27.04.2018.


Skoplje: Predsjednik Vujanović na Samitu Brdo Brioni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je učestvovao u radu Brdo Brijuni samita koji se ove godine održava u Skoplju, a kome su pored predsjednika država regiona učestvovali i Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Vlade Republike Bugarske Bojko Borisov.

Predsjednik Vujanović je Brdo Brijuni proces ocijenio uspješnim u stvaranju povjerenja u regionu i ohrabrivanju evropskih integracija, kao i u drugim oblastima u sinergiji sa Berlinskim procesom.

Saopštio je da će Crna Gora i nadalje biti dobar susjed i partner svima u regionu i nastaviti sa saradnjom u oblastima od zajedničkog interesa.

Strategiju Evropske unije za Zapadni Balkan ocijenio je vrijednim dokumentom koji obezbjeđuje snažnije prisustvo Evropske unije u regionu i realnu dinamiku procesa pridruživanja. Članstvo Crne Gore u Uniji je predstavio kao državni prioritet i iskazao njenu spremnost da nastavi sa procesom reformi u tom cilju. Istakao je očekivanje da će EU samit u Sofiji dati dalji podsticaj EU integracijama svih država regiona.

Naglasio je potrebu implementiranja preuzetih obaveza u pogledu regionalnog tržišta. Založio se za uključivanje država regiona u Evropsku energetsku uniju, što bi donijelo veću stabilnost energetskih sistema, a time i obezbjedilo ekonomski rast.

Ukazao je da su zajednički infrastrukturni projekti unutar evropskih koridora neophodnost i šansa za snaženje ekonomije. Konstatovao je ekonomsku opravdanost ubrzanja trensporta preko granica regiona uz primjenu modernih tehnologija po postizanju adekvatnih međudržavnih sporazuma.

Podržao je strategiju za digitalnu povezanost regiona koja je šansa stvaranja novih radnih mjesta.

Snažno je podržao Agendu za mlade i proširenje kompetencija Regionalnog centra za mlade sa sjedištem u Tirani. Ukazao je na neophodnost zajedničkih istraživačkih i obrazovnih projekata koje bi mladima dalo šansu za profesionalni razvoj i obezbjedilo visokokavlitetna radna mjesta.

Brdo Brijuni samit je okončan usvajanjem zaključaka koji ohrabruju saradnju u regionu, dobrosusjedstvo i napredak u evropskim integracijama. Odlučeno je da će se naredni sastanak održati iduće godine u Tirani.


Broj čitanja: 276

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora