20.04.2018.


Obilježeno 90 godina Privredne komore Crne Gore
Na proslavi 90 godina svog postojanja i rada, Privredna komora Crne Gore dodijelila je Jubilarnu nagradu, Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.

Izlaganje Predsjednika Vujanovića

Uvaženi predsjedniče Privredne komore gospodine Goluboviću,
Uvaženi predsjedniče Parlamenta gospodine Brajeviću,
Uvaženi predsjedniče Vlade gospodine Markoviću,
Uvažena predsjednice Vrhovnog suda gospođo Medenica,
Gospodine Lajtl,
Dragi gosti,
Predsjednici privrednih komora,
Visoke lokalne i državne zvanice,
Dame i gospodo,

Želim u svoje ime, i u ime nagrađenih, da zahvalim na dodjeli jubilarne nagrade koja za nas predstavlja svakako posebno priznanje i vrijednost koja će se pamtiti. Želim da iskaže poštovanje svim onima koji su u upravi Privredne komore. Predsjedniku Vlastimiru Goluboviću, ali i onima koji su ugradili svoje aktivnosti i privredni život u ranijim generacijama Privredne komore. Gospodinu Velju Mijuškoviću koji je dobitnik ove nagrade, koji je u svojih deset godina rada u Privrednoj komori stvorio vrijednu sliku Privredne komore i obezbijedio da u međunarodnoj privrednoj zajednici ima posebno poštovanje. Gospodinu Vladimiru Vukmiroviću, gospodinu Vojinu Đukanoviću i svim onima koji su svoj rad i privrednu aktivnost posvetili vođenju i u radu Privredne komore. Privredna komora ima upravo ovako mjesto kako smo vidjeli u ovom prikazu i ovakvu vrijednost kako mi koji smo u državi i prepoznajemo i znamo. Prisustvo najviših državnih zvanica pokazuje do koje mjere država cijeni i vrednuje Privrednu komoru. Saradnja sa Parlamentom je zaista sadržajna i intenzivna i mogu da iskažem zadovoljstvo da je u donošenju Zakona o privrednoj komori koji je nedavno usvojen privredna komora je dobila posebno mjesto, dobila mogućnost da daje mišljenja o važnom Zakonu u oblasti ekonomije čime je ova država pokazala do koje mjere vrednuje Privrednu komoru. Premijer Marković je detaljno govorio o partnerstvu sa Privrednom komorom. Saopštio otvorena vrata za buduću saradnju i posebnu vrijednost partnerstva sa Privrednom komorom. Predsjednica Vrhovnog suda je ovdje da pokaže koliko je sudska vlast važna za obezbjeđenje ambijenta privrede, posebno za inostrana ulaganja koja zahtijevaju stabilan i jasan sistem i jasnu zaštitu inostranog kapitala. Ja sam ovdje da iskažem posebnu zahvalnost za ono što je moja bila saradnja u partnerstvu sa Privrednom komorom. Uvijek sam je smatrao važnom snagom naše ekonomijom važnom promocijom naših prirodnih i privrednih resursa i važnim kontaktom privrede sa međunarodnom privrednom organizacijom, čije najveće predstavnike ovdje gospodin Lajtel predstavlja, koji je veliki prijatelj Crne Gore, koga sam imao zadovoljstvo i čast da ga ranije upoznam, koji je u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore prenosi iskustva evropskih subjekata privrednih komora i koji u svim oblastima, posebno u duralnom obrazovanju dao značajnu pomoć Crnoj Gori. I ovdje je potomak Mića Stijovića, vrijednog industrijalca Podgorice, koji je dao svoje zemljište da bi Privredna komora mogla da izgradi zgradu u kojoj je i koji predstavlja nesumnjivo jednog od najvećih industrijalaca i privrednika prostora bivše Crne Gore.

Želim da iskažem zahvalnost Privrednoj komori za saradnju koju sam imao sa njima. Od ove današnje manifestacije u kojoj smo podijelili nagrade, koje su dokaz da imamo sjajne privrednike i primjere koje treba pratiti, kao i za moje učešće u međunarodnim aktivnostima u koje su me uključivali. Ovdje sam vidio da je prisutan i predsjednik Privredne komore Srbije i predsjednik Privredne komore Kosova i svježe se sjećam kada je naša Privredna komora, u vremenu dok je Velimir Mijušković bio njen predsjednik, u avgustu 2013. godine organizovala sastanak Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova ovdje u Privrednoj komori Crne Gore da bi se našao način da se olakša saradnja privrednih subjekata Kosova i Srbije i da se obezbijedi da i Srbija i Kosovo imaju kvalitetniju privrednu komunikaciju i bolji kontakt. Pokazalo se da se na teritoriji Crne Gore, da se u našem regionu može rješavati kosovsko-srpsko pitanje i prije Brisela je to bila prethodnica neke dobre medijacije za dobro privrede i Srbije i Kosova.

Želim posebnu zahvalnost da iskažem za učešće Privredne komore u predsjedničkim posjetama koje sam imao u Crnoj Gori i u predsjedničkim posjetama koje sam imao u inostranstvu. Bile su brojne, bile su vrijedne i bile su bogate između ostalog zbog kvalitetnog predstavljanja članova Privredne komore koji su učestvovali na tim poslovnim forumima. Od Malte, do Jordana, do Saudijske Arabije, do Turske, Češke, Hrvatske, Slovenije... Sa mnom su bili naši privrednici i bili u prilici da promovišu posebne vrijednosti naše privrede, a rekao bih i osobenost naše Privredne komore, koja je vidjeli ste kroz ovaj film, funkcionisala u četiri sistema, u Kraljevini Jugoslaviji, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, u Državnoj zajednici Crne Gore i Srbije i nezavisnoj Crnoj Gori. Kada pogledate i ovaj film vidite da je samo nezavisna Crna Gora garancija privrednog razvoja Crne Gore i ja želim da zahvalim Privrednoj komori, kao i premijer, na snažnoj podršci nezavisnosti Crne Gore i svim onim ciljevima koje ostvarujemo od NATO-a do EU koji su za privredu veoma važni. Hvala svima u Privrednoj komori koji su u saradnji sa Crnom Gorom obezbijedili ovakav renome.

Hvala.


Broj čitanja: 658

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora