u oblasti ekonomije, posebno trgovine, investicija i turizma. Zato je inicijativa nesumnjiva šansa za razvoj regiona i pojedinačnih država kroz bolje povezivanje u svim oblastima a posebno saobraćajne i energetske infrastrukture i trgovine ali i, kroz razvoj turizma, povezivanjem građana i naroda na Novom putu svile.

Drugo, Inicijativa “Pojasa i Puta” ima obezbijeđeno finansiranje sa osnovanim Fondom Novog puta svile od 50 milijardi dolara ali i podrškom Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), Nove razvojne banke BRIKS–a i Kineske razvojne banke. Izvijesnost i kvalitet finansiranja čine privlačnim i konkurentnim ovu Inicijativu. Dosadašnja iskustva finansiranja pokazuju njen visok kvalitet.

Treće, Inicijativa" Pojasa i Puta"upućuje i na regionalnu i bilateralnu saradnju sa Narodnom Republike Kine. Region srednje i jugoistočne Evrope u ovoj Inicijativi učestvuje kroz mehanizam"16+1” gdje je svaka od 16 država ovog regiona u potencijalnom partnerstvu sa Narodnom Republikom Kinom. Od 2016. godine održano je pet samita premijera, četiri u Evropi i jedan u Kini, sa osnovanim kineskim Fondom od 10 milijardi eura uz usvojene smjernice djelovanja. U okviru mehanizma "16+1” mogu se kandidovati regionalni projekti ali i svaka država može bilateralno kandidovati svoje projekte. Crna Gora svoj najveći infrastrukturni projekat auto-puta od Bara do granice sa Srbijom, na najzahtijevnijoj dionici, finansira uz obezbijeđeni kineski kredit od preko 687 miliona eura. Crna Gora je iskazala spremnost da se, kroz projekat privatno javnog partnerstva, ovaj put dovrši uz očekivanje da partner ima pristup Inicijativi “Pojasa i Puta”. Za svoju dionicu auto-puta Republika Srbija ima jednak cilj tako da ovaj važan regionalni projekat ima realnu šansu svog ostvarenja upravo zahvaljujući Inicijativi " Pojasa i Puta." Postoji zajednički interes Crne Gore i Srbije za rekonstrukcijom željezničke pruge Bar-Beograd uz mogućnost finansiranja iz ove Inicijative. Na temelju ovih primjera, pokazuje se da je Inicijativa šansa svake države da unaprijedi sopstvene i regionalne vrijednosti. U tom smislu za države Zapadnog Balkana ova inicijativa snažno korespondira sa inicijativom EU da se ostvari Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana za koje je unapredjenje infrastrukture i trgovine neophodan uslov. U obezbjedjenju takvog prostora Zapadnog Balkana biće nam dragocjena kineska iskustva u oblasti digitalne ekonomije, elektronske trgovine i inoviranih tehnologija.

Finalno, uputiću poruku potrebe reafirmacije pune posvećenosti podrške Inicijativi " Pojasa i Puta" i reafirmacije potrebe jačanja regionalnih i trgovinskih kapaciteta koji bi se gradili kroz investicije i razvoj projekata ove inicijative. Ubjedjen sam da Inicijativa "Pojasa i Puta"obezbjedjuje ekonomsko jačanje i bolje povezivanje regiona i doprinosi našem prustupu EU i to kao kompatibilan proces, kako bilateralno tako i regionalno. Ovaj sastanak treba da iskaže zajedničku podršku naporima EU i Kine da inteziviraju saradnju u odnosu na globalna pitanja kao što su klimatske promjene, energija i efikasnije korišćenje resursa.

Na kraju još jednom iskazujem poštovanje i zahvalnost za ovaj vrijedan sastanak koji je promovisao značaj i korisnost Inicijative “Pojasa i Puta.”


Broj čitanja: 181

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
ne



Copyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora